CHP’nin 96. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla CHP Adıyaman İl Başkanlığı tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

Valilik bahçesinde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunma törenine, CHP Adıyaman il yönetimi ve çok sayıda partili katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

CHP İl Başkan Yardımcısı Sevinç Yıldırım, burada yaptığı konuşmasında, 9 Eylül 2019 CHP'nin 96. kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını kaydetti.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün önderliğinde 9 Eylül 1923'te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP 96. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 96 yıldır cumhuriyetin, demokrasinin ve aydınlık bir Türkiye'nin savunucusu olan CHP'nin kuruluş yıl dönümü kutlu olsun! ülkenin ilk siyasi partisi olan 'Halk Fırkası', Atatürk tarafından kuruldu. Atatürk kuruluş yıllarında Halk Fırkasının temel felsefelerinden birini oluşturacak şu ifadeye yer vermiştir; 'Bence, bizim milletimiz birbirinden çok farklı menfaatleri takip edecek ve bundan dolayı da mücadele halinde buluna gelen çeşitli sınıflara malik değildir. Memleketteki sınıflar birbirlerine lazım olan ve birbirlerini tamamlayıcı ve bütünleyici mahiyettedir. Onun için de Halk Fırkası bütün sınıfların haklarını, yükselme sebeplerini ve saadetini sağlamak yolunda çalışmalarda bulunacaktır'.demiştir."

Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı konuşmasında, Halk Fırkası’nın sınıf temeli üzerine kurulmayacağını, sınıf ayrımı yapılamayacağını ve tüm sınıfları kapsayan bir parti olacağını belirttiğinin altını çizen Yıldırım, "Bu konuşma, Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiyesinde ortaya çıkan ve 10'uncu Yıl Marşı’nda da ifadesini bulan “imtiyazsız, kendine güvenen toplum, kaynaşmış kitle” arayışına, parti yoluyla cevap oluşturma ve ulus devlete yönelişin bir habercisi gibidir.1924 yılında partinin adının başına 'Cumhuriyet' sözcüğü eklendi. 1935 yılında 4'üncü kurultayda 'Cumhuriyet Halk Partisi' adını aldı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laikçilik ve Milliyetçiliği dört temel ilke olarak benimseyen CHP, buna Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak 'altı ok'' simgesi benimsendi."dedi.

Yıldırım, 1950 yılında dünyanın en uzun soluklu bir kaç partisinden biri olan CHP'nin, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"1950'li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle muhalefetin kurumsallaşmasında önemli rol oynadı.1980 yılında 12 Eylül askeri darbesinin ardından CHP de diğer siyasi partilerle kapatıldı. Parti, 9 Eylül 1992'de tekrar açıldı. Atatürk'ün vefatının ardından 26 Aralık 1938'de genel başkanlığa seçilen İsmet İnönü, CHP'de 33 yıl genel başkanlık yaptı. CHP'de Genel Başkanlık koltuğuna daha sonra Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu. Cumhuriyet Halk Partisi, cumhuriyetin teminatı, halkın çağdaş yarınlarının garantisi, Düşüncenin, ifadenin, inancın, kültürün, sosyal yaşamın nabzı, Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz savunucusu, çağdaşlaşma ve ulusal kalkınmanın temsilidir. Cumhuriyet Halk Partisi bugünün emekçisi, çağdaş̧ yarınların mimarıdır. CHP zor günlerin partisidir. Ülkemizin yine bu zor günlerde CHP’ye ihtiyacı olduğunu biliyor ve bu bilinçle ülkemizin ve halkımızın hizmetinde olmaktan onur duyuyoruz.

Bugün bize düşen en büyük görev yarınlarımız ve geleceğimiz çocuklarımız için Mustafa Kemal Atatürk'ün, bizlere armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli iki eseri. Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisi için, yaşanabilecek bir Türkiye için mücadele ederek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Emanetlerine sahip çıkmak ve yarınlarımıza daha güzel miraslar bırakabilmektir."

Yıldırım, Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisini armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve partide görev yapmış genel başkanların, parti uğruna mücadele eden tüm kahramanların ve tüm silah arkadaşlarından vefat edenlere Allah'tan rahmet dileyerek, hayatta olanlara saygı temennisinde bulundu.

Konuşmanın ardından parti üyeleri Atatürk anıtının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha