Adıyaman, başta Nemrut Dağı olmak üzere, çoğu antik roma döneminden kalmakta olan Perre Antik Kenti, Pirin Antik Kenti, Arsemia Antik Kenti, Karakuş Tümülüsü, Haydaran Kaya Mezarları, Turuş Kaya Mezarları, Sofraz Tümülüs Mezarları, Karadağ Tümülüsü, Beştepeler gibi birçok ören yerine sahip olduğunu vurgulayan Binzet, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Müzenin oluşması ve faaliyete geçmesi, 1978 yılında Aşağı Fırat projesi doğrultusunda Atatürk Baraj Gölü içinde kalacak olan alanda yerli ve yabancı ekipler tarafından yapılan kurtarma kazıları sonucu ortaya çıkarılan eserlerin Adıyaman İl Halk Kütüphanesinde depolanmasıyla başlamaktadır.

Adıyaman'da ilk müzecilik faaliyetlerinin bu şekilde bağlamasının ardından 1982 yılında şu andaki hizmet binasına kavuşmuştur. Müzede arkeolojik eserlerin yanı sıra yöresel kültüre ait etnografik eserler de meraklıları ile buluşmaktadır. Yıllarca kazılar sonucu teslim edilen, satın alma ve diğer yollardan müzeye gelen eserler ile müze, bölgenin en zengin arkeoloji müzesi haline gelmiştir. Müzede yaklaşık 25 bin eser bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 2 bin eser teşhirde sergilenmektedir. Müze içerisindeki eserler sınıflandırıldığında çıkan rakamlar ise şu şekildedir, arkeolojik eser: 8 bin 118, sikke: 14 bin 49, etnografık: 456 eser sergilenmemektedir."

-Dönemin Valisi Demirtaş: "Adıyaman Panorama ve Anıtlar Arkeoloji Müzesi  2014 yılında ihaleye çıkarıldı"

Binzet, dönemin Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ın, konu ile ilgili yapılan haberde yer alan sözlerini anımsatarak, "2014 yılı başlarında haber Kommagene Uygarlığını, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemini günümüze taşıyan ilimizin tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliklerini yerli ve yabancı turistlere daha iyi tanıtmak amacıyla uzun zamandan beri bir panorama ve arkeolojik müzesine ihtiyaç bulunmaktaydı. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Valiliğimizin görüşmeleri sonucunda bu talebimizin olumlu karşılanması üzerine, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile irtibata geçildiğini belirterek, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce Adıyaman Panorama ve Anıtlar Arkeoloji Müzesi  yapım danışmanlık hizmeti için ihaleye çıkarıldığını, söz konusu ihalenin, 12.08. 2014 tarihinde yapılacağını, takvim süresinin 360 günden 180 iş gününe indirildiğini ve bu süre içinde yapımının tamamlanmasının  beklendiğini  söylemişti."şeklinde ifade etti.

Yine AKP hükümetinin her seçim öncesinde verdiği müjdelerden birini 19 Kasım 2015 yılında  yine  Vali Mahmut Demirtaş açıklamasında, 'modern yapısıyla göz dolduran müzenin Türkiye’de bir benzeri daha bulunmamaktadır. Arsa tahsis işlemlerinin devam ettiği çalışmalarda mutlu sona doğru hızla ilerlenmektedir. Yatırım programına alınan müzenin projelendirme çalışmalarının bitiminden sonra 2016 yılı içerisinde inşaat ihalesinin yapılması öngörülmektedir. Yeni kompleksin zaten bir kültür ve turizm merkezi olan ilimizi cazip bir müze şehrine de dönüştüreceği düşünülmektedir' şeklinde haberi verildi."dedi.

- "Seçimlerde birçok defa müjde olarak verdiğiniz müzemiz nerede, çıktı dediğiniz ödeneği nerede?"

Binzet, 10 Temmuz 2017 yılında 70 milyon TL ye mal olacak projenin ödeneğinde çıktığı gazetelerde müjde olarak bildirildiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bundan tam bir yıl sonra 21 Haziran 2018 yine müjde olarak 26 bin13 metrekare arsa üzerine yapılacak yeni müze 2018 bakanlığımız yatırım programında yer almakta olup gerekli ödenek aktarılmıştır. Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi işi yapımı, teşhir-tanzimi ve çevre düzenlemesi 6 Temmuz 2018 tarihinde ön yeterlilik ihalesi yapılacaktır. Bundan hemen sonra 2 ağustos 2018 tarihinde kendi twetter hesabında Ahmet Aydın tarafından 28 Ağustos 2018 de ihalenin yapılacağını müjdesi verilmiştir.

Aradaki birçok müjdeli Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi haberlerinin hepsinden sonra 2020 yılı Haziran’ında bize seçimlerde birçok defa müjde olarak verdiğiniz müzemiz nerde, çıktı dediğiniz ödeneği nerede diye tekrar soruyoruz. Bölge illerinin hepsine bizimle başlayan müze macerası diğer illerde 4 -5 hatta 6 müze ile devam ederken neden Adıyaman’a verilen her söz gibi bu da tutulmuyor. Birileri bizi kandırıyor deyince birileri kızmaya başlıyor. Ama siz bizi kandırıyorsunuz işte."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha