Milletvekili Tutdere, meclis genel kurulunda görüşülen torba kanun teklifiyle ilgili CHP grubu adına yaptığı açıklamada, torba kanun teklifinde yer alan “doğal afetlerden etkilenen vatandaşların elektrik ve doğal gaz borçlarının bir yıl ertelenmesi” ile ilgili maddenin olumlu olduğunu, Adıyaman’ın da depremlerden etkilendiğini ancak yetkililerce unutulup, ihmal edildiğine dikkatleri çekti.

Ayrıca  gazilerin malullük aylıklarıyla birlikte yaşlılık aylığı alabilmeleri için getirilen teklifi de olumlu bulduklarını ancak mevcut haliyle teklifin yetersiz kaldığını gazilerin diğer sorunlarının da çözümü için teklifin genişletilmesinin gerektiğini söyledi. 

-ADIYAMAN'DAKİ DE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI, O DA DEPREM MAĞDURU.

Tutdere, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Torba kanun teklifinin ikinci maddesinde doğal afetlerden etkilenen vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz borçlarının bir yıl ertelenmesi, faizlerinin devlet tarafından ödenmesi var. Olumlu, ancak biz isterdik ki deprem öncesi alınabilecek tedbirlere ilişkin de kanun teklifi getirilsin. 2017 ve  2018 yılında Adıyaman 2 deprem yaşadı. Samsat bölgesinde henüz ikinci etap konutlar teslim edilemedi. Aradan iki yıl geçmiş, insanlar daha konutlarına ulaşamadılar, yerleşemediler. İmardan kaynaklı sorunlar var, köylerde zarar gören vatandaşlarımızın konut sorunlarının nasıl çözüleceğine ilişkin mevzuattan kaynaklı sorunlar var. Eğer bu sorunları, depremle ilgili alınabilecek tedbirleri, bir bütün olarak, kendi mecrasında, kanun bütünlüğü içerisinde tartışamazsak eksik kalıyor. Elektrik ve doğal gaz faturasını ödemeyi getiriyorsunuz, evlerine iki yıldan beri kavuşamayan vatandaşlarımızın bu sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda bir çalışma yapmıyorsunuz.

Sivrice depreminden sonra, Adıyaman'ın Sincik, Samsat, Gerger ve Tillo başta olmak üzere birçok bölgesinde ciddi maddi hasarlar meydana geldi, AFAD İl Müdürlüğünün yapmış olduğu tespite göre, 500'e yakın konutun hasarlı  ancak ne yandaş medyada Adıyaman deprem bölgesi olarak geçti ne meclis kürsüsünde ne de hükumet sözcülerinin ifadelerinde Adıyaman’a yer verilmedi."

Adıyaman’ın unutulduğunu, ihmal edildiğini ve eğer bu indirim gerçekleşecekse Adıyamanlı depremzedelerin de indirimden faydalandırılmalarının gerektiğini vurgulayan Tutdere, Elâzığ'daki, Malatya'daki mağdurların kamu bankalarına olan borçlarının ertelendiğini ancak Adıyaman'la ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığını belirtti.

Tutdere, Adıyaman'daki deprem mağdurlarının da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını altını çizerek,onların da mağduriyetlerini giderecek şekilde düzenlemelerin yapması gerektiğini dile getirdi. 

-"GAZİLERİMİZ İÇİN GETİRİLEN KANUN MADDELERİ OLUMLU, ANCAK EKSİK"

Tutdere, torba kanun teklifinin 6.maddesiyle gazilerin durumunu yakından ilgilendiren bir düzenlemenin geldiğini, bunun anlamlı olduğunu ancak  bu düzenlemenin tek başına görev ve harp malullüğü bulunan gazilerimizin sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmeyeceğini ifade ederek, gazilerin malullük aylıklarıyla birlikte yaşlılık aylığı da alabilmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, onların ekonomik anlamda refah seviyelerini yükseltmek adına bir teklif getiriyorsunuz, o zaman gelin hep birlikte gazilerimizin şu anda yaşadığı diğer sorunları da ortadan kaldıracak şekilde kapsamı biraz genişletelim diyerek iktidara çağrıda bulundu. 

Gazilerin almış olduğu şeref aylıklarının, sigortalı başka bir işte çalışırlarsa yarısının kesilmesinin hukuk mantığıyla açıklanmasının mümkün olmadığını belirten Tutdere, "Madem gazileri düşünerek böyle bir teklif getirdiniz, bu durumun düzeltilmesini de torbanın bir tarafına koysaydınız da bu mağduriyet de giderilmiş olsaydı." dedi.  

Kaynak : PHA

Kaynak: pha