"Pandemi sürecini doğru, akılcı, bilimsel bakış açısıyla yöneten ülkeler daha az zararla çıkabiliyorlar"

"Pandemi artık tüm dünyada derinleşirken, ülkemizde de en üst düzeylerde alarm vermeye başladı" diyen Buluş, şunları kaydetti:

"Bir yıldan fazla süredir dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecini doğru, akılcı, bilimsel bakış açısıyla yöneten ülkeler daha az zararla çıkabiliyorlar. Doğru zaman ve uygun ölçüde uygulanan kısıtlamalar azda olsa felaketin artmasını önlemiştir. Ne yazık ki ülkemiz için aynı şeyleri söylemem bir hayli zor. Ekonomiyi hunharca, orantısız bir şekilde yönetirsen elbette ki salgının önünü kesmek için elzem olan en az 21 gün kapanmayı tabi ki cesaret edemezsin. Çünkü ülkenin bütün kaynaklarını, gelirlerini  kendine ve bir avuç tuzu kuru yandaşlara aktardığınız için değil 21 gün, bir hafta bile ülkeyi kapatamazsınız."

 "Toplumun yüzde 40 'nın aşılanması gerekiyordu"

Buluş, "Yıllardır üniversitelerin, bilimsel kuruluşların içini boşaltarak, liyakatsiz ve alakasız kişilerle doldurarak buraları işlevsiz hale getirdiniz. Eşdeğerimizin altında olan ülkelerden bile aşı dileniyoruz. Günlük 500 bin aşı yapmamız gerekirken bu sayı maalesef 30 binlerde kalıyor. Şu ana kadar hükümetin açıklamalarından hareketle toplumun yüzde 40 'nın aşılanması gerekiyordu. Gelinen noktada kocaman bir hayal kırıklığıdır."diye ifade etti. 

"Halkımızı patates çuvallarına layık görmüşlerdir"

Toplumun en az yüzde 60'ının aşılanması ve en az 21 gün kısıtlama ve kapanmasının acilen uygulanması gerektiğini vurgulayan Buluş, şöyle devam etti:

"İlgili konuda gerekli olan tavsiyeleri alıp ivedilikle uygulamak için bu oluşumlar vardır. Ancak bizdeki kurul tamamıyla sembolik niteliktedir maalesef. Bir an önce hükümetten beklentimiz bilim kurulunun bütün önerilerini hayata geçirmek, bilimsel çalışmalara yeterli kaynağın aktarılması, aşının yeteri kadar temin edilip  toplumun yüzde altmışının aşılanması, en az 21 gün kısıtlama, kapanmanın ivedilikle uygulanması.

Ekonomik buhran zaten halkımızda büyük yaralar açmışken, hala vaka hasta grafiklerinin umutsuz değerlerde artış göstermesi, hükümetin ilk günden bugüne kadar sorumsuz ve ihmalkar tutumunun eseri olup bu amaçsız sağlık politikalarındaki ısrarı anlamakta güçlük çekmekteyiz. AK Parti hükümeti, 18 yıllık liyakatsız ve adaletsiz tavrını, pandemi sürecinde de göstermiş olup; Kovid -19 aşısı için öncelik , yandaşları, fukara halkımıza tercih etmiş olması  yine bizleri şaşırtmamıştır. Pandemi süreci bir yılını doldurmuş ve hükümet gerek Türk Tabipleri Birliği’nin gerekse de bu konunun yetkin sağlık profesyonellerinin hiçbir önerisini, tedbir tavsiyelerini dikkate almamıştır. Pandemi ile yokluk fukaralık artık halkımızı canından bezdirirken, saray ve AK Parti'nin bol maaşlı bürokratları zevki sefadan, israflardan vazgeçmezken, halkımızı patates çuvallarına layık görmüşlerdir."

"Bu güne kadar günlük en yüksek ölüm sayısı olarak 346 kişi kayıda geçti"

Salgının ülkede pik yaptığına dikkat çeken Buluş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Pandemi nedeniyle son 24 saatte 346 kişi yaşamını yitirdi. 61 bin 28 yeni vaka tespit edilmiş olup, son 24 saatte kaydedilen 346 can kaybı, salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük ölüm sayısı olarak kayıtlara geçmiştir.

Virüs nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin toplam sayısı 36 bin 613’ e, toplam vaka sayısı ise 4 milyon 384 binlere yükselmiştir. Salgın ülkemizde pik yapmışken hala durumun vahametini bir türlü anlamayan AK Parti hükümetini, ciddi tedbirler almak ve bilim insanlarının önerdiği eylem planlarını derhal gündeme almaları gerektiğini bir kez daha söylüyoruz."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha