Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, CHP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Sırrı Burak Binzet, CHP Adıyaman Gençlik Kolları Başkanı Şehmuz Ocak, parti üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Binzet: Üreticinin elinde, deposunda tonlarca tütün var

CHP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Sırrı Burak Binzet, yaptığı konuşmasında, sarmalık tütün ticaretine ilişkin 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu zulüm yasasının yüz binlerce vatandaşı mağdur edeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“2017 yılında kendi üreticisine hapis cezası öngören kanun teklifini yasalaştıran AK Parti, 3 yılın sonunda 31 Aralık 2020 tarihinde ancak yönetmelik çıkartabildi. Bir yönetmeliği 3 senede çıkartan hükümet, üreticilere kooperatifleşmeleri için sadece 6 ay kadar bir süre tanıdı. Ancak bununla da bitmedi. Kooperatif kuruluş sürecinde de bin dereden su getiren hükümet neredeyse üreticiler kooperatifleri kuramasın diye uğraştı. Tütün üreticileri kooperatifleşme çalışmalarını yasanın ve yönetmeliğin öngördüğü tarih olan 1 Temmuz 2021 tarihine kadar tamamlayamadılar. Nitekim pandemi şartlarında ve bu kadar az bir sürede bu işlemleri yerine getirilmeleri imkânsızdı. 6 ay önce çıkan yönetmelik doğrultusunda tütün üreticilerinin kooperatifleşmesi, tesisleşmesi, binalarını yapması, makinelerini alması da mümkün olmadı, yetişmedi. Zaten bu 6 ayın iki ayı da sokağa çıkma yasaklarıyla geçti.

Hapis cezası öngören bu yasanın yürürlüğe girmesi ile başta tütün üreticileri olmak üzere sarmalık tütün satan çok sayıda vatandaşımız mağdur edilecek.  Öte yandan, bu kanun bulundurmayı da suç sayıyor. Şu anda üreticinin elinde, deposunda tonlarca tütün var. Şayet bu yasa ertelenmezse Adıyaman'da, Malatya'da, Batman'da, Bitlis'te, Hatay'da ve birçok ilde on binlerce insan hakkında adli işlem yapılacak. Çünkü hiçbir yerde kooperatifleşme süreci tam anlamıyla tamamlanamadı. 

Başta milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere olmak üzere tüm Adıyaman CHP örgütleri her fırsatta ve her platformda gelin, tütün üreticilerimize rahat bir nefes aldıralım, bu yasayı erteleyelim. Üreticilerimiz kooperatiflerini rahatça kursunlar dedik. Ancak iktidar sahipleri tütün üreticilerinin ve tütüncü esnafının yararına olacak bu çağrılara karşılık vermedi. Üstüne yabancı tütündeki vergiyi sıfırladılar! Her defasında yerlilik ve millilik vurgusu yapanlara yerli ve milli tütün üreticileri adına sormak istiyorum; bu mu sizin milliliğiniz? Bu mu sizin yerliliğiniz? Yurttaşlarımız bir yanda ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığı bir yanda pandemiyle mücadele ediyor. Üreticilerimiz zaten yeterince mağdur. Bu insanları birde göz göre bu çıkmazın, hapis tehdidinin içine sürükleyen iktidar temsilcilerine seslenmek istiyorum; Bu tablo sizin vicdanınızı sızlatmıyor mu? Yarın aralarında sizlere de oy vermiş, destek olmuş on binlerce insan ekmeğinden olacak, dahası hapse girecek. Hiçbir şey olmamış gibi davranmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Tütün üreticisinin, tütüncü esnafının sesini ne zaman duyacaksınız? Alın terinin karşılığı hapis cezası olamaz, olmamalıdır. Gelin bu zulmü sonlandırın. Biz tütün üreticilerimizin ve bu işten ekmeğini kazanan, ailesinin nafakasını çıkartan yurttaşlarımızın yanında olmaya ve yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz. Tütün yerlidir, millidir. Tütün emektir, Tütün alın teridir. Ve bizler; emeğin mücadelesi, alın terinin zaferiyle sonuçlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz!"

Tutdere: Halkın talepleri, tütüncünün talepleri AK Parti’nin körelmiş vicdanlarında karşılık bulmadı 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere ise, “2 Temmuz’da Sivas’ta hunharca katledilen aydınlarımızı rahmetle anıyorum mekanları cennet olsun.” İfadelerini kullandı

Adıyaman’da dün tarihi bir gün yaşandığına işaret eden Tutdere, şu ifadelere yer verdi:

“Adıyamanlılar dün Adıyaman meydanına çıkarak özellikle tütün için, tütünün geleceği için, çocuklarının ekmeği için çok ciddi bir direniş ortaya koydular, geleceklerine sahip çıkmak adına çok onurlu bir mücadele verdiler. Öncelikle dün sabah saatlerinde Adıyaman meydanında, Çelikhan meydanında  Adıyaman’ın dört bir yanında, Sürgü’de, Doğanşehir’de bu onurlu mücadele için sokağa çıkan demokratik haklarını kullanan orda olmadıkları halde gönlü orda olan, tarlada olan bitin tütün emekçilerini huzurlarınızda saygıyla tekrar selamlıyorum.

Tütün mücadelesini sizde yakından takip ediyorsunuz, uzun yıllardır Adıyaman gündeminde ve yıllardan beri devam eden bir süreç var. En son Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan tütün üreticisine yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden nakleden, bulunduranlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını öngören yasalar için ertelenmesi için çağrılar yaptık. Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde çağrılar yaptık, genel kurulda çağrı yaptık, Tarım Bakanlığıyla görüştük, bakan yardımcıları ile görüştüm bütün TBMM’deki siyasi partilerle görüştük herkesi vicdanlı olmaya davet ettik ve üreticinin bu haklı talebine ses vermeye davet ettik. Ancak halkın talepleri tütüncünün talepleri AK Parti’nin körelmiş vicdanlarında karşılık bulmadı ve 1 Temmuz itibarı ile yasa yürürlüğe girdi.

Tabi yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber Türkiye’nin her tarafında özellikle bu işten geçimini sağlayan yüz binlerin, milyonların gerçekten kalplerinde ciddi anlamda bir tehlike, bir tehdit, bit kaygı oluşmuştur. Biz tabi Türkiye’nin her tarafında Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kaygıyı yüreğimizde hissettik ve bu mücadeleye her zaman olduğu gibi öncülük yaptık.

Dün Adıyaman’da ki miting alanında il başkanımız ve örgütlerimiz diğer bölgelerde ilçe başkanlarımız ve Çelikhan başkanımız sahanın her tarafında tütün üreticilerinin yanında oldu. Haklı mücadelelerinde ve bu direnişlerine gerçekten sahip çıktık, bundan sonra sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dün bazı arkadaşlarımız dünkü eylem sırasında vekilimiz Adıyaman’da neden değildi şeklinde diye akıllarına bir soru gelebilir. Biz genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirilmesi ile 2 günlük Diyarbakır programı için dün Diyarbakır’daydık. Tabi sabah uyandığımızda Adıyaman’da böyle bir hareketliliğin olduğunu fark ettiğimizde  örgütlerimiz zaten hemen tütün üreticilerimizle irtibata geçtiler onların yanında oldular bizde an ve an takip ettik.

Diyarbakır programı biter bitmez gece yarısı soluğu Çelikhan’da aldık ve Çelikhan’da ki tütün üreticilerimizin yanında olduk. Gece geç saatlere kadar Çelikhan’da bu onurlu direnişi gösteren tütün üreticilerimize destek olduk orada çağrılar yaptık ve Çelikhan’da ki tütün üreticileri de sağ olsunlar hem oradaki belediye başkanımız, Kahta Belediye Başkanımız, il örgütümüz, il başkanımız hepimizin sağ duyu çağrılarına olumlu cevap verdiler ve gece geç saatlerde oradaki eylemini sonlandırdılar. Tabi biz bunları eylemin sonlandırmak olarak nitelendirmiyoruz, sadece bir virgül koydular ve tütün üreticisi aynen şunu söyledi şimdilik ara veriyoruz. İktidar bize şans vermedi ama biz şans veriyoruz.1 haftalık bir süre vereceğiz, eğer bu konuda olumlu bir adım atılırsa atıldı, atılmaz ise biz yine alanlarda olacağız ve büyük kitlelerle alanlarda olacağız. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz dediler.”

“Hukuksal haklarını kullanan tütüncülerin her zaman yanında olacağız”

 “Adıyaman’da ve Türkiye’nin her tarafında bu onurlu mücadeleyi sahiplenen kendi çocuklarının geleceği için mücadele eden hukuksal haklarını kullanan tütüncülerin her zaman yanında olacağız, her zaman ve onlarla birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diyen Tutdere, “24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittiğimde zaten sürekli tütünü ve mücadelesini gündemde tuttuk ve tütünün mücadelesini tüm Türkiye’ye bütün dünyaya öğrettik.” dedi.

“Hapis cezası için bula bula tütüncüyü mü buldunuz”

Tutdere, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bundan sonraki süreçte de gelen başkanlığımız öncülüğünde bütün milletvekillerimiz parti grubumuz her zaman bu mücadeleye destek verecektir, yanında olacaktır. Buradan bir kez daha Adıyaman’dan tekrar bir çağrı yapıyoruz ve iktidar sahiplerini uyarıyoruz. Adıyaman’ın ekmeğinden elinizi çekin sizler Türkiye’de milyon dolarları buharlaştıran Merkez Bankası’nın rezervlerini yok eden bu ülkenin fakir fukarının garibanın alın terinden alınan vergi yok eden bu ülkemizin parasını çar çur eden insanlar ile uğraşın yolsuzluk yapan mütahitlerinizle uğraşın bakanlarınızla uğraşın çekin elinizi Adıyamanlı’nın yakasından ekmeğinden. Sizler hapis cezası için bula bula tütüncüyü mü buldunuz. Türkiye’de dünya kadar kamuda iktidar cephesinde dünya kadar yolsuzluk var hırsızlık var eğer takip yapacaksanız soruşturma açacaksanız cezaevine birilerini gönderecekseniz önce bu insanların hakkını hukukunu çalanlardan hesabını sorun onları cezaevine gönderin. Adıyaman’da onurlu bir şekilde güneşin sıcağında çocukları için çalışan tütüncüyü mü cezaevine atacaksınız? Buna asla izin vermeyeceğiz Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece buna asla müsaade etmeyecektir ve bizler asla buna izin vermeyeceğiz. Herkes aklını başına alsın ve Türkiye’nin 4 tarafında her yerinde bu işten ekmeğini kazanan insanların ekmeğinden elini çeksin, bunların hakkını teslim etsin diyoruz.”

“Adıyaman’da ki billboardlara yasakları kaldıracağız diyen siz değimlisiniz?”

Tütün mücadelesinin Adıyaman için olmazsa olmaz bir mücadele olduğunu vurgulayan Tutdere, Adıyamanlı da bunu sahiplenmiş durumda Adıyaman’da her seçimde oy alan ve gelip meydanlarda tütündeki yasakları kaldırdık, biz tütünü serbest bıraktık, diyenlere tekrar hatırlatıyoruz, seçim zamanlarında vatandaşın oyunu almak için verdiğiniz vaatleri yerine getirin ve hapis cezalarını kaldırın. Hepiniz seçimde Çelikhanlı’nın oyunu almak için Adıyamanlı’nın oyunu almak için şu Adıyaman’da ki billboardlara yasakları kaldıracağız diyen siz değimlisiniz? Siz diniz tamda zamanı geldi 24 Haziran’da vatandaşın oyunu alırken verdiğiniz sözleri siz hapisle mi karşılık vereceksiniz. Adıyaman’lı bunu unutmayacak ben Meclise’de söyledim. Adıyaman tütün üreticisini Adıyamanlı bütün vatandaşlarımız, kimse, tütün mücadelesini sadece Adıyamanlı tütüncülerin mücadelesi olarak görmesin, bu tütün mücadelesinde muhtarlarımız başta olmak üzere sivil toplum örgütlerimiz bütün STK’lar, odalar Adıyaman’ın bütün kesimi sahiplenir, sahiplenmeye de devam eder. Adıyaman’da tütün sadece tütüncünün de meselesi değil, Adıyaman halkının 650 bin kişinin ortak meselesidir.” İfadelerini kullandı.

“6 ayda bu sorunu çözebileceğini düşünüyorsanız yanılırsınız”

Dün Adıyaman’da çok ilginç bir tablo ile karşılaştıklarını aktaran Tutdere, şunları dile getirdi:

Dün Adıyaman’da her noktada çok haklı bir mücadele vardı. Bir eylem vardı, iktidar yetkililerini bekledi. Adıyaman’lı tütün üreticisi milletvekillerine çağrı yaptı. Gelin bizim bir derdimizi dinleyin diye ancak dün iktidar milletvekilleri Adıyaman’da mezuniyet törenlerinde boy gösterip Kahta’da soğuk pınarlarda piknik yaptılar ancak Çelikhanlı’nın Adıyamanlı’nın yazın sıcağındaki sokaktaki mücadelesinde yanında durmadılar, uzak durdular ve yanlarına gitmeye bile cesaret etmediler. Ama biz Diyarbakır’dan gecenin geç saatlerinde de olsa örgütümüzle beraber tütüncünün yanında olduk ve her zamanda bundan sonra yanında olacağız. Dün Adıyamanlı üreticinin yanına gidemeyen AK Parti yetkilileri ve milletvekilleri seçimlerde hangi yüzle gidip bu insanlardan oy isteyecekler onu da milletin takdirine bırakıyoruz.

İktidar milletvekilleri gider gitmez onlar ne yapar bizim sorunumuz değil ancak biz buradan tekrar söylüyoruz biz bu onurlu mücadeleyi bugüne kadar nasıl sahiplendiysek bundan sonra aynı kararlılıkla aynı cesaretle sahipleneceğiz ta ki bu sorun çözülünceye kadar. Buradan haftaya Türkiye Büyük Millet Meclisi açılacak gece yarısı Çelikhan mitinginden sonra iktidar milletvekillerinin bir açıklamasını basından okudum. Torba kanununa 6 ay süre koyacaklarını söylüyorlar tabi bu gerçekleşir mi? Gerçekleşmez mi? Gelecek haftaya kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinde ki çalışmalar sırasında göreceğiz, orada bunu da takip edeceğiz. Ancak şunu söylüyorum 6 ay sonra bu filmi tekrar izleyeceği. Buradan yol yakınken bu iş 6 ayla olmaz en az 1 yıl süre hatta 2 yıl süre üreticiye tanımak lazım. Bir geçiş sürecinin mutlaka üreticiye tanımak lazım ondan sonraki işlemler için vatandaşlarımız bir yol alsınlar, buna fırsat verelim. 6 ay zaman ile bu sorun çözülmez daha şimdiden söylüyoruz eğer aklınızdan 6 ay geçiyorsa hiç 6 ayla bu sorun çözülmeyecek en az 1 yıl üreticiye müsaade etmeleri gerekiyor bunu da buradan altını çizerek söylüyorum sakın 6 ayda bu sorunu çözebileceğini düşünüyorsanız yanılırsınız. 6 ay sonra Adıyaman halkı  yine bu meydanlarda olur karşınızda olur şimdiden söylüyoruz, uyarıyoruz. En az 1 yıl erteleme mutlaka şart çünkü dün Çelikhan meydanı da Adıyaman meydanı da bir erteleme talebinde bulundu en az 1 yıl erteleme olsun daha sonra da bu yasa tamamen kaldırılsın çünkü üç yıl hapis gerçekten çok ağır bir kilo tütün satana üç yıl hapis cezası öngören bir yasayı savunmak vicdani de değildir Ahlaki de değildir. Ben tekrar tekrar ifade ediyorum biz dünkü mücadeleyi Cumhuriyet Halk partisi olarak selamlıyoruz. Her zaman onların yanında olacağız ve onların sesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde ki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. "

Milletveki Tutdere ve İl Başkanı Binzet, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha