Milletvekili Tutdere Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde tütün üreticileri ve tütüncü esnafının 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ve tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasaya karşı anayasa haklarını kullanarak meydanlara indiklerinin altını çizerek, “Tütüncülerimiz anayasal haklarını kullanarak tepkilerini dile getirmek için bazı noktalarda yolları kapatarak eylem yaptılar.” ifadelerini kullandı.

“Tütüncüye yapılan bu operasyonları doğru bulmuyoruz”

AK Parti iktidarı cephesinden yasanın yürürlüğünün ertelenmesine ilişkin yasal değişikliğin yapılacağı ifade edildikten sonra tütüncülerin eylemlerini barışçıl bir şekilde sona erdirdiklerini fakat tütüncüler tarafından beklenmedik bir gelime yaşandığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Hiçbir şiddete başvurmadan son derece barışçıl ve masum bir eylemdi. Herkes meclisten çıkacak kararı bekliyordu, ancak tütüncü yasanın ertelenmesine ilişkin kararları beklerken sabah 5’te şafak operasyonu ile tütüncüler gözaltına alınmaya başlandı.” dedi.

“Gözaltı yaparak tütüncünün sorununu çözemezsiniz”

Gözaltına alınan tütün eylemcileri hakkındaki gelişmeleri paylaşan Tutdere, “Adıyaman’da anayasal hakkını kullanarak tütün eylemine katılan, iktidara ekmeği için seslenen hemşerilerimize operasyonlar düzenlenerek, tütüncü hemşerilerim gözaltına alındı. Biz tütüncüye yapılan bu operasyonları doğru bulmuyor, operasyonları derhal sonlandırın çağrısı yapıyoruz. Operasyonları derhal durdurun! Tütüncüleri dinleyin, sorunların çözümü için yapılacak ne varsa onu konuşun. Zora başvurarak gözaltı yaparak tütüncünün sorununu çözemezsiniz. Gözaltı, baskı ve zorbalık bu sorunu asla çözmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

“AK Parti’li milletvekilleri tarafından saldırıya uğradık”

Tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılması için verdikleri araştırma önergesi sırasında yaşanan olaylara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak sarmalık tütün üreticilerinin sorunlarının bütün boyutları ile araştırılması ve çözüm metotlarının geliştirilmesi anlamında bir araştırma önergesi verdik. Kürsüde verdiğimiz araştırma önergesinin gerekçesini açıkladım. Tütün üreticilerimizin sesini duyurmak, onlarla dayanışma içinde olmak için de kürsüyü terk etmedim ve kürsüde kaldım.” dedi.

Tütün üreticileri ve tütün esnafının hakkını savundukları için AKP Milletvekilleri tarafından saldırıya uğradıklarını aktaran Tutdere, “Meclis Başkanvekilimiz oturuma ara verdi, daha sonrada AK Parti’li bazı milletvekilleri tarafından saldırıya uğradık. Parlamento da çözüm isteyen ben ve diğer milletvekili arkadaşlarım maalesef iktidar milletvekilleri tarafından saldırıya uğradılar. Bize saldıranlar şunu bilsinler; biz bu haklı mücadelemizi sürdürecek, tütüncülerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu milyonlarca insanın ekmek meselesi. İktidarın bu sorunu çözmek zorunda.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha