Hükümetin hazırladığı torba yasasında gündeme getirilen kıyılmış tütün yasasındaki cezaların torba yasasından kaldırılmasını isteyen Adıyamanlı çiftçilere destek için gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, PM Üyesi Ali Öztunç, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, tütüncüler pazarında esnafla bir araya geldi. CHP'li vekillere CHP İl Başkanı Mehmet Yıldırım, CHP İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, Zeynep Saya, Fatma Ulubey ve çok sayıda CHP üyeleri eşlik etti.

CHP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Adıyaman'ın göz bebeği olan tütünü, yasal bir çerçeveye çekmek için Genel Başkan Yardımcımız, Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba, İstanbul milletvekilimiz Oğuz Kaan Salıcı, Bursa milletvekilimiz Orhan Sarıbal, Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, ve Parti Meclis üyesi Ali Öztunç şuanda bu  konu ile ilgili olarak sizler ile kucaklaşarak sorunlarınızı yasal çercevede çözmek için her türlü desteği vereceklerine inanıyoruz"dedi.

- SİYASİ BİR ANLAYIŞLA YAKLAŞMIYORUZ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ ise yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Bu meseleye kesinlikle siyasi bir anlayışla yaklaşmıyoruz. Bu meseleye siyasi bir anlayış ile yaklaşırsak en az  tütün yasaklayanlar kadar bu suçtur. Bu ekmek meselesi, burada değişik partilere oy vermiş arkadaşlarımız vardır, olacaktır. Demokrasinin gereği budur. Ama konu ekmek olunca hepimiz bir yumruk gibi olmalıyız. Herkes bir araya gelmeli, ekmeğine sahip çıkmalıdır. Kendi meselesine sahip çıkamayandan hiçbir şey olmaz, hiçbir çözüm üretemez. Ekmeğinize sahip çıkacaksınız, bizde sizin yanınız da olacağız. Bedeli ne olursa olsun insanların ekmeği ile oynanmaz"

- MÜCADELENİN BİR AYAĞI OLACAĞIZ

Mücadelenin bir ayağı olacaklarını belirten CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ise "Siz burada hayatınızı kazanıyorsunuz. Sizin hayatını kazandığınız ürünü, ekmeğinizi kazanıyorsunuz. Ekmeğini yasaklamıyor. Satmanı yasaklıyor. Bu çocuk nasıl büyüyecek. Adıyaman’da esnaf nasıl geçim sağlayacak, Adıyaman büyümüş, Adıyaman’ın daha fazla büyümesini istemeyenlerin yaptığı bir iş bu. Senden aldığını büyük şirkete verecek. Büyük şirketlerde yapılan pazarlıklara siz kurban edileceksiniz. Onun için mesele çok basit, herkes oy verdiği partinin milletvekilinin yakasına yapışacak. Verdiğin oyun hesabını soracaksın. Biz 5 kişi buraya geldik, biz bu mücadelenin bir ayağı olacağız. Adıyaman’da doğmuş, Adıyaman’da olan, Adıyaman’dan yolu geçmiş bütün milletvekilleri hepsini toplayacağız arkadaşlar. Onlara diyeceğiz Adıyaman’da yediğin içtiğin suyun, hakkını ver diyeceğiz" diye konuştu.   

- BU MESELE ÇOK BÜYÜK

Bu meselenin çok büyük olduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da şöyle konuştu:

"Amaç, sebep ne olursa olsun önemli olan bu topraklara girip, buradan gerçekle yüzleşmektir, değerli dostlar. Ekime engel var, eğer sözleşme yapmıyorsanız. O sözleşmede verdiğiniz rakamlara uymuyorsanız. O sözleşme katidir, sözleşme yasal sözleşme engeli, üretim engeli vardır. Üreticiye ve satıcıya ceza var. Üretici sözleşmeye uymaz ise para cezası var. Ürettiğinizi, kanunsuz satarsanız cezası var. Taşıma, başka yere gönderdiğiniz de ceza var. Cezalar 3 bin ile 100 bin arası, hapis cezaları da 3 ve 6 yıl arasıdır. Üretime bir engel var. Yasada bir tarif var, tanım var. O tanım şunu diyor; yeni işletmeleri tarif ediyor, tütünü kimin işleteceğini, kimin keseceğini, kimin kurutacağını, kimin satacağını tarif ediyor. Benim gördüğüm Adıyaman’da hiçbir üretici, hiçbir esnaf, onların yeni yasada belirttiği tütünü işleme ve satma yetkisine ve olanaklarına sahip değil. Bu mesele Adıyaman üzerinden çok daha büyük bir meseledir"

- BU SİYASET ÜSTÜ BİR KONU

Bunun siyaset üstü bir konu olduğunu belirten CHP'li Fatma Ulubey ise "Tütün siyaset üstüdür dedi vekilimiz, katılıyorum. Bundan iki ay önce tütün yasal statüye kazandırılması çercevesinde kendi sosyal medya hesabımda, tütünümüze dokunmayın, tütün yasal çerceveye, tütün yasal statüye kavuşturulsun dedim. Tabi herhangi bir olay yoktu. Sizde biliyorsunuz, Türkiye genelinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız, çiftçinin alın terine sahip çıkması için bir adalet yürüyüşü yaptı. Bende dedim, eğer tütüne göz dikmişlerse, il ve ilçe başkanımla istişare ettim. Adıyaman içinde gerekirse adalet yürüyüşü yaparız dedim. Bizim insanımız ekmeği bölüşür, paylaşır ama birileri onun ekmeğine göz diktiği zaman iş bitmiştir. Ben inanıyorum, sizler ve bizler tepkisiz kalmayacağız"

- AMERİKA'YA EN GÜZEL CEVAP, TÜTÜNDÜR      

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye vizelerini askıya alan ABD'ye misilleme olarak tütün yasasının meclisten çekilmesi gerektiğini belirterek, "Ey hükümet ABD’ye cevap vereceksen, ilk yapacağın şey tütün yasasını meclisten çekmektir" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adıyamanlı tütüncülerin sorunlarını mecliste gündeme getireceklerini belirterek, "İddiayla söylüyorum; bu yasayı büyük tütün kartelleri hazırlayıp hükümetin önüne sundu. Belki birileri tütün nedir bilmez. Birilerinin aklına zenginleşme olarak görebilir. Ancak durum böyle değil. Tütün, Adıyamanlı için çocuğunun ekmek parasıdır. Tütünden kimse zenginleşmiyor. Herkes ailesinin geçimini ancak sağlıyor. Biz tütüne siyasi gözle bakmıyoruz. Bunu bir ekmek meselesi olarak, aş meselesi olarak görüyoruz. Adıyamanlı yoksul insanlar için tütün yoksa hayatta yoktur. Biz başından beri söylüyoruz. Burada amaç kendi toprakları ekip biçen, alın teriyle geçimini sağlayanlar için hazırlanmış bir yasa değil. Bu yasa büyük sigara firmalarını zenginleştirmek için hazırlanan bir yasa, onların dayatmasıyla hazırlanan bir yasa. Her şeye milli vurgusu yapılıyor. Bu yasa milli bir yasa değil" dedi.
ABD'nin, Türkiye vizelerini askıya almasına misilleme olarak tütün yasasının meclisten çekilmesi gerektiğini savunan Ağbaba, "Dün ABD, Türkiye’ye her türlü vizeyi yasakladı. Ama çıkarılmak istenen tütün yasası, Amerika'nın büyük şirketleri için çıkarılıyor. Ey hükümet ABD’ye cevap vereceksen, ilk yapacağın şey tütün yasasını meclisten çekmektir. Tütün ekimini yasaklayacağına, tütün ekimini desteklemelisin" şeklinde konuştu.
CHP'li vekiller, tütün üreticilerin sorunlarını tarlada dinlemek üzere Çelikhan İlçesi'ne hareket etti.

Yapılan açıklamanın ardından tütüncüler pazarında toplanan tütün üreticileriyle kahvehanede bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, PM Üyesi Ali Öztunç, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, burada tütün üreticilerin sorunlarını dinleyerek not aldı.
CHP'li vekiller daha sonra buradan Çelikhan İlçesi'nde tarladaki tütün üreticilerin sorunlarını dinlemek üzere kentten ayrıldı.

 

 

 

 

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha