CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, yazılı açıklamasında, Gölbaşı-Adıyaman devlet yolunun 44. kilometresinde bulunan Göksu Köprüsünün tehlike saçtığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ilettiklerini kaydetti.

Köprünün çökmesi neticesi oluşabilecek herhangi bir can veya mal kaybının yaşanmaması, hiçbir yurttaşın bu durumdan zarar görmemesi için Göksu Köprüsünde gerekli çalışmaların ivedi olarak yapılmasını ve yapılan çalışmaları sorduklarını ifade eden Tutdere, ancak Bakanlıktan akıllara durgunluk veren bir cevap geldiğini belirtti.

-BAKANLIKTAN YIKIM KARARI ŞAŞKINLIK YARATTI

Adıyaman’ın tüm sorunlarını tek tek takip  ederek  meclis gündemine taşıyan ve ilgili bakanlıklara soru önergeleri veren Tutdere’nin Göksü köprüsü ile ilgili sorusuna, gelen 9 Nisan tarihli cevapta şu ifadeler yer aldı:

"Karayolları Genel Müdürlüğü teknik elemanlarınca oluşturulan komisyon tarafından eski köprüde yapılan teknik incelemeler sonucunda; artan yük sınıflarının yenilenen deprem yönetmeliklerindeki tasarım kriterlerini sağlamadığı tespit edilmiş ve köprüde kullanılan malzemelerde servis ömrü boyunca oluşan deformasyonlar da dikkate alınarak yıkım kararı alınmıştır. Ayrıca  söz konusu köprünün uygulama projelerinin tamamlanmasını müteakip bütçe ödenekleri doğrultusunda yapımı planlanmaktadır."

-"KÖPRÜNÜN YIKIM KARARI VAR ANCAK ŞUAN YAPACAK BÜTÇE YOK"

Bakanlığın cevabını değerlendiren Tutdere, "Vatandaşların tedirginliğini dile getirerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veya bağlı kuruluşlar tarafından Göksu Köprüsü’nün yenilenmesine veya yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin yürütülen herhangi bir çalışma olup olmadığı hususlarını sormuştuk. Bakanlık cevabında köprünün yıkım kararı olduğunu bildirmiş, ancak söz konusu köprünün uygulama projelerinin tamamlanmasını müteakip bütçe ödenekleri doğrultusunda yapımı planlanmaktadır demiştir. Bu ne demek? Köprünün yıkım kararı var ancak şu an yapacak bütçe yok. Yıkılana kadar, can kayıpları yaşanana kadar köprüyü kullanacaksınız demek. Böyle bir şeyi Adıyaman’a, Adıyamanlılara reva gören Ulaştırma Bakanını ve ilgili tüm kurumları Adıyamanlı hemşehrilerime havale ediyorum.” ifadelerini kullandı.

-"DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAMALI"

Tutdere, Türkiye'nin deprem gerçeğini hatırlatarak,şunları kaydetti:

"Ülkemiz, geçmiş yıllarda Erzincan, Adana-Ceyhan, Düzce, Bingöl, Van illerimizde meydana gelen depremlerde çok ciddi can ve mal kayıpları yaşadı. Bilindiği üzere doğal afetlerin en büyüklerinden biri olan deprem hayatımızın bir gerçeği ve karşı koyamayacağımız bir durum. Ancak, depremin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için depremlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmak yaşanması olası can ve mal kayıplarını önlemek için gereklidir.  Yakın geçmişte Elazığ merkezli olan, Malatya ve Adıyaman illerimizde şiddetli şekilde hissedilen can ve mal kayıplarına neden olan depremle ülke olarak bu gerçeği bir kez daha tecrübe ettik. Konunun uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda bölgedeki fay hatlarının harekete geçtiği, Palu, Bingöl arasına ve Sivrice - Malatya - Adıyaman yöresine dikkatli bakmak gerektiği, yaşanan son Elazığ depreminden sonra Doğu Anadolu fay hattının bir uyanış içinde olduğu şeklindeki söylemler dikkate alınmalıdır."  

-"GÖKSU KÖPRÜSÜ ADIYAMAN'IN BATIYA AÇILAN TEK KAPISIDIR"

Tutdere ayrıca, uzun yıllardır yoğun bir biçimde kullanılmakta olan ve gözle görünür şekilde hasarlar bulunan Göksu Köprüsü'nün Adıyaman’ın batıya açılan tek kapısı olduğunu vurgulayarak, "Bu köprü yurttaşlarımız için büyük tehlike arz etmektedir. Ayrıca bu köprü hususi araçlar dışında yük taşıyan ağır tonajlı araçlar ve yolcu otobüsleri tarafından da sürekli olarak kullanılmaktadır. Bahsedilen bölgede başka bir alternatif olmadığı için yurttaşlarımız yıkım kararı olan bu köprüyü kullanmak mecburiyetindedirler. Çünkü köprünün bulunduğu güzergâh Adıyaman’ın batıyla olan tek bağlantısıdır. Araç geçişinin mecburen yoğun olduğu bu köprüde olası can kayıpları yaşanmadan ve bir felaket meydana gelmeden yeni köprü yapılması gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz mevsim şartlarının köprü yapımına uygun olması pandemi nedeniyle şehre giriş çıkışın kontrollü olarak sağlanması nedeniyle trafik yoğunluğunun seyrek olduğu bu dönemde bütçe konusunda öncelik verilerek köprünün yıkım kararı doğrultusunda bir an evvel yıkılmasını ve yeniden yapılmasını istiyoruz. Adıyaman halkı adına konunun takipçisi olacağız."dedi. 

-"İKTİDAR TEMSİLCİLERİNİN GÖKSU KÖPRÜSÜNÜN YIKIM KARARINDAN HABERİ VAR MI?"

Önceki gün AK Parti Adıyaman Milletvekilleri, İl Başkanı ve Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile gerçekleştirdikleri video konferans görüşmesine de değinen Tutdere, “Adıyaman’da sürdürülen ve yapılması planlanan yatırımların konuşulduğu toplantıda devam eden projelerin son durumu ile öncelik arz eden projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilmiştir. Vatandaşlarım adına görüşmeyi gerçekleştiren iktidar temsilcilerine sormak isterim, yıkım kararı olan Göksu Köprüsünün acilen yapılması gerektiği Sayın Bakan’a iletilmiş midir? Acaba iktidar milletvekillerinin bu köprünün yıkım kararı olduğundan haberleri var mıdır? Bu konuda Adıyaman kamuoyu net bir açıklama beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha