sulamadaki desteklerden faydalanamıyor. Sayın Bakan bu ayrımcılık neden? Adıyamanlı çiftçiler merak ediyor. Komşu illere sağlanan destek neden Adıyaman'a sağlanmıyor? Adıyaman'da hükûmetiniz, iktidarınız zaten sulama projelerini hayata geçiremedi. İnsanlar barajın kenarında, kuru tarım yapmak zorunda kalıyorlar. Kuru tarım yapmak zorunda bırakılan çiftçilerimiz trafolar aracılığıyla arazilerini sularken de çok ciddi elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik desteğinden de faydalanamadıkları için fahiş bedelli faturaları ödemekte güçlük çekiyor, ödeyemiyorlar. Adıyamanlılar, bu konuda sizlerden artık Adıyaman'ın hakkının teslim edilmesini ve adaletin gerçekleşmesini bekliyorlar. Ayrıca bunun dışında, Adıyaman'da 10 bine yakın kişi elektrik abonesi almak istiyor ama alamıyor. Özellikle 5784 sayılı Kanun ve 3194 sayılı Kanun'un Geçici 11'inci maddelerindeki düzenlemeler vatandaşlarımızı mağdur ediyor, bu konuda Bakanlık olarak yeni bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Halkımızın bu konuda beklentileri var.” ifadelerini kullandı.

“Elektrik dağıtım şirketleri çiftçilere zulmediyor”

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik konusunda çiftçilerin ciddi sorunlarla karşılaştıklarını ve Elektrik Dağıtım Şirketlerinin çiftçilere adeta zulmettiğini söyleyen Milletvekili Tutdere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den bu zulmün biran evvel durdurulması için çalışma yapmalarını istedi.

Tutdere konuşmasının sonunda, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrik konusunda Anadolu'da, özellikle Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin gibi illerde çok ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bizler, birkaç ay önce özellikle Mardin'de yapmış olduğumuz saha çalışmasında oradaki özel elektrik şirketlerinin halka nasıl zulüm ettiklerini, içme sularının sağlandığı trafoları bile sökerek götürdüklerini ve insanları mağdur ettiklerini bizzat kendimiz gördük. Bu konuda bölgede özellikle DEDAŞ başta olmak üzere, diğer özel firmaların halka uyguladıkları bu zulmün mutlaka durdurulması gerekiyor. Temel insan hakkı olan Temiz Suya Erişim Hakkı’nı bile engelleyen çalışmalar var, faaliyetler var. Bu konuda 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha