Ulubey, AK Parti iktidarının 19 yılda umut olamadığı gibi içerde ve dışarda sorunları katlanarak büyüyen bir ülke imajı bıraktığını ifade etti.

AK Parti hükümetinin yıllardır özelleştirmeye gittiğini eleştiren Ulubey, kamu kuruluşları, fabrikalar, limanlar, enerji şirketleri ve gayrimenkuller tek tek satıldığını 19 yılda ise 4 bin gayrimenkulün özelleştirdiğine dikkat çekti.

"İşsizlik, yoksulluk derinleşmiş, adaletsizlik ayyuka çıkmıştır"

Ulubey, “Özelleştirmenin sözlük anlamı "mülkiyeti ve yönetimi devlete ait olan iktisadi üretim birimlerinin özel sektöre devri” olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda koalisyonlarla yönetilen ülke halkı bir arayışa girmiş ve 2002 yılında büyük umutlarla AK Parti iktidarına yeşil ışık yakmış ve tek başına iktidara taşımıştır. Her seferinde zaferle çıkartmıştır. Siyasi iktidarlar ya da siyaset kurumunun amacı halka umut olmak, sorunları çözmek, işsizliği en en asgariye indirgemektir. Siyaset kurumu aynı zamanda devletin kamu düzenini sağlama, ülke ve insan yönetimini gerçekleştirme görevini yerine getiren bir kurumdur. Fakat AK Parti iktidarı 19 yılda umut olamadığı gibi içerde ve dışarda sorunları katlanarak büyüyen bir ülke imajı bırakmıştır. İşsizlik, yoksulluk derinleşmiş, adaletsizlik ayyuka çıkmıştır.” dedi.

“THY’nin yüzde 20’si borsada satıldı”

AK Parti iktidara geldiği 2002 yılında halka umut olduğunu ilk döneminde birçok kesimde güven yarattığını ifade eden Ulubey, şöyle devam etti:

“İnşaat sektörü yani betona yatırım ve özelleştirmeler hız kazandı. 2003 yılında iki kamu şirketi, Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük tezgah üreticisi TAKSAN ile sanayi tesisi imalatı yapan GERKONSAN satıldı. Yine aynı yıl Türkiye Denizcilik İşletmeleri‘ne ait limanlar, SEKA'nın kağıt fabrikaları ve kamu arazileri de satılarak toplam 187 milyon dolar gelir else edildiği kamuoyuna yansımıştı.

2003 yılında fabrika yapan fabrikaları elden çıkartarak bu defa parçalar halinde sanayi kuruluşlarını satmaya başladı. 2004 yılına gelindiğinde AK Parti iktidarı, 1 milyar 282 milyon dolarlık satış yaptı. TEKEL'in alkollü içecekler bölümü 292 milyon dolara satılırken, gübre üreten şirketler ve onların fabrikaları özelleştirildi. Eti Bakır 21.8 milyon, Eti Krom 58 milyon, Eti Gümüş 41.2 milyon ve Eti Elektrometalurji 15.3 milyon dolara satıldı. Çayeli Bakır İşletmeleri 49.2 milyon dolara, Karadeniz Bakır işletmeleri Samsun İşletmesi 11.1 milyon BET Kütahya Şeker Fabrikası 23.8 milyon dolara, Amasya Şeker 1 milyon 250 bin dolara özelleştirildi.

Türk Hava Yolları'nın hisselerinin yüzde 20'si 2004 yılında, yüzde 25’i ise 2006 yılında satıldı. Bununla da kalınmadı. Doğalgaz dağıtım şirketleri ESGAZ 43 milyon dolara, BURSAGAZ 120 milyon dolara satıldı. Sümer Holding bünyesinde yer alan fabrika arazileri de tek tek satıldı. 44 milyon dolara satılan Sümerbank Bakırköy İşletmesi‘ni ve 27 milyon dolara satılan TÜMOSAN izledi. Blok satıştan toplam 402 milyon dolar gelir elde edilirken, 2004 yılında 689 milyon dolar değerinde tesis, varlık ve arazi satışı gerçekleştirildi. Türk Hava Yolları'nın (THY) hisselerinin yüzde 20'si ise 177 milyon dolara borsada satıldı. Hep içimi acıtır . Kendi iletişim merkezini kim satar, ya da başka bir ülke var mıdır?.. Şahsen ben bilmiyorum!..."

"2005 yılında 8.2 milyar dolarlık özelleştirmeyle rekor kırdı"

Fatma Ulubey, "2005 yılında AK Parti iktidarı toplam 8.2 milyar dolarlık özelleştirmeyle rekor kırdı. Türkiye'nin en stratejik kurumlarından biri olan Türk Telekom'un yüzde 55'i 6 milyar 550 milyon dolar bedelle Lübnanlı Hariri ailesine satıldı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne ait olan İstanbul Hilton Oteli binası ve arazisi 255 milyon dolara, Ataköy Otelcilik 62.7 milyon dolara, Ataköy Marina ve Yat İşletmeciliği 23.7 milyon dolara, Ataköy Turizm ise 33.5 milyon dolara satıldı."dedi.

“Etialüminyum 305 milyon dolara satıldı”

2005 yılının bir başka büyük özelleştirmesi ise 305 milyon dolara Eti Alüminyum'un satışı olduğunu ifade eden Ulubey, "Kıbrıs Türk Havayolları 33 milyon dolara, Adapazarı Şeker Fabrikası 45.7 milyon dolara blok olarak satılan kuruluşlar oldu. AK Parti, 2005 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ ve PETKİM'in bir bölümünü borsada sattı. Bir gece yarısı TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sı İsrailli iş adamı Sami Ofer'e 453 milyon dolar bedelle devredilirken, PETKİM'in yüzde 35'i 273 milyon dolara satıldı." diye ifade etti.

“Yerli ve milli Petkim Azerbaycan’ın oldu”

2008 yılında ise iki şirketin blok olarak özelleştirildiğini aktaran Ulubey, şunları kaydetti:

"Birincisi tıpkı TÜPRAŞ ve Türk Telekom gibi Türkiye'nin en stratejik kurumlarından biri olan Petkim Petrokimya Holding'di. 30 Mayıs 2008 günü imzalanan sözleşmeyle Azerbaycan devlet şirketi Socar, Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara satın aldı. TEKEL'in sigara bölümü ise 24 Haziran 2008'de 1 milyar 720 milyon dolara satıldı."

“Kamu kuruluşları, fabrikalar, limanlar, enerji şirketleri ve gayrimenkuller tek tek satıldı”

Ulubey, 2007 yılında AK Parti'nin hiç kamu şirketi satmadığının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Araç muayene istasyonlarını, taşınmazları ve borsada Halkbank hisselerinin bir kısmını elden çıkartarak toplam 4 milyar 258 milyon dolar gelir elde etti. Bugün Zorlu Center'ın yükseldiği İstanbul Boğazı'na nazır karayolları arazisi 800 milyon dolara, Mersin Limanı 755 milyon dolara, araç muayene istasyonları 613 milyon dolara, Halkbank'ın yüzde 25'i ise 1.8 milyar dolara satıldı. Kamu kuruluşları, fabrikalar, limanlar, enerji şirketleri ve gayrimenkuller tek tek satıldı. Bakın burası çok önemli !... AK Parti iktidarına kadar Türkiye’de yapılan özelleştirmenin miktarı 8 milyar 240 milyon dolardı. AK Parti iktidarında 62.2 milyar dolarlık kamu varlığı özel sektöre geçti. AK Parti 19 yılda 4 bin gayrimenkulü özelleştirdi. Paylaştığım bu rakamlar kamuoyuna yansıyan rakamlardır. Bu ülkenin sade bir vatandaşı olarak vergisini ödeyen bir vatandaş olarak sormak isterim. Özelleştirmelerden elde edilen gelirler nereye gitti?... Ve bu talana kim dur diyecek?....”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha