Plan ve bütçe toplantısına İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Kabine Bakanları ve Milletvekillerinin katılımı ile yapılan toplantıda söz alan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, hükümetin her zaman “Milli ve Yerli” ibaresini kullandığı, bu topraklarda yüz yıldır yetişen milli ve yerli olan Adıyaman tütününü gündeme getirdi.

Adıyaman Milletvekili olarak Adıyaman, Diyarbakır, Hatay ve Batman başta olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinde üretilen sarmalık tütünle ilgili konuşmak istediğini ifade eden Tutdere, şunları kaydetti:

“Sayın bakanım siz Adıyaman’a yapmış olduğunuz ziyaret kapsamında tütün üreticilerine ayrıca şu cevabı vermiştiniz; 'Ben tütüncünün çilesini ve cefasını çok iyi bilirim tütünün bin bir emekle hangi zahmetle üretildiğini ben daha iyi bilirim.' Sizin o konuşmanızdan sonra Adıyaman’daki tütün emekçileri rahatlamıştı. Ancak bugün çiftçilerimize baktığımızda ürünlerini yine satamama endişelerini taşıyorlar. Çünkü Türkiye’nin her tarafında ciddi anlamda polis ve jandarma uygulaması var ve ciddi baskılarla karşı karşıyadırlar. İstanbul’da son bir haftada tütün satan özellikle Adıyaman tütünü satan adreslere operasyonlar yapıldığını ve bu tütün satanların çoğunu saatlerce gözaltında tutulduklarını ve yüksek oranda para cezalarıyla cezalandıklarını ve tütünlerine el konulduğunu görmekteyiz. "dedi.

-"AK PARTİ İKTİDARI ADIYAMAN TÜTÜNÜNE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPMAKTADIR"

Haftalardır bu şekilde mağdur olan bu çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek için bir takım görüşmeler yaptıklarını kaydeden Tutdere, şöyle devam etti:

"Ama sonucun ne olacağını bizlerde bilmiyoruz. Oysa her defasında millileşme ve yerlileşmeden söz eden AK Parti iktidarı her nedense konu Adıyaman tütününe geldiğinde kör ve sağır davranmaktadır ve Adıyaman tütününe üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Bu baskıların son bulması ve Adıyamanlı tütün üreticilerinin diğer üreticilerin ürünlerini sattığı gibi rahat bir şekilde satmak istiyorlar. Sayın bakanım şuanda Türkiye’nin her tarafından özellikle yurt dışından getirilen tütünler çok fazla işte bunlardan bir tanesi yunan tütünü, Amerikan tütünü ve kaçak sigaralar her tarafta satılıyor bunlara sanki göz yumuluyor gibi ama tütünü gördükleri yerlerde çok sayıda baskı var. Artık bakanlık tarafından bu iki şeyi birbirinden ayırması gerektiğine inanıyoruz.

Adıyamanlı tütün üreticilerinin bu ürünleriyle çocuklarını okutmakta, Askerdeki Mehmetçiğin harçlığını, genç kızların çeyizlerini, hep bu ürün ile tedarik etmektedirler. Bu ürüne böyle bir uygulamanın yapılması çok yanlıştır, Polis ve Jandarmanın son zamanlarda artarak devam eden baskıcı uygulamaları halkta büyük bir tepki ile karşılanmaktadır. Sayın Bakanım bu gidilen yolun yanlış olduğunu ve bundan süratli bir şekilde vazgeçilmesini umuyor ve istiyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha