Yavuz mesajında, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurarken birçok şeyi kökten değiştirdi ve hiç şüphesiz değişen şeyler arasında en başta gelen kadının yeri idi."dedi.

"Bu değişim kadınların hak ettikleri layık oldukları yaşama kavuşması ve aynı zamanda çağdaş bir Türkiye içindi" diyen Yavuz, şöyle devam etti:

"5 Aralık 1934’te Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Seçim kanununda yapılan değişiklikle bundan tam 86 yıl önce kadınlar demokratik haklarına kavuştular. Atamızın kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiği 5 Aralık tüm dünyada, dünya kadın hakları günü olarak kutlanmaktadır.
Çağdaş bir devrim olan kadınların seçme ve seçilme haklarının günümüzdeki durumuna bakıldığında hukuken tanınmış olan seçme ve seçilme hakkının uygulamaya dönük yüzünün pek sağlıklı işlemediği görülmektedir. Seçme özgürlüğünün kullanılmasının yanında özellikle Anayasal eşitlik ilkesinin son derece önemli bir parçası olarak seçilme özgürlüğü bağlamında ne yazık ki kadın erkek eşitliğinin sağlanmadığı açıktır."

Yavuz, kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olmadığını belirterek, "Kadınlar erkeklerle birlikte aynı haklara tabiidir. Lakin başta ülkemiz olmak üzere dünyanın pek çok yerinde kadınların en temel haklarının büyük ölçüde kağıt üzerinde kaldığı bilinmektedir. Türkiye’de ve dünyada kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve insanca yaşama isteğinin giderek güçlendiği bir dönemde, kadınların karşı karşıya kaldığı tehditler, kadınların haklarına yönelik saldırılar da giderek artmaktadır, fakat biz Cumhuriyet kadınları haklarımız için mücadele etmeye ve direnmeye devam edeceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi "Dünyada her şey kadının eseridir. Biz kadınlar Ulu Önderimiz Atatürk’ü minnet ve şükranla anıyoruz. Emek veren, hakları için mücadele eden ve direnen tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha