Tutdere, yaptığı açıklamada, milli ve yerli söylemini dilinden düşürmeyen iktidarın Anadolu topraklarının yüz yıllık ürününe kaçak muamelesi yaptığını savundu.

“Yabancının vergisi sıfırlandı yerliye hapis cezası getirildi”

Sıfır gümrükle ithal tütünün serbest olduğuna dikkat çeken Tutdere, “Yabancının tütünün vergisi sıfırlandı yerliye hapis cezası getirildi. Anadolu tütününe 3 yıldan 6 yıla kadar hapis getiren bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidar, bu yanlıştan bir an önce dönmeli. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yasadan geri adım atılmazsa üreticimizin emeğini ve ekmeğini savunmak adına üreticilerimize yine alanlarda olacağız.” dedi.

Tutdere, Türkiye’nin her tarafında çok ciddi yaptırımlarla karşılaşan tütün üreticisinin hükümetten çok çektiğini ve çekmeye de devam ettiğini söyledi.

Tutdere, “Milliyiz ve yerliyiz diyen iktidar bu toprakların yüz yıllık ürününe kaçak muamelesi yapıyor, bin bir emekle üretilen tütüne el koyuyor ve üreticilere idari para cezaları uyguluyor.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde Adıyaman’da, Malatya’da üreticinin hakkını savunmak için bir dizi eylem yaptıklarını hatırlatan Tutdere, 2017 yılından beri konuyu TBMM’de takip ettiklerini, sorunun çözümü için sürekli Meclis gündeminde tuttuklarını bildirdi.

“1 kg tütün satana 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası”

Tütün üreticilerini bekleyen büyük tehlikeye dikkat çeken Tutdere, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan, ‘1 kg tütün satana 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası’ getiren kanunun üreticiyi zor durumda bırakacağını kaydetti.

Tutdere, “Amerikan tütünü serbest, Yunan tütünü serbest, ancak Anadolu tütününe 3 yıldan 6 yıla kadar hapis getiren bir iktidarla karşı karşıyayız. Yasanın ertelenmesi, cezaların kökten silinmesi, tütün yetiştirilmesinin serbest kalması için Meclis’te bütün milletvekillerimizle tütün üreticisi adına her türlü mücadeleyi vereceğiz. İktidar bu yasadan geri adım atmazsa Türkiye’nin dört bir yanında emeğimizi ve ekmeğimizi savunmak adına alanlara çıkacağız.” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameye göre, yabancı sigara üretiminde kullanılan yabancı tütün ithalatında ton başına alınan 150 dolarlık verginin sıfırlandığını hatırlatan Tutdere, iktidarın dışarıdan sıfır gümrükle ithal ettiği tütüne milyonlarca dolar para verdiğini belirtti.

Tutdere, “Yabancının vergisi sıfırlanırken, Adıyamanlı, Malatyalı, Batmanlı, Bitlisli, Diyarbakırlı, Hataylı üreticinin tütününe üç yıl hapis getiriyorlar. Millilik bunun neresinde?” dedi.

“Yönetmeliği üç senede zorla çıkarttılar, üreticiden 6 ayda kooperatifleşmesini istiyorlar”

Kovid-19 salgını ile birlikte kamu işlemlerinde yavaşlama meydana geldiğine, bundan dolayı da tütün üreticilerinin tamamlamaları gereken yasal prosedürleri tamamlayamadıklarına dikkat çeken Milletvekili Tutdere, şöyle devam etti:

“2017 yılında kendi üreticisine hapis öngören kanun teklifini yasalaştıran AK Parti, üç yılın sonunda 31 Aralık 2020 tarihinde ancak yönetmelik çıkartabildi. Bir yönetmeliği 3 senede çıkartan hükümet, üreticilere kooperatifleşmeleri için 6 ay kadar bir süre tanıdı. Ancak bununla da bitmiyor. Kooperatif kuruluş sürecinde de bin dereden su getirten hükümet neredeyse üreticiler kooperatifleri kuramasın diye uğraşıyor. Tütün üreticilerinin kooperatifleşme çalışmalarını tamamlanması için yasanın ve yönetmeliğin öngördüğü tarih olan 1 Temmuz 2021 tarihine kadar kuruluş işlemlerini yerine getirilmeleri imkânsız bir durumdur. Öngörülen hapis ve para cezalarının 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girerek uygulanacak olması tütün üreticilerinin mağduriyetine neden olacaktır.” 

Tütün baskınları

Milletvekili Tutdere, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında çok ciddi tütün baskınları yapıldığını, özellikle Adıyaman tütünü satan adreslere operasyonlar yapıldığını, tütünlere el konulduğunu, tütün satan üreticilerin, tütün satan kişilerin saatlerce gözaltında tutulduğunu ve yüksek oranda idari para cezaları kesildiğini belirtti.

Üreticinin uykuları kaçıyor

Adıyaman'da özellikle mayıs ve haziranın, tütün dikim ayları olduğunu kaydeden Tutdere, şu an tarlada, güneşin alnında çalışan tütün üreticilerinin çok ciddi bir kaygı içinde olduğunu vurgulayarak, “Üreticinin diktiği tütünü önümüzdeki dönem hasattan sonra satıp satamayacağının garantisinin olmaması, bütün tütün üreticilerinin uykusunu kaçırıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha