Milletvekili Tutdere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerini ihlal ettiğini ve tüm milletvekillerini zan altında bıraktığına dikkat çekti.

“Suçla ve suçluyla mücadelede en ön safta bulunan kişinin ortada dönen kirli ilişkileri açığa çıkarmaması asla kabul edilemez” diyen Tutdere, hukuk devletinin gereği olarak ortaya atılan iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırdı.

“Çiftçilere uygulanan muamele, uyuşturucu kaçakçılarına uygulanmıyor”

Organize suç örgütü elebaşının ortaya attığı iddialarının derinlemesine incelenmesi, iddia edilen kirli ilişkilerin araştırılarak kamuoyunun aydınlatılması gerektiğine işaret eden Tutdere, şöyle devam etti:

“Bir suç örgütü elebaşı çıkıp çeşitli açıklamalar yapıyor. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında işlenen cinayetler, kirli ilişkiler, siyaset-mafya ilişkileri ve uyuşturucu madde kaçakçılığı gibi bir takım iddia ve ithamlarda bulunuyor. Türkiye’deki namuslu ve onurlu Cumhuriyet Savcılarının bu iddiaları ciddiye alması ve bu iddiaları bir ihbar kabul etmesi lazım. Bu iddialar görmezlikten, duymazlıktan gelinebilecek iddialar değildir. Bugün gariban bir yurttaşımız tarımsal sulamada kullandığı elektriğin faturasını ödeyemediği zaman hemen polis eşliğinde elektriği kesiliyor veya Adıyaman’dan Adana’ya tütün götüren gariban yurttaşımızın tütününe yolda el konuluyor. Bir diğer taraftan ise birilerinin gemiler dolusu uyuşturucu ticaretinden bahsediyor, fakat onların bu ticareti bir adli makam tarafından araştırılmıyor.”

“Yargı araştırmayacak, Meclis araştırmayacak peki bu iddiaları kim araştıracak? ”

Cumhuriyet Savcıları’nın Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği iddiaların üzerine giderek soruşturma açmasının hukuki bir zorunluluk olduğunun altını çizen Tutdere, CHP tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma komisyonu tekliflerinin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğine dikkat çekerek, “İhbar alan Cumhuriyet Savcısı’nın derhal soruşturma açıp delilleri toplaması ve açılan soruşturmayı sonuna kadar yürütmesi Ceza Muhakemesi Kanunu’nun bir gereğidir. Somut birtakım olaylardan bahsediliyor. Cinayetlerden ve uyuşturucu kaçakçılığından bahsediliyor. Burada yapılması gereken şey namuslu cumhuriyet savcılarının millet adına harekete geçmesi ve bu şaibeleri ortadan kaldırmasıdır. CHP olarak Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulması ve konunun derinlemesine araştırılması için meclise önerge sunduk, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Meclis araştırmayacak, savcı araştırmayacak, yargı araştırmayacak peki bu iddiaları kim araştıracak? Milyonlarca yurttaşımızın kafasındaki “acaba” sorusunu kim aydınlığa kavuşturacak?” ifadelerini kullandı.

“Mafyadan 10 bin dolar siyasetçiyi açıklamak İçişleri Bakanı’nın görev ve sorumluluğu”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklamasının Türk Ceza Kanunu’nun bir gereği olduğunun altını çizen Tutdere, Bakan Soylu’nun mafyadan para alan siyasetçiyi bir an önce açıklaması gerektiğini söyledi.

Tutdere, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Hukuk devletindeysek organize suç örgütü elebaşının yapmış olduğu açıklama ve iddiaların yargı tarafından araştırılması gerekiyor. Fakat yargı tarafından araştırılması gereken iddialar konusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kamuoyunun fikrini değiştirmek veya birtakım algılar oluşturmak için çıkıp açıklamalar yapıyor. Suçla ve suçluyla mücadelede en ön planda olan bakanımız çıkıp milletin gözünün içine baka baka ‘Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi var’ diyor. Eğer dürüst ise, şeffaf hukuk devletine inancı varsa bu ismi açıklar. Zaten bunu adalete açıklaması görevi. Türk Ceza Kanunu’na göre suç konusunda bilgi sahibi olan kamu görevlisi konuyu adli mercilere bildirmekle yükümlüdür. İçişleri Bakanına çağrıda bulunuyorum, sizin bu siyasetçiyi açıklamanız gerekiyor. Bu sizin millete olan göreviniz ve sorumluluğunuzdur.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha