Özel bir düğün salonunda gerçekleşen kongreye, HDP milletvekilleri Behçet Yıldırım, Leyla Birlik ve Nimettullah Erdoğmuş ile Parti Meclis (PM) üyesi İzzet Karadağ, Baro Başkanı Mustafa Köroğlu ve partililer katıldı. Divanın seçilmesinden sonra HDP İl Eşbaşkanı Selim Özbek açılış konuşması yaptı. 

Daha sonra konuşan Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, 4 Kasım’da HDP’ye yönelik yapılan operasyonu hatırlattı. Eş genel başkanları başta olmak üzere arkadaşlarının rehin alındığını söyleyen Yıldırım, "Hukuksuz bir şekilde alınan tüm arkadaşlarımıza kucak dolusu sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Biliyorsunuz dün 4 Kasım'dı Türk siyasi tarihinin bir soykırım günüydü. O günü hep beraber yaşadık. O acılar hala tazedir. Ve o acıyı unutmak mümkün değildir. 4 Kasım'da başta eş genel başkanlarım Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekillerim vekil arkadaşlarım belediye başkanlarım belediye meclis üyelerimiz halkımızı olduğu gibi haksız hukuksuz cezaevlerine attılar rehin aldılar. Buradan Adıyaman'dan cezaevindeki tüm siyasi tutsaklara selam ve sevgiler gönderiyorum. Arkadaşlar onların sucu yoktu. Onların sucu demokrasiyi istemekti barış istemekti, özgürlük istemekti onlara eğer bu suçları layık görüyorsanız bende o suçların bir ortağıyım hep diyoruz tüm arkadaşlarımız eş genel başkanımın işlediği sucu işlemişiz kimse bunu suç olarak kabul etmiyoruz. Bütün vekil arkadaşlarımızla bütün halkımızla onlara oy veren 6 milyondan eş genel başkanımızın arkasındayız onların yaptığı suçlara ortağız. Ama onlar ne yaptı biliyormusunuz? Büyütüp besledikleri ne istedilerse verdikleri sözüm ona FETÖ çetesi naptı biliyormusunuz? Bugün FETÖ'den bin kişi içerideyse 500'ü bir birilerini ihbar etmişler. Herkes bir birini suçlarlar. Biz içerideki arkadaşlarımızında suçu günahı varsa ortağız diyoruz. Onların sucu yoktu onlar onların sucu demokrasiyi istemekti barış istemekti, özgürlük istemekti" dedi.

"KÜRTLER HİÇ BOYUN EĞMEDİ"

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise, "Bugün sizin Adıyaman'daki duruşunuza bakarak ilan ediyorum. Kürtler hiç boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecektir" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan haber alınamadığına dikkat çeken Birlik, şunları söyledi: "Sosyal medyada yayınlanan bilgileri savcılık yalanladı. Ancak dünyanın her tarafında Kürtler ayağa kalktı ve Öcalan'dan haber almak istiyorlar. İmralı'nın kapıları açılmalı ve görüşme sağlanmalıdır. Kürt Halkı kaygı ile İmralı'dan haber bekliyor. Öcalan bir şahsiyetten öte Kürt Halkı'nın önderidir. Bu halka bilgi verilmeli, İmralı kapıları açılmalıdır."

Diyarbakır Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş da “Kendi egemenlikleri ve çıkarları için yüce Allah’ın dininin de kullanıldığı bir maratonun mücadelesi içindeyiz. Bu mücadelede sadece mazlumlar, ezilenler azad olmayacak. Bu maratonda Allah’ın dini, mezhepler, inançlar da azad olacaktır. Bunlarda öz kimliklerine kavuşacaktır " ifadelerini kullandı. 

Mali ve faaliyet raporlarından sonra delegeler oy kullandı. Tek liste ile gidilen seçimde eşbaşkanlıklara yeniden Selim Özbek ve Hayriye Korkmaz seçildi. Kongre yerel müzik gruplarının dinletisiyle son buldu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha