Adıyaman HDP Milletvekili Behçet Yıldırım’ın Önergesi Şöyle:

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük’ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Adıyaman eski Belediye Başkanı Necip Büyükaslan tarafından Adıyaman’ın doğusunda Adıyaman-Kâhta-Siverek-Diyarbakır karayolu üzerinde yapımına başlanan, şimdiki Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu döneminde bitirilen Adıyaman şehir otogarının açılmaması uzun bir dönem halkın büyük tepkisini çekmişti. Adıyaman’da hem doğuya, hem batıya giden firmalar şehrin batısından giderken trilyonlarca para harcanan otogarın şehrin doğusunda yapılmış olması da kafalarda soru işareti olarak kalmıştı. Uzun bir aradan sonra inşaatı tamamlanan otogar satışa çıkarılmış fakat satış yapılamayınca aylar sonra belediye tarafından faaliyete geçirilmiştir. Açılan otogar halkın ulaşım sorununu kolaylaştıracağı yerde daha da zorlaştırmıştır. Merkezdeki ilçe garajı ve otogarın kapatılmasıyla halkımız şehir merkezinin doğusunda olan otogara gitmekte güçlük çekmektedir. Otogarın bulunduğu güzergâhta 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kadın Doğum Hastanesinin olması acil durumlarda ambulansların trafik sorunu yaşamasına neden olmuştur. Bütün bu olumsuzlukların yanında Adıyaman’da her yağmur yağışı sonrası trilyonluk otogarı su basmaktadır. Birkaç ay önce açılışı yapılan otogarın çatısından suların akması esnaf ve yolcuları mağdur etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Adıyaman yeni otogarının yapımı için ne kadar para harcanmıştır? Bu para hangi Belediye Başkanının zamanında ödenmiştir?
  2. Adıyaman otogarı Kamuya ait bir arazi mi yoksa şahsa mı aittir? Şahsa ait ise bu şahıs kimdir? Arazi ne zaman imara açılmıştır?
  3. Adıyaman otogarı niçin satışa çıkarılmıştır?
  4. Adıyaman otogarının mühendis ve mimarı kimlerdir? Otogar yapım aşamasında kimler tarafından denetlenmiştir?
  5. Adıyaman’ın trafik akışı şehrin Batısında olduğu halde, otogar niçin şehrin doğusunda yapıldı?
  6. Otogara giden yol güzergâhında iki büyük hastanenin olduğunu göz önüne alarak, ambulansların acil geçişleri için bir çözüm öneriniz var mı?
  7. Adıyaman otogarının ihalesi kime verilmiştir?
  8. Otogarda minibüs, otobüs yolcu giriş-çıkışları ayrı mıdır? Ayrı değilse trafik yoğunluğunu çözmek için bir çalışmanız var mı?
  9. Adıyaman otogarından şehrin doğusuna hangi firmalar, hangi il ve ilçelere gitmektedir?
  10. Adıyaman otogarının yapılması ve faaliyete geçmesi ne kadar zamanda gerçekleşmiştir?
  11. Trilyonlarca para harcanan otogarı her yağmur yağdığında su basmasını nasıl açıklıyorsunuz?
  12. Otogarın yapılacağı yer konusunda Adıyaman halkının ve otobüs firmalarının fikri alınmış mıdır?
Editör: Adıyaman Haber