TBMM Katip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, katıldığı bir canlı yayında Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınmış olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tutdere, 6. bölgenin neler getirdiğini, kimlerin faydalanacağını, kimlerin faydalanamayacağını ve önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı.

"Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınmış olması ilimiz için önemli bir gelişme"

Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınmış olmasının ilimiz açısından önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Tutdere, "Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınmasındaki çalışma mücadele geçmişi olan bir süreç. 2012’den beri Adıyaman kamuoyunun, Adıyaman’ın yerel basınından tutun sivil toplum örgütlerine, muhalefet partilerine kadar her platformda hepimizin dile getirdiği, her zaman iktidarı bu konuda gerçekten suçladığımız ve bu işi neden yapmadığı noktasında sorguladığımız bir durumdu. Nihayetinde 21 Ağustos'ta çıkan kararname ile Adıyaman teşvikte 6. bölgeye alındı. Tabi burada yine iktidar tarafından büyük bir müjde olarak verildi. Ben daha önce yaptığım basın açıklamasında da söylemiştim: Benim kanaatime göre Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınması Adıyaman için bir müjde değildir. Adıyaman’ın gecikmiş bir hakkının teslimidir. Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye zaten 2012’de alınması gerekiyordu. Zamanında alınmadığı için Şanlıurfa gibi çevre iller 6. bölgeye alınıp Adıyaman 5’te kaldığı için bizim buradaki bütün yatırımcılar, Adıyamanlılar bile, ismen bildiğim iş adamlarımız buradaki fabrikalarını kapatıp gidip Bozova’da fabrika açtılar. Özellikle tekstil üzerine. Akabinde Adıyaman çok ciddi anlamda tekstilde kazanmış olduğu ivmeyi kaybetti. Buradaki sanayicilerimizin büyük bir kısmı komşu illere göç etmek zorunda kaldı. İşyerleriyle beraber ticaretlerini oraya aktarmak zorunda kaldılar. Her şeye rağmen bugün 6. bölgeye Adıyaman’ın alınmış olması sevindiricidir. Biz Adıyamanlı olarak bundan mutluluk duyduk."dedi.

"Sürece katkı sağladık"

Tutdere, Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınmasına ilişkin sürece sağladıkları katkılara değinerek “Adıyaman milletvekili olarak meclise gittiğim günden bu yana özellikle Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınması konusunda da çok ciddi çalışmalara imza attık. Her defasında Adıyaman’ın işsizliğini, yoksulluğunu, Organize Sanayi Bölgesindeki sıkıntılarını TBMM kürsüsünden dile getirdik ve bu sürece biz de katkılar sağladık. Adıyaman’ın bu sorunlarını sürekli gündemde tutarak Adıyaman’ın bu en temel meselesinin iktidar tarafından fark edilmesi noktasında çok büyük gayretler gösterdik ve hepimizin ortak çalışmasıyla bu noktaya gelindi. 6. bölgeye alınmış olması ilimiz için güzel olmuştur, hayırlı olmuştur bunun da altını çizmek lazım.” ifadelerini kullandı.

Kimler faydalanacak?

Adıyaman’ın teşvikte 6. bölgeye alınması ile ilgili merak edilenleri tek tek açıklayan Tutdere, şunları kaydetti:

“Bundan sonraki süreçte neler olacak? Bizleri neler bekliyor? Benim sahadan aldığım izlenim bazı hemşehrilerimiz; bir berber, bir lokanta işletmecisi 'Efendim 6. bölge geldi artık biz SGK primini az ödeyeceğiz veya eksik ödeyeceğiz' diye seviniyorlar. Gerçekten sevinmeleri gerekiyor mu onu ifade edeyim. Bir kere bütün hemşehrilerimin bilmesi gereken bir şey, bu kanunun 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek. Yani 1 Ocak 2021’e kadar eski sistem devam edecek. İkinci olarak en az 500 bin TL sermayeli yeni bir iş kurulması gerekiyor. Bundan kimler faydalanacak? Gerçek kişiler de faydalanabilecek, adi ortaklıklar da. Ticari ortaklıklar, kooperatifler, birlikler bunların hepsi faydalanabilecek. Şu anda mevcut, hali hazırda organizede iş yapan sanayicilerimiz, iş adamlarımız faydalanabilecek mi? Maalesef faydalanamayacaklar. Bu avantajlar yeni kurulacak olan işletmeler için geliyor."

Teşvikte 6. bölge ne tür avantajlar getiriyor?

6. bölgenin avantajlarına değinen Tutdere, “Mesela bir iş adamı Adıyaman’a niye gelsin, fabrika/işletme kursun? 6. Bölge teşvikleri ciddi anlamda sanayici için iş adamları için çok büyük avantajlar sağlıyor. İşte bunlar nedir bunları başlıklar halinde söyleyeyim. KDV istisnası getiriyor, gümrük vergisi muafiyeti getiriyor, vergi indirimi getiriyor, sigorta primi desteği getiriyor. Şimdi sanayici SGK priminin bir kısmını devlet ödeyeceği için çok daha avantajlı hale gelecek. Yatırım yeri tahsisi avantajı getiriyor. Faiz desteği getiriyor. Gelir vergisi, stopaj indirimi getiriyor. SGK prim desteği getiriyor. SGK priminin asgari tutarının işveren tarafından yatırılmasının yolunu açıyor. Dolayısıyla çok avantajlar getiriyor, istihdamı arttırmaya dönük. Tabii ki bu şekilde Adıyaman’ımız inşallah bu 6. bölge teşviki ile birlikte o tekstildeki şanlı günlerine tekrar dönecektir.

Burada tabi bütün yatırımlar bu işten yaralanabiliyor mu mesela işte bir lokanta işletmecisi bir berber faydalanabilecek mi? Hizmet sektörü faydalanabilecek mi? Bunlara da baktığımızda bazı sektörler için kanun özellikle mesela tekstil başta olmak üzere bazı sektörlerin bu 6. bölge kapsamındaki teşviklerden faydalanabileceğini bazı sektörlerin de faydalanamayacağını söylüyor. Hizmet sektörü kısmen bu işin dışında. Mesela lokantacılık, yemek, yerel gazeteler. Ulusal yayın yapan televizyonun faydalanabilmesi mümkün, ancak eski kuruluşlar değil yeni kurulanlar faydalanabilecek. Bu tarz şeyler var. Teşvikle ilgili tabi sektörler tek tek kanunda belirtilmiş. Bunların içerisinde Adıyaman’ımızda gerçekten önceki dönemlerde olduğu gibi tekstilde Adıyaman tekrar hak ettiği yere gelebilir."diye ifade etti.

"Teşvik edilemeyecek yatırımlar da var"

Tutdere, teşvik edilemeyecek yatırımlar var olduğuna işaret ederek,şöyle devam etti:

"Kanunda sayılmış. Nedir bunlar? Tarım ve tarımsal sanayi. Un, irmik ve saire bu tür yatırımlar faydalanamıyor. Yine tütün  ürünleri imalatına ilişkin sektörler faydalanamıyor. Adıyaman’ımızda işte berber lokanta fırıncı bu tarz iş yerlerinin şu andaki altıncı bölge teşviklerinden faydalanma şansı yok. En az 500 bin sermayeli yeni bir iş olması gerekiyor. Şöyle bir algı oluşmuş. Biz sokakta gezerken bazı hemşehrilerim söylüyor. “Ben fırıncıyım, pandemiden dolayı çalışanımın sigorta primini yatıramıyorum’ diyor. İşte bu ve buna benzer durumdaki hizmet sektörü, bu tür alanlar faydalanamıyor. Diğer alanlardaki organize dışındaki kesimler bu işten faydalanacak. Teşvikte 6. Bölge aslında Adıyaman’ımız için güzel olmuştur, ancak madalyonun öteki tarafına baktığımızda 6. Bölge, iktidar tarafından Adıyaman’ın geri bırakılmışlığının da aslında itirafıdır resmi olarak. Biz yıllardır söylüyoruz. Adıyaman yoksul, işsiz, sanayisi gelişmemiş, tarımı gelişmemiş, biz bunları hep söyledik, söylüyoruz da. Bizim söylediklerimizin aslında bir anlamda tescili oldu. Çünkü 6. bölgeye alına iller genellikle hem sosyo-ekonomik anlamda hem Türkiye de geri kalmış bölgeler hem de yoksulluk anlamında işsizlik anlamında sonlarda olan iller dikkat ederseniz. Aslında madalyonun bir de bu boyutu var. Ancak zaten biz bunları yaşıyorduk, söylüyorduk, biliyorduk. Hükümetin de bunu görmüş olması bugün itibariyle böyle bir kararla çıkmış olması sevindiricidir."

 Yatırımcıları Adıyaman’a davet etti

Adıyaman’daki herkese büyük iş düştüğünü söyleyen Tutdere canlı yayında yatırımcılara da seslendi.

 Tutdere “Yatırımcılarımız Adıyaman’ı gönül rahatlığıyla değerlendirebilirler. Adıyaman’a gelebilirler. Adıyaman bu konuda hem coğrafya olarak hem de ikilim olarak yatırımlara çok müsait. Adıyaman’ın huzuru iş adamlarımız için önemli bir cazibe. İnsan kalitesi önemli bir faktör. Dolayısıyla bizi şu anda izleyen iş adamlarımıza da sanayicilerimize de bunları nazara alarak Adıyaman’ı yatırımları için değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulunuyorum.” dedi. 

"Dayanışma içerisinde kentimizi güzelleştireceğiz"

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Tutdere, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hepimize çok büyük iş düşüyor. Bu süreçte iktidarıyla muhalefetiyle, Adıyaman’ın bütün sivil toplum örgütleriyle, Ticaret Odamız başta olmak üzere yatırımcıları Adıyaman’a davet etmemiz, buraya gelecek insanları iyi karşılamamız, sahiplenmemiz gerekiyor. Gelene kapılarımızı kapatırsak Organize Sanayi Bölgemiz yer yok derse, Ticaret Sanayi Odamız farklı engeller çıkarırsa maalesef biz yine bu avantajları yakalayamayız. Şu anda böyle bir durum yok, ancak önümüzdeki süreçte bizimle beraber 6. bölgede başka iller var. Diyarbakır var, Şanlıurfa var. Dolayısıyla biz kucağımızı açmazsak daha kucaklayıcı bir tavır ortaya koymazsak, Valiliğimizden tutun bütün kurumlarımıza kadar biz bu avantajı yakalayamayabiliriz. Dolayısıyla 6. bölge oldu her şey gelecek diye bir şey yok. Yine de Adıyamanlılar, kurumlarımızın, siyasilerimizin, belediyemizin, valiliğimizin yapması gereken işler var. İnşallah bu konuda herkes üzerine düşeni yapar ve Adıyaman tekrar bir cazibe merkezi haline gelir. Tabi Adıyaman’ın cazibe merkezi haline gelmesi başta işsizlik sorunumuzun bir kısmının çözümüne katkı sağlayacak. Çünkü yeni işletmeler beraberinde yeni bir istihdam yaratacak ve dolayısıyla o istihdam Adıyaman’ımızın yoksulluğuna belki bir nebze çare olacaktır, derman olacaktır. Önümüzdeki süreci takip edeceğiz. Hepimize çok iş düşüyor. 6. bölgeye alındık diye iş bitmiş değil. Bizim yine kent olarak yapacaklarımız var. Önümüzdeki süreçte karşılıklı dayanışma içerisinde ve yardımlaşma ruhuyla inşallah hep birlikte kentimizi güzelleştireceğiz ve işsizlerimize, iş arayan gençlerimize yeni kapılar açacağız. O zaman bir şeyler yapmış oluruz. Mutluğu o zaman yaşarız aslında. Şu anda teşvikte 6. bölgeye alındı müjdeler olsun demekten ziyade o pratiği gördüğümüzde, Organize Sanayi Bölgesinin kapısından ilerlediğimizde fabrikaların seslerini duyduğumuzda, işleyen makinelerin sesini duyduğumuzda, ancak o zaman mutlu olacağız. O zaman Adıyaman’a müjdeler olsun diyeceğiz."  

Kaynak : PHA
Kaynak: pha