Deva Partisi kurucularından Adıyamanlı  Münevver Helün Fırat,Adıyaman’da son günlerde yeniden gündeme gelen ve uzun yıllardır süren tütün sorununa ilişkin açıklamada bulundu.

"Kangren olarak nitelendirilen tütünün çözümü basit"

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Turanlı Zorlu'nun, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı anımsatan Helün Fırat, "Tütün üreticilerinin odayı basarak tütün firmaları tarafından tehdit edildiklerini belirtirken, yetkililerin hakları için çalışmasını istediklerini dile getirmişti."dedi.

Çiftçilerin ise 'Geçtiğimiz yıl 16,5 TL olan baş fiyat bu yıl 19 TL olarak belirlenerek çiftçi ve özel firma arasında sözleşme imzalandı.Fakat özel firma yetkilileri çiftçileri arayarak sizin, ‘Tütününüzü 16 TL ila 13 TL arasında alacağız. Hesabına gelen tütününü getirir. Fiyat beğenmeyenler istediği yere tütünü satabilirler.’şeklindeki açıklamasını hatırlatan Helün Fırat, yaşananların yıllardır tütün üreticilerinin emeklerini gasp etme anlamına geldiğini Deva Partisi olarak, kangren olarak nitelendirilen tütünün çözümünün basit olduğunu halkın emeği ve ekmeğine karışılmaması gerektiğini vurguladı.

"Yeni üretim modelleri sunacağız"

Üretilen tütünün İzmir menşeili Ege Bölgesi ismi ile bilenen tütün türü olduğunu belirten Fırat, şöyle devam etti:

"Burada daha önceden yapılan anlaşmanın çiğnendiği ve üreticilerin hiçe sayıldığı bir gerçek. Yapılan anlaşmada baş fiyat 19 TL olarak açıklanmış ve geçen yılın fiyatı olan 16,5 TL’nin altında 13 TL’den alınacağı tehdidi var. Adıyaman halkının tütün konusunda yaşadığı sıkıntı her açıklamada bitti ve çözüldü diye deklare edilirken gelinen noktada firma halkı tehdit eder bir konuma ulaşmış durumda. Biz Deva Partisi olarak üreticilerin ilçe ilçe üretim alanlarını ele alarak hareket edeceğiz. Buna göre destekler ve yeni üretim modelleri sunacağız. Yetiştirilen ürünü yok saymak yerine daha iyi seviyeye nasıl getirilebilir bunun için çalışacağız. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; yetkililerin sorunu çözmesi için gerekli adımları ivedilikle atmasını, Adıyaman halkını ve tütün üreticilerinin mağduriyetinin sonlandırmasını istiyoruz."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha