Hukukçu Seçilmiş, açıklamasında yeni bir anayasanın gerekliğine dikkat çekerken geçmiş ve geleceğin harmanlanması ile bir anayasa oluşturulabileceğini belirtti.

"Bugünün anayasası ile yarının Türkiye’sini temellerini sağlamlaştırmış oluruz"

Türkiye'nin hala 12 Eylül 1982 anayasası ile yönetildiğini belirten Seçilmiş, şunları kaydetti:

"Bu anayasa artık tozlu raflarda yerini almalı. Yeni bir anayasa taslağı düşünülürse geçmişte olduğu gibi askeri sac ayakları yerine sivil ve halkın kendini bulabileceği yeni bir anayasa Türkiye’nin hakkı. Ancak bu anayasa yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bugün için değil yüz yılları kapsayacak derinlik ve genişlikte bir çalışma yapılması şart. Bunu yaparken de geçmişte yaşanan olaylar göz önüne alınarak bugün ve yarınlar düşünülerek yapılmalı.

Demokratik, insan haklarına ve hürriyetini referans alarak ülkeyi yüz yıllar boyu taşıyacak bir çalışma yapılması elzemdir. Bu konuda hem halka hem de sivil toplum kuruluşlarına ve hükümete büyük bir görev düşüyor. Ancak gerekli çalışmalar ve fizibiliteler yapıldığı takdirde anayasa çok verimli ve kullanışlı olacaktır. Şimdilik bir tartışma ortamı bulunuyor. Bugünün pandemi şartlarını da hesaplarsak aksamalara neden olabilir fakat üzerine gidilmesi halinde gerekli altyapının geçmişte bu toprakların hamurunda bulunduğunu belirtmek isterim. Umarım yarınlara geldiğimizde bugünün anayasası ile yarının Türkiye’sini temellerini sağlamlaştırmış oluruz."

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha