Başkan Buluş, yaptığı yazılı açıklamada, Adıyaman Kapalı Cezaevi'nin  2014 yılında Samsat depremi sonrası hazırlanan bir rapor ile çürük yapı ilan edildiğini belirterek, 6 yıl sonra Malatya ve Elazığ depreminin akabinde cezaevinin tahliye edildiğini anımsattı.

Hükümlü ve tutukluların yüzlerce kilometre uzaklardaki Maraş, Gaziantep ve Şanlıurfa cezaevlerine gönderilerek binlerce kişinin mağdur olmasına sebebbiyet verildiğini savunan Buluş,"O tarihlerde yapılan açıklamalarda cezaevinin geçici olarak kapatıldığını 20 gün veya en geç 1 ay içerisinde tekrar açılacağı yolunda açıklamalar yapıldı."dedi.

"Tutuklu ve hükümlüler ile aileleri, çalışan 300 personel ve ailesi devlet eli ile mağdur edilmektedir"

Buluş, şöyle devam etti:

"Tutuklu ve hükümlülerin uzak illere gönderilmesi binlerce tutuklu ve ailesini mağdur ettiği gibi, cezaevi personellerinin de müşkül duruma düşmesini doğurmuştur. 7 ay önce Adıyaman iktidar milletvekilleri ve Adalet Bakanı açıklamalar yapmış ve cezaevinin geçici olarak kapatıldığını bir iki ay içinde güçlendirme yapılarak tekrar açılacağın beyan etmişlerdir. Bu nedenle 300 personelinin bir yere gönderilmeyeceği, personelin rahat olması gerektiğini beyan etmişlerdir. Aradan geçen bunca süreye rağmen Adıyaman Cezaevinde hiçbir güçlendirme faaliyeti olmadığı gibi yeni bir cezaevinin yapılması için hiçbir faaliyette bulunmamışlardır.  En son Ceza ve Tutukevleri Genel Müdürlüğü'nde gelen 17.08.2020 tarihli yazıda 300’e yakın personelin en geç bir hafta içinde tayın istemelerini, tayin istemeyenlerin resen tayin edilecekleri bildirilmiştir.

Tutuklu ve hükümlüler ile aileleri, çalışan 300 personel ve ailesi devlet eli ile mağdur edilmektedir. Binlerce kişinin mağdur edilmesi siyasilerin ve yöneticilerin umurunda değildir. Aileler ve çocuklar göz ardı edilmekte, aile bütünlüğü yok sayılmıştır. 2014 yılında çürük raporu verilen cezaevi neden 6 yıl hizmette kalmıştır. Aradan geç altı yıl boyunca hükümet yetkilileri binlerce kişinin mağduriyetini önlemek için ne yapmıştır. Eğer cezaevi çürük idiyse 6 yıl boyunca bunca insanı nasıl orada tuttunuz? Bunun hesabını veren yoktur. İnsan Haklarının ve değerlerinin hiçe sayıldığını görmek kabul edilemez bir durumdur. Aynı zamanda tamda okulların açılacağı sırada 300 personelin mağdur edilmesi de kabul edilebilir bir şey değildir. Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Merkez İlçe Teşkilatı olarak aileleri ile birlikte mağdur edilen kişilerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha