TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere Adıyaman gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

“İktidar arazi toplulaştırması konusunda da sınıfta kalmıştır”

Milletvekili Tutdere yaptığı değerlendirmede, Adıyaman'daki arazi toplulaştırmasında mesafe kat edilemediğini savundu.

Adıyaman'daki arazi toplulaştırmasının yılan hikâyesine döndüğünü ifade eden Tutdere, şöyle devam etti:

“İhaleler 2009 yılında yapıldı fakat üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen konu hakkında hâlâ bir mesafe kat edilemedi. İktidar arazi toplulaştırması konusunda da sınıfta kalmıştır. İhaleyi alan firma burada da görevini doğru dürüst yerine getirememiştir. Yapılan işlerin de büyük bir kısmı yanlış yapıldığı için insanları birbirine düşman haline getirdiler. Bazı köylerimizde yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları köyler arasında gerginliklere sebebiyet verdi. Arazi toplulaştırma işini yandaşa değil de, profesyonel anlamda bu işi bilen firmalara verilmesi gerekirdi. Fakat burada büyük aksaklıklar meydana gelmiş durumda. Konuyu yakından takip ediyoruz. Konuyla ilgili olarak, ilgili bakanlık nezdinde soru önergeleri verdim. Umuyorum ki kısa süre içerisinde bu arazi toplaştırma sorunu Adıyaman'da çözülür.”

“Yüksek gerilim hatları vatandaşların can güvenliğini tehdit ediyor”

Şehir merkezinden geçen yüksek gerilim hatlarının vatandaşların can güvenliği açısından büyük tehlike saçtığına dikkat çeken Tutdere, “Şehir merkezinde kalan yüksek gerilim hatları vatandaşlarımızın can güvenliği açısından ve yaydığı radyasyon açısından çok büyük tehlike arz etmektedir. Bunun çözümü, yerel yönetimlerle enerji bakanlığı ortaklaşa geliştireceği proje ile mümkündür. Biz bu işi takip ediyoruz ama bir yol da alamadık. Bunun takipçisi olacağız inşallah. En büyük görev Enerji Bakanlığı'nın ve Adıyaman Belediyesi’ne düşüyor. Belediyemizin de bu konuda bu işi takip etmesi gerekiyor, bizde milletvekili olarak parlamentoda bu işin çözüm konusunda gerekli girişimlerde bulunduk, bundan sonra da bulacağız.” dedi.

“Bu kente daha fazla kötülük yapmayın”

Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan işçilerin çevre illere gönderilmek istendiğini bununda kurumu itibarsızlaştıracağını, ardından da kurumun kapatılmasına yol açacak bir adım altını çizerek Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdürlüğü’ndeki gelişmelere dikkat çekti.

“Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü, ilimiz için de ilimizin ekonomisi için de çok önemli bir stratejik kurumdur” diyen Tutdere, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz günlerde işçilerimize ziyaret ettim. İşçilerimizin rızaları olmaksızın adeta sürgüne gönderiyorlar. Nereye gönderiyorlar? Batman’a. Peki sordum sizin burada işiniz mi yok, yapacak bir işiniz mi yok. Ondan dolayı mı sizi gönderiyorlar? Hayır dediler. Biz orada da gidip sahada çalışacağız. Adıyaman'a da aynı şekilde sahada çalışma imkânımız var. Bizi burada değişik kulelerde veya sahada çok rahatlıkla, istihdam edebilirler. Peki niye böyle yapıyorlar? Ben şu an aklıma gelen işçiyi buradan yollayacaklar. Buradaki kurumu da itibarsızlaştıracaklar ve akabinde kapanmaya doğru gidecek. Bu Adıyaman'a yapılacak en büyük kötülüktür.

Kamu kurumlarının personellerini bu şekilde sağa sola gönderirseniz bu memleketin çarkı nasıl dönecek. Ya millet maaş alıyor o maaşla alışveriş yapıyor. Kent ekonomisi bir şekilde dönüyor e şimdi buradaki işçilerin gitmesi demek. Adıyaman'ın bu gelirin hepsinin yok olması demek. Bu işin sadece ekonomik boyutu. Bu işin bir de aile boyutu, sosyolojik boyutu var. İktidarı buradan uyarıyoruz. Bu adımdan vazgeçin. Adıyaman'a yaptığınız kötülükler, yetmiyormuş gibi bir de Adıyaman'da çalışan emekçileri sağa sola sürgüne göndererek bu kente kötülük yapmayın.”

“Mara Mahallesi sakinleri haklarını alıncaya dek mücadelemiz sürecek”

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tutdere, bir yağın 60-70 lira olduğu bir dönemde Adıyaman'ın merkezindeki bir arsanın metrekare fiyatına 200 lira verildiğini ifade ederek, “Adıyaman’ın Merkezi yerindeki arsa fiyatını TOKİ 250 liradan veriyor. Biraz ilerisinde, bahçelere 85 lira fiyat biçmiş. Türk lirasının değer kaybettiği, bir yağın litresinin 60-70 lira olduğu bir dönemde Adıyaman'ın merkezindeki bir arsanın metrekare fiyatına 200 lira veriyorsun. Biraz vicdan… Bir düşünün vatandaşımız 1000 metrekare arsa fiyatıyla 50 litre yağ alamayacak. Böyle bir zulüm olmaz, insanlarımıza bu zulmü hak gören TOKİ’yi, Adıyaman Belediyesi’ni kınıyorum. Mülkiyet hakkı en kutsal haktır ve mahalle sakinleri yalnız değildir. Bu konuyu meclis gündemine de taşıdık. Mara Mahallesi sakinleri haklarını alıncaya dek mücadelemiz sürecek.” İfadelerini kullandı.

“Adıyamanlılar gereken dersi sandıkta verecek”

Tutdere, Adıyamanlıların oluşan bu tabloyu hak etmediğinin altını çizerek Adıyamanlıların iktidara gereken dersi sandıkta vereceğini söyledi.

Adıyaman’ın bir evladı olarak, bir milletvekili olarak elinden gelen her türlü gayreti, çabayı göstereceğini vurgulayan Tutdere, sözlerini şöyle tamamladı:

“Adıyaman’daki sorunların çözümü için katkı vermeye, mücadele vermeye devam edeceğiz. Adıyamanlı hemşerilerimden aldığım destek ve dualarla inşallah Adıyaman’daki bu sorunları hep birlikte aşacağız. Umutsuz olmaya gerek yok. Bizler hep birlikte bu zor günleri aşacağız. Bir Adıyaman Milletvekili olarak şunu söylüyorum: Adıyaman gerçekten bu tabloyu hak etmiyor. Bu tabloyu değiştirmekte Adıyamanlıların elinde. Adıyamanlılar bu tabloyu onlara reva gören iktidara vakti geldiğinde gerekli dersi verecektir. Biz bütün insanlarımız için, halkımız için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş belediyecilik kapsamında büyükşehir belediyelerimizin imkânlarını ve kaynaklarını Adıyaman için seferber ediyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz. Halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Adıyamanlılar çaresiz değil artık. Adıyamanlılar bundan sonra sorunlarını çözmede, daha büyük başarılara imza atacaktır.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha