Tutdere, seçilmişlerin görevden alınma yöntemlerinin irdelenmesine ilişkin önerge hakkında TBMM’de CHP grubu adına söz alarak konuştu.

-HALKIN İRADESİ İLE SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR YERİNE KAYYUM ATANIYOR 
Tutdere, konuşmasında Türkiye'nin son günlerde koronavirüs salgınıyla savaşa kilitlenmişken bir taraftan da iktidarın hukuk dışı uygulamalarıyla karşı karşıya kalmaya devem ettiğine dikkat çekti.

Halkın iradesiyle göreve gelen, 31 Mart seçimlerinde vatandaşların sandıkta özgür iradeleriyle seçtikleri Batman Merkez Belediye Başkanı başta olmak üzere bir kısım belediye başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındığını vurgulayan Tutdere, şunları kaydetti:

"Yerlerine kaymakamlar, valiler görevlendirildi. Anayasa'mıza göre Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yine Anayasa'mızın 127. maddesine göre, ‘Belediyeler seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir.’ Bakınız, burası çok önemli; 'Seçmenler tarafından...' sizin bu kayyum uygulamanız, belediyeleri "kayyumlar tarafından seçilen tüzel kişilik" haline getirdi; hukukta ve demokraside bunun hiçbir yeri yoktur."

-İKTİDAR SANDIKTA YENEMEDİĞİ BELEDİYELERİ KAYYUM SİYASETİYLE DEVİRMEYE ÇALIŞIYOR 

Tutdere, demokrasinin, olmazsa olmaz temel ilkelerinin hukuk devleti ve halk egemenliği olduğunu vurgulayarak, "Kayyum uygulaması, kayyum siyaseti son dönemlerde iktidar tarafından olağan bir durum haline getirildi. Hepiniz çok iyi hatırlıyorsunuz, olağanüstü hal döneminde 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle Belediye Kanunu'nun 45'inci maddesine yapılan bir eklemeyle ne yapıldı? Terör suçlarından dolayı, yardım ve yataklık suçlarından dolayı istisnai bir düzenleme getirildi ve bu istisnai düzenlemeyle belediye başkanlarının görevden alınmasının, yerlerine atama yapılmasının yolu açıldı. Ancak görüyoruz ki son dönemlerde bu istisnai uygulama esas haline geldi ve doğuda, güneydoğu da neredeyse belediye kalmadı. İçişleri Bakanlığı'nın, işte Ceyhan Belediyemize, Yalova Belediyemize ilişkin uygulamaları gündemde, tartışılıyor. Son dönemlerde de özellikle bu belediye başkanlarının görevden alınmasının hukukla bir alakası kesinlikle yoktur. Burada herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekiyor: İktidar, özellikle sandıkta yenemediği, sandıkta deviremediği belediyeleri, iktidar gücünü kullanarak, kayyumlar siyasetiyle devirmeye çalışıyor, bu kesinlikle demokrasiye en büyük zararı veriyor. Demokratik bir devletin gerekleriyle kayyum siyaseti kesinlikle bağdaşmamaktadır."diye konuştu.

-ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN

Tutdere, konuşmasının sonunda özellikle iktidar milletvekillerine bir çağrı yaparak “Demokrasinin en temel ilkesi ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ diyor. Kayyum uygulaması halk egemenliğini ortadan kaldırıyor. Bu uygulamalar devam ederse demokrasimiz, demokrasi iklimimiz bundan zarar görecektir.  Onun için buradan, milletin kürsüsünden çağrıda bulunuyoruz: Antidemokratik uygulamalardan vazgeçin. Anayasa ve hukuk iktidarı da sınırlıyor, size keyfi uygulamalar yapma yetkisi vermiyor. Bu yanlış uygulamalardan vazgeçin."dedi.     

Kaynak : PHA
Kaynak: pha