Milletvekili Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında tütün ticaretine getirilen hapis cezasını protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilen kişilerin serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı ve iktidara çağrıda bulundu.

Tutdere, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında tütün protestolarına katılan yurttaşların Anayasal haklarını kullanarak meydanlara çıktığının altını çizerek, tütün üreticilerinin tutuklanarak hapse atılmalarının hukuka ve yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

“Tütün üreticileri, anayasal haklarını kullanarak onurlu bir direniş sergiledi”

Tütün ticaretine hapis cezası getiren yasaya tepkilerini göstermek için meydanlara inen yurttaşların çocuklarının geleceği için ve seslerini duyurmak adına meydanlara indiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Adıyaman'da tütün ticaretine hapis cezası getiren yasaya tepkilerini göstermek ve seslerini duyurmak adına emekleri için, çocuklarının geleceği için Anayasal haklarını kullanarak onurlu bir direniş sergileyen tütün üreticileri; Abuzer Çalgan, Abdurrahman Özbayrak, Ali Yaprak, Cemal İlik, Ozan Özer, Bülent Göksu, Mehmet Yaylagül, Mehmet Neytullah Alagöz, Mustafa Sonkaya, Tugay Yıldız olmak üzere 10 masum tütün üreticisi hukuka ve yasalara aykırı olarak 11 Temmuz’dan beri cezaevinde bulunmaktadırlar.” dedi.

“Tütün üreticilerine yapılan muamele hukuksuzluk ve vicdansızlıktır”

Tütün üreticilerine yapılan muameleyi hukuksuzluk ve vicdansızlık olarak nitelendiren Milletvekili Tutdere, uygulamaya koyulan İnsan Hakları Eylem Planı ve yapılan hukuk reformlarının uygulamalara yansımadığını ifade ederek, hukuk dışı uygulamaların sürdürüldüğünü ifade etti. 

Tütün üreticilerinin serbest bırakılması için Cumhurbaşkanına çağrıda bulunan Milletvekili Tutdere, “Masum insanlara yapılan bu muamele hukuksuzluktur, vicdansızlıktır. Bu mu sizin insan hakları eylem planınız, bu mu sizin hukuk reformunuz? Buradan Cumhurbaşkanına ve iktidara açıkça çağrıda bulunuyorum: tütün üreticilerini bir an evvel serbest bırakın, tütün üreticileri bayramı çocuklarıyla beraber geçirsin.” şeklinde konuştu.

“Vicdansızlığa son verin, tutuklu tütün üreticilerini bir an evvel serbest bırakın”

Tütün üreticilerinin serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı ve iktidara Meclis Genel Kurulu’nda çağrıda bulunduğu saatlerde tutuklu tütün üreticilerinden Abdurrahman Özbayrak ve Abuzer Çalgan’ın tahliye edilmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Haksız yere cezaevinde tutulan diğer tütün üreticilerimizin de bir an evvel serbest bırakılması gerekmektedir. Bu vicdansızlığa son vererek tutuklu bulunan tütün üreticilerini bir an evvel serbest bırakın.” dedi.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha