Yıldırım, mesajında, 21 Şubat'ın Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ‘Dünya Anadili Günü’ olarak kabul edildiğini anımsattı.

Anadili kullanımı ve anadilinde eğitim hakkının birçok uluslararası sözleşme ve anlaşmayla güvence altına alındığını aktaran Yıldırım, "Ancak AKP iktidarı tekçi zihniyetle yönetildiği için, maalesef ki Türkçeden başka hiçbir dil’e, hiçbir kültüre tahammül etmeyip, kendisinden olmayan tüm farklı dil, kültür kurumlarını 15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle KHK’larla kapatmıştır. AKP’nin KHK’larla kapatmadığı kurumları da hukuksuz bir şekilde işgal edilen belediyelere atadığı kayyumlar asimile etme, yok sayma ve yine kapatarak tekçi zihniyetini her yerde yürürlüğe koymuştur. Kayyumlar tarafından anadilinde eğitim veren kreşler kapatılmıştır. Çok dilli/çok lehçeli tabelalardaki ibareler, kaldırılmıştır."dedi.
"Anadilinin önemi ve gerekliliğinin yanı sıra, sosyal, toplumsal, pedagojik ve insani boyutu yeterince tartışılmadığı ve bilince çıkmadığı sürece Dünya Anadili Günü’nün anlamını ve önemini anlamak mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"21. Yüzyılda Şırnak’ta bir öğretmenin sınıfın panosuna “Kürtçe konuşmayacağım”, “Ders içinde konuşmayacağım” şeklinde yazılı kâğıtları asmış olması ülkenin politikalarının bir özetidir. Bireylerin anadilleri dışında sonradan öğrenilen ikinci, üçüncü diller o dillerle iletişim kurmayı sağlasa bile, asla insanın kendi anadili gibi olamamaktadır. Bu vesileyle dünya halklarının 21 Şubat Dünya Anadili gününü kutluyor, anadil her insanın en temel hakkıdır, onurudur, anadiline sahip çıkan herkesi farklı anadillerine saygı göstermeye çağırıyoruz"

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha