CHP İl binasında düzenlenen basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman İl Başkanı Deniz Çakmak ve parti yöneticilerin yer aldı.
Tutdere, Ankara’nın Çubuk ilçesinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu, TBMM Başkan Vekili Levent Gök ve milletvekillerine yönelik bir linç girişimini üzülerek yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Tabi burada birilerinin anlattığı gibi basit bir provosyonara olayı yoktur. Burada CHP Genel Başkanına linç girişimi vardır. Bu linç girişimini orada pazarlayan, destekleyen bütün çevreleri biz kınıyoruz, eylemin içerisinde bulunanları da lanetliyoruz. Türkiye Cumhuriyetine milletin birlik ve beraberliğine yönelik bu saldırıyı bu linç girişimini Türkiye’nin her tarafında bütün yurtdışlarımız bütün vatandaşlarımız kınamıştır lanetlemiştir. Bizlerde CHP Teşkilatları olarak bu olayın takipçisi olacağız. Bu eylemin içinde olan bu eylemin içinde bulunan bütün güçlerin yargı önüne çıkarılıp, bunların gerekli hak ettikleri her türlü cezalarını da alması için her türlü mücadeleyi yapacağız. Genel Merkezimiz bu konuda bir komisyon kurdu bu komisyonumuz şu anda çalışıyor, bütün delilleri, somut verileri alıp ilgili savcılıklara da teslim ettiler. Buna ilişkin soruşturmalar da devam ediyor."

-"HEDEF TÜRKİYE’NİN BİRLİĞİNİ BERABERLİĞİNİ BOZMAYA YÖNELİKTİR"

Milletvekili Tutdere, önemli olan bu olayların Türkiye’de yaşanmaması gerektiğini belirterek, “Genel başkanımız olaydan sonra Türkiye’ye güzel mesajlar verdi. Bu saldırının sıradan bir saldırı olmadığını bir takım güçlerin ülkenin birliğini beraberliğini parçalamak bozmak adına eyleme giriştiklerini açıkladı. Tüm partilileri tüm vatandaşları sağduyulu olmaya metanetli olmaya davet etti. Biz de Türkiye’nin her tarafında CHP olarak bu olayı soğukkanlılıkla karşılıyoruz. Ve biz şunu çok iyi biliyoruz ki bu eylemleri gerçekleştirenlerin hedefi ülkemizin birliğini beraberliğini bozmaya yöneliktir, biz buna asla prim vermeyeceğiz. CHP olarak bugüne kadar nasıl her yerde demokrasi hakları mücadelesi verdiysek, hak hukuk adalet mücadelesi verdiysek, ülkemizin birlik ve beraberlik adına da aynı noktada çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

-“YARGININ ALDIĞI TUTUM SORGULANMALIDIR”

Eylemden sonra özellikle yargının almış olduğu tutumun da sorgulanması gerektiğinin altını çizen Tutdere, eyleme katılan şüphelilerin cumhuriyet savcılıklarında ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Böylesi uygulamanın adalet için, Türkiye’nin mahkemeleri için çok üzücü bir şey olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"CHP’nin Genel Başkanına fiili saldırıda linç girişiminde bulunan insanları savcılık tarafından sadece ifadeleri alınarak serbest bırakılması, mahkemeye dahi sevk edilmemiş olmaları adalet adına ülkemiz adına üzüntü verici bir olay. Bu sıradan bir olay olmadığı halde organize olay olduğu halde mahkemenin savcılıkların böyle tutum içinde bulunması düşündürücüdür.

-"TÜRKİYE’NİN HERYERİNDE DEMOKRASİ VE HUKUK MÜCADELESİ VERECEĞİZ"

Milletvekili Tutdere, Türkiye’de adaletin hukukun herkese lazım olacağını, herkesin bir gün adalete ihtiyaç duyacağını söylediklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu’nun bu konuda özellikle Ankara’dan İstanbul’a yapmış olduğu yürüyüşte de Türkiye’nin vazgeçilmezi olan adalet hukuk ve demokrasiden kesinlikle vazgeçmeme noktasındaki kararlı duruşunu o eylemde de o olaydan sonrada gösterdiğini vurgulayan Tutdere, "Özellikle de TBMM’de 23 Nisan Özel Resepsiyon’un da yapmış olduğu konuşmasında Türkiye’nin geneline birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi.

Gerçekten kabul edilecek bir yönü yoktur. Bu tür hadiselerin yaşanmaması adına bütün örgütlerimizi bütün parti tabanını sağ duyuya davet ediyoruz. Ve biz Türkiye’nin her yerinde demokrasi ve hukuk mücadelesi vereceğiz."dedi.

-"YSK’YA YAPMIŞ OLDUKLARI İTİRAZDA SOMUT DELİLLERİ YOK"

31 Mart Yerel Seçimlerinde, Genel Merkezin görevlendirmesi ile İstanbul’a gittiklerini anımsatan Tutdere, şöyle devam etti:

"Adıyaman’da bazı belediyelerimiz mazbatasını almadan genel merkezimizin görevlendirmesi üzerine İstanbul’a gittik. İstanbul’da 17 günlük nöbet çalışması kapsamında bende yer aldım. Çatalca, Büyükçekmece ve Maltepe’de görev yaptık. Burada bütün parti tabanı halk ve milletvekillerimiz omuz omuza vererek İstanbulluların iradesine sahip çıktık. Yapılan bütün itirazlara ve hukuksal itirazlara, başvurulara rağmen İstanbul il seçim kurulu İmamoğlu’na mazbatasını verdi. İktidar partisinin ve MHP’nin YSK’ya yapmış olduğu itirazlar bu başarıyı uzun yıllardan sonra bütün halkın birlik ve beraberlik içerisinde İstanbul’da göstermiş olduğu dayanışma örneğini sabote etmek, başarıyı gölgelemek adına itirazlarda bulunmuşlar. İtiraz dilekçelerini okudum gerçekten hukuksal anlamda somut bu işi iptale götürecek somut hiçbir delilleri yok. Şikayetlerin ve itirazların büyük bir çoğunluğu daha önce il seçim kurullarınca ilçe seçim kurulunca değerlendirilenler ve red edilen konular."

-"VERİLER, SEÇİMİ TEK BAŞINA İPTAL ETTİRECEK HUKUKSAL VERİ DEĞİL"

Milletvekili Tutdere, özellikle bütün iddiaların, kısıtlanma uygulanması, sandık kurullarının yanlış oluşturulması ve hükümlülerin oy kullanmış olması eksenin de toplandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Aslında bunların hiçbiri seçimi tek başına iptal ettirecek hukuksal veriler değildir. Bu konuda özellikle sandık kurullarının oluşturulması aykırı olduğu iddiası kesinlikle olağan üstü itirazla tartışılacak bir konu değil. Aslında bu sandık kurullarının oluşuna yapılan itirazların 2 Mart tarihine kadar yapılmış olması lazımdı, bu sandık kurulları ilçe seçim kurullarınca oluşturuldu bizim partimize bizim adayımıza atfedilecek herhangi bir kusurda yok. Kısıtlıların oy kullanmasıyla ilgili sanki hiçbir kısıtlı oy kullanamayacak gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Kısıtlının oy kullanmasının engellenmiş olması için hakkında mahkeme kararının olması lazım ve mahkeme kararının da kesinleşmiş olması lazım. Dolayısıyla bazı kısıtlıların oy kullanmaya hakkı vardır.

Hükümlü ve tutuklulara ilişkinde aynı şekilde tutukluların bir kısmı hem cezaevinde eğer tutukluysa cezaevinde oy kullanabilecek  o arada tahliye olduysa bulunduğu seçim çevresinde rahatlıkla oy kullanabilecek.”

-“TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ, EKONOMİK KRİZE ODAKLANMASI LAZIM” 

Tutdere, iddiaların  tamamına bakıldığında aslında hukuken ayakları yere basmayan itirazlar olduğunu kaydetti.

Bu itirazların kısa süre içerisinde YSK tarafından red edilip Türkiye’nin artık seçim gündeminden uzaklaşacağını ve ülkenin gerçek gündemine geleceğinden yana umutlu olduğunu vurgulayan Tutdere, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin aslında bir an evvel gerçek gündemine gelmesi lazım. Şuan da her tarafta özellikle Adıyaman’da sahada çalışma yapıyoruz insanların tek gündem maddesi işsizlik, yoksulluk. Artık insanlar seçimden ziyade gerçek sorunlarını tartışılmasını hükümetin Türkiye’yi idare edenlerin bu sorunlara çözüm bulmasını bekliyorlar. Bizde buradan çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’nin seçim gündeminden hızla çıkması gerekiyor. Türkiye’nin gerçek gündemi ekonomik krize odaklanması gerekiyor. Ekonomik krizin aşılması insanların daha çok mağdur olmaması için yapılması gerekenlere odaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Biz parti olarak, Türkiye’nin normalleşmesini ve gerçek gündemine dönmesi için her türlü çabayı ve gayretiyle göstereceğiz.”

-“BU DÖNEM ÇITAMIZI YÜKSELTTİK”

Parti olarak seçim öncesi bütün hazırlıkları tamamlayıp 31 Mart seçimlerinde Adıyaman’da güzel başarılara da imza attıklarının altını çizen Milletvekili Tutdere, “Bu dönem çıtamızı yükselttik. Gölbaşı ve Pınarbaşı beldesini de önceki belediyelerimize kattık. Örgüt olarak amacımız hedefimiz Adıyaman merkezide diğer aday gösterdiğimiz ilçelerimizi ve beldelerimizi de almaktı ancak halkımızın taktiri bu şekilde oldu. Biz demokrasiye inanan, hukuka inanan bir partini mensupları olarak. Adıyaman’da sandıktan çıkan sonuçlara, halkın iradesine saygı duyuyoruz. Seçilen tüm belediye başkanlarına görevlerinde başarılar diliyoruz, hayırlı olsun diyoruz. Adıyaman'ımıza halkın vermiş olduğu yetki doğrultusunda gerekli hizmetleri yaparlar ve halkımızın mutluluğu refahı için gerekli çabayı gösterirler.”dedi.

-"2 TEMMUZ’DA HAPİS CEZASINI ÖN GÖREN YASA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"

Tutdere, Adıyaman’ın can yakan sorunu olan tütün mevzusu yine gündeme geleceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz 2 Temmuz’da hapis cezasını ön gören yasa yürürlüğe girecek. Şuanda bu yasa yürürlüğe girmeden kamu oyunun aslında kendi ekmeğine sahip çıkması noktasında duyarlı olmasını bekliyoruz. Bu konuda STK ziyaretlerimizi başlattık, STK ve partilileri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu konuyu tekrar Adıyaman’ın bütün farklılıklarıyla, siyasi kimlikleriyle sahiplenip yasada herhangi bir değişikliğin yapılması hiç olmazsa Adıyaman’daki tütün yasaklarının kaldırılması noktasında parlamentoda bir yasa değişikliği yapılmasını bekliyoruz. Adıyaman milletvekili olarak bu konuda yasa teklifini hazırladım parlamentoya sundum önümüzdeki günlerde inşallah genel kurula indirip bumum üzerinde çalışmalar yapacağız.”

-"TÜTÜN YASAĞININ EKLENMESİYLE ÇOĞU İNSANIMIZ AÇLIK SINIRIYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK"

Tutdere, hem Adıyaman kamu oyunun, hem çiftçinin hemde tütüncülerinde kendi ekmeklerine sahip çıkma adına demokratik yollarla iktidar üzerinde baskıyı oluşturmalarını beklediğini belirterek, “ Biz bunu yaparsak belki yasa değişikliğine sebebiyet verebiliriz. Bunu başaramazsak Adıyaman’da zaten ekonomik kriz almış başını gidiyor. Tarım kenti olan Adıyamanızda işsizlik hat safhada, bu işsizliğe birde tütün yasağının eklenmesiyle birlikte çoğu insanımız açlıkla sınırıyla karşı karşıya kalacak, köylerimiz boşalacak. İnsanlarımız gerçekten ekmek için şehirlere göç etmek zorunda kalacak. Adıyaman için çok ciddi bir tehlikedir. Adıyamanlıların STK’ların partilerin, milletvekillerin bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu konuda biz üzerimize ne düşüyorsa, her türlü mücadeleyi hukuk sınırlar içerisinde, demokratik sınırlar içerisinde yapacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.

-“O CANİNİN GEÇMİŞİNİN NE OLDUĞUNU BASINDA ÇARŞAF ÇARŞAF GÖRDÜK”

Milletvekili Tutdere, açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Kılıçdaroğlu’na saldıran kişinin inek hırsızlığı yaptığına ve yine 3 ay önce de çalıştığı firmada hırsızlık yaptığı gerekçesiyle işten atıldığına yönelik medyada haberlerin yer aldığına dair sorusunu cevapladı.

Tutdere, "Genel başkanımıza yumruk atan saldıran o failin o caninin geçmişinin ne olduğunu basında çarşaf çarşaf gördük izledik. Geçmişte de işte bu tür insanları kullanan kirli odaklar. Ülkemizin tarihinde de baktığımızda bu kirli odaklar, bir takım insanları maşa olarak kullanıp ülkeyi kargaşaya, kaosa sürüklediğini biliyoruz. Biz şuanda savcının serbest bıraktığı şahısların veya şahsın halkın vicdanında hak ettiği cezayı gördüğünü anlıyoruz. Şuandaki tepkiler o yönde ancak adalet karşısında da hak ettiği cezayı alması içinde de biz CHP olarak hukukçularımızla parti genel merkezimizin de bu işin takipçisi olacağız, er yada geç adalet önünde yaptığı bu çirkin saldırının, milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine yapmış olduğu çirkin saldırının cezasını çekecektir.”diye konuştu.

-“TÜRKİYE’DE KAOS YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Yerel seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye İttifakından bahsettiğini ancak ardından saldırının gerçekleşmesinin tesadüf mü ? sorusunu yanıtlayan

Milletvekili Tutdere, şunları kaydetti:

“Düşündürücü. Seçimlerden sonra, özellikle seçim sürecinde iktidar partisinin kullanmış olduğu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı dil insanlarımızı ülkeyi germişti. Seçimlerden sonra genel başkanımızın daha çok birlik beraberlik ve kucaklaşmaya yönelik açıklamaları oldu. Bu olay gerçekten tesadüf değil, bu olay planlı önceden organize edilmiş bir olay. Bu olay sadece genel başkanımıza ana muhalefetin liderine yapılmış bir eylem değildir. Bu olayı tertipleyenler, bu tezgahı hayata geçirenlerin hedefleri Türkiye’deki birlik ve beraberlik kardeşlik ortamıdır. Bir takım odaklar bu tür olayların fitili ateşleyerek aslında Türkiye'de bir kaos yaratmaya çalışıyorlar. Özellikle sayın cumhurbaşkanı seçimden sonra‘Kızgın demiri soğutalım’ Türkiye ittifakından söz etmesinden sonra bu olayın meydana gelmiş olması da düşündürücü.

-"BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE BU TÜR OYUNLARI BOŞŞA ÇIKARACAĞIZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  açıklamasını anımsatarak, “23 Nisan konuşmasında da buna vurgu yaptı. Türkiye’de bu ekonomik krizle mücadele, Türkiye’nin diğer büyük sorunlarıyla mücadele için mutlaka hepimizin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini söylemişti. Sayın cumhurbaşkanının da bu yönde açıklamaları olmuştu. Ama bir takım çevreler tarafından rahatsızlık yarattı. Türkiye’deki kaostan beslenen Türkiye’deki çatışmalı süreçten hukuksuzluktan beslenen odakların çok hoşuna gitmedi. Ülkemizin sağduyulu insanları bu tür provokasyonları boşa çıkaracaktır. Biz hepimiz yan yana omuz omuza durarak, birlik beraberlik içerisinde bu tür oyunları boşa çıkaracağız.”dedi.

Milletvekili Tutdere, Türkiye’nin gerçek gündemine, adalet ve hukuk mücadelesine hep birlikte devam etmek zorunda olunduğunu vurgulayarak, “Ülkemizi çok ciddi sorunlar bekliyor olacak, önümüzdeki süreç biraz sıkıntılı geçecek.İnşallah bu süreci hep birlikte aşacağız.”dedi.

-"İŞE GELMEDEN ÇALIŞANLAR VARSA HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK"

Bazı belediyelerde bankamatik memurlarının olduğuna yönelik iddiaların olduğu sorusunu yanıtlayan Tutdere, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Gölbaşı belediye başkanımızı teşkilat olarak ziyaret ettik. Mali konularda ve diğer konularda belediyede inceleme yaptırıyor. Eğer işe gelmeden maaş alan insanlar varsa bunları tespit edecek ve haklarında gerekli işlemi yapacaktır. Biz genel başkanımızın da yerel seçimi öncesi söylediği bir sözü vardı, ‘Biz hiç kimsenin ekmeği ile oynamayacağız’ gerçekten çalışan alın teri döken herkesin ekmeği, alın teri bizim güvencemizdedir ancak hak etmediği halde sadece maaş alıp işe gitmeyenler varsa da bunlar hakkında o insanların kul hakkını yedirmeyiz. Başkanlarımızda gerekli hassasiyeti gösterecektir.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha