Önceki gün Çelikhan-Malatya karayolunu sabah saatlerinden gecenin ilerleyen saatlerine kadar kapatan tütün üreticileri Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin gelmesi ile ve orada toplanan halka söz vermesi yol kapatma eylemini birkaç günlüğüne ertelediklerini belirtmişlerdi.

Bu gün ise Çelikhan Cumhuriyet meydanında toplanan halka seslenen Milletvekili Tutdere yaptığı açıklamada mevcut iktidar partisinin tütüne getirdiği yasak ile yüz binlerce kişinin ekmeği ile oynadığını ve bunlara zulmettiğini belirtti.

"İktidara geldiğimizde ilk işimiz bu yasayı çöp sepetine atmak olacaktır"

Tutdere, konuşmasına şöyle devam etti:

“2002 yılında iktidara gelen AK Parti 2017 yılında çıkardığı yasa ile çiftçileri kaderleri ile baş başa bıraktı. Bu bölgede tütün demek genç kızın çeyizidir, okuyacak öğrencinin ve askere gidecek olanın harçlığıdır, evlenecek olanın aşıdır ve geleceğidir. AK Parti hangi akla hizmet ederek böyle bir yasayı çıkararak yüz binlerce insanı aynı anda mağdur edebiliyor. Birkaç sigara şirketi paralarına para katsın diye kendi vatandaşının yerli ve milli tütününe yasak getiriyor. Dört yıldır her 1 Temmuz'u çiftçinin kara gününe çevirmiştir. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu haksız, hukuksuz ve temelsiz yasaya karşıyız. İktidara geldiğimizde ilk işimiz bu yasayı çöp sepetine atmak olacaktır. Bizlere pravakatör, ajan ve halkı kışkırtıcı olarak söylüyorlar oysa daha ilk günden beri tütünü siyaset üstü gördüğümüzü bu meydanda ifade etmiştik. Tütün demek aş demek, ekmek demek ve hayat demektir. Mevcut iktidar partisi tütün çiftçisine kooperatifleşin diyorlar getirilmek istenen yasa bunu da zorlaştırmaktadır. Çünkü ilgili maddelerinde çiftçinin gücünün çok çok üstünde maddi külfetler getirmektedir. Çiftçi kardeşlerimin bu ağır şartları yerine getirmesi mümkün değildir. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak tütün çiftçisinin aleyhine getirilen bu yasanın derhal ve hızlı bir şekilde değiştirilmesini ve halkımızın menfaatine olacak şekilde yeni düzenlemelerin yapılmasını istiyor ve bunun mücadelesini veriyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha