Buluş; mesajında "İşçi sınıfının hak mücadelesi ve direniş ayıdır Mayıs. Her türlü sömürüye karşı mücadelenin, birliğin ve dayanışmanın ayıdır. Tüm dünya işçi ve emekçileri; sömüren sınıflara karşı emeğin hakkı için can cana olurlar. Çünkü; işçiler, ezilenlerin ve sömürülenlerin sınıfıdır. 1 Mayıs; işçilerin belleği, sınıfın hafızasıdır, sömürülere itirazdır."dedi.

"1 Mayıs hak arama günüdür"

İşçilerin, üretim basamaklarındaki sınıfsal konumlarından dolayı sömürüldüklerini vurgulayan Buluş, ifadelerine şöyle devam etti:

"Bu sömürü 12 Eylül sonrası darbeci yönetimler tarafından daha da şiddetlenirken AK Parti hükümeti de darbecileri kesinlikle  aratmadı. İşçilerimizin önce emekleri sömürüldü bu da AK Parti'nin tek adam rejimine yetmedi ve demokratik hakları, örgütlenme ve sendikal hakları ya kısıtlandı ya da yasaklandı. AK Parti hükümeti sendikaları etkisiz ve yetkisiz hale getirip işçilere kullukta eşitlik vaaz edenler gelir dağılımında ise asgari ücreti açlık ve yoksulluk sınırına mahkum ettiler."

Peki ya işçi ölümleri, iş kazaları!

"Soma’ da işçinin güvenliğinden sorumlu  olanlar işçi cinayetlerini  'fıtrata' saydılar"diyen Buluş, şu ifadeleri kullandı:

"1 Mayıs hak arama günüdür. Açlığa ve fukaralığa direnenlerin ekmek kavgasıdır. 1 Mayıs işçilerden alınan güç ile memleketini, derelerini, ormanlarını savunan köylünün de bayramıdır. Pandemi süreci tüm dünya işçilerini vurduğu gibi ülkemizde de işçi sınıfına büyük mağduriyetler yaşatmıştır. Ancak AK Parti'nin tek adam rejimi, işçileri bu süreçte işsizliğin pençesine, fukaralığın kollarına mahkum etmiştir. AK Parti salgın sürecinde işten çıkarma yasağını dillerinden düşürmezken, 170 binden fazla işçi kod-29 ile işlerinden atılmıştır ayrıca kısa çalışma ödeneğini de bitirmek çok ciddi mağduriyetler yaratacaktır. İşçiler işten çıkarma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Salgın koşullarında ülkemiz ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlanmış olup işçiler virüsten korunmak bir yana daha da çok çalıştırılmıştır. İşçilere sefalet ücreti reva görülürken iş cinayetlerine bir de virüs ölümleri eklenmiştir."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha