Milletvekili Tutdere, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sabrının tükendiğini vurgulayarak hastanelerde yaşanan sorunları gündeme taşıdı.

"Hastalar iç içe geçmiş durumda"

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının salgına karşı canla başla mücadele ettiğini vurgulayan Tutdere, şunları dile getirdi:

"Vatandaşlarımız tarafından iletilen şikayetlerde ve yaptığımız gözlemlerde salgınla mücadelede sağlık çalışanlarının üst düzey emeklerine karşın istenilen düzeyde verim sağlanamadığını görmekteyiz. Özellikle acil servislerde yaşanan yığılmalar, Kovid-19 şüphesi bulunan hatta Kovid 19 tanısı konulan hastalarla diğer hastaların iç içe beklemesi bulaş riskini arttırıyor. Bu durum vatandaşların ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra işlerini de zorlaştırıyor, verimli sağlık hizmeti sunmalarını engelliyor. Kovid-19 virüsünün yayılma hızında Ankara, İzmir ve Kayseri gibi büyük şehirlerle yarışıyoruz. Salgının ilimizdeki yaygın durumu Sağlık Bakanlığı'nın da gündemine girmiş durumda. Nitekim geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda video konferans yoluyla yaptıkları toplantıyla Adıyaman’daki vaka artışlarının sebepleri, yoğun bakım kapasiteleri ve filyasyon oranlarını değerlendirdiklerini belirtmiştir.Durum bu kadar ciddiyken sadece sağlık çalışanlarının ve vatandaşlarının özverili davranmasını beklemek olmaz. Hükümetin de elini taşın altına koyması, vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için alternatif yaratması gerekmektedir."

"Devlet hastanesinin eksikliğinin en çok hissedildiği bir dönemdeyiz"

Tutdere, Adıyaman’da devlet hastanesi olmayışının vaka sayılarının artmasına artık doğrudan etkisinin olduğunu söyleyen ve pozitif vaka sayılarının her gün katlanarak arttığını belirterek sahra hastanesi talebini yineledi.

Yıkılan eski devlet hastanesinin yerine yenisinin yapılması konusunu çok kez gündeme getirdiklerinin altını çizen Tutdere, "Ağır aksak adım atan iktidarı bu konuda defalarca uyarmıştık.

Toplam nüfusu 630 bini aşan Adıyaman'ın 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesine mecbur bırakılması hem sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızı hem sağlık emekçilerimizi mağdur etmektedir. Bugün gelinen noktada mevcut hastanenin talebi karşılamakta yetersiz olduğu apaçık ortadadır. Devlet hastanesinin eksikliğinin en çok hissedildiği bir dönemden geçiyoruz. Mevcut hastanede, Kovid-19 şüphesi bulunan hatta Kovid-19 tanısı konulan hastalarla diğer hastaların yan yana hastane koridorlarında bekliyor olması bulaş riskini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Nitekim sadece 14 Eylül tarihinde, bir günde 300’ün üzerinde pozitif vaka tespit edilmiştir."şeklinde açıklamalarda bulundu.   

"Sahra hastanesi şart"

Sahra hastanesi yapılması talebini yineleyen Tutdere, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bu yaşananlar, virüsle mücadele savaşını sadece sağlıkçıların omzuna yıkarak başarılı olamayacağımızı bir kez daha göstermiştir. Sağlık çalışanlarıyla yapmış olduğumuz görüşmelerde artık dayanamayacak bir duruma geldiklerini, hastanelerde yaşanan yığılmaların hem kendilerini hem sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızı mağdur ettiğini, tablo bu şekilde devam ederse artık bu işin altından kalkılamayacağını, sağlık sisteminin de bu işi kaldıramayacağını ifade etmişlerdir. Dolayısıyla, devlet hastanesi uzunca bir süre daha bitirilemeyeceğine göre bizim daha önce yapmış olduğumuz Sahra hastanesi talebimizin ivedi olarak değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi önem arz etmektedir." 

Kaynak : PHA

Kaynak: pha