Adıyaman'ın 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak Türkiye Mülki İdare kademesinde vilayet olarak yer aldığını hatırlatan İYİ Parti İl Başkanı Kenan Doğan, mesajında tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman'ın tarihine bakıldığında  bir çok ilin tarihine göre Cumhuriyetin ilanından hemen sonra il olmayı hak etmiş olmasına karşın bu günkü gibi sahipsizliğinden dolayı ancak 1954 yılının 1 Aralığı'nda bu hakkını alabildiğini kaydetti.

Gerek demografik yapısıyla gerekse yaşam kültürü ile Türkiye'nin örnek şehri olan Adıyaman'ın barış, kardeşlik ve huzurun başkenti olma niteliğini, fazlasıyla hak ettiğinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti:

"Ancak bu özelliği maalesef kendisi için bir avantajdan ziyade dezavantaja dönüşmüş gerek kentsel gelişim gerekse ekonomik gelişim sıralamasında bölge şehirlerinin çok gerisinde kalmıştır. İl oluşunun üzerinden 66 yıl geçmesine rağmen hala istenilen seviyede yaşanabilir standartlara kavuşamamış bir kent görünümünden kurtulamamıştır. Çevremizdeki bütün iller bizden çok çok fazla göç almasına karşın işsizlik oranı Adıyaman kadar fazla değildir hiçbirisi bizim gibi ırgatlar şehri ünvanını almamıştır. Çevremizdeki şehirler gerek şehir gelişimi açısından gerekse ekonomi anlamında kat be kat bizden ilerde iken biz iktidara 18 yıldır yüzde 60'tan aşağı düşmeyen oy verip en az dört milletvekili gönderdiğimiz halde bir türlü prangalarımızı kırıp  kendimize yakışan bir şehir oluşturma şansını yakalayamadık. Hala işsiz sayısı nüfus oranına göre en yüksek iliz, hala caddelerine girdiğimizde bir şehir görüntüsü yok.Hala gençlerimiz evlatlarımız ırgatlığa giderken şehirler arası yollarda kazalara uğrayıp canlarını kaybediyor."

"Göç veren bir il durumuna düşecek"

Kentin, bölgenin en verimli topraklarına sahip olmasına ve arazilerin çok büyük bir bölümünün baraj altında kalmasına rağmen toprakların sulanamadığını savunan Doğan,"Komşu illerimiz topraklarını yılda en az 2 ürün alarak değerlendirirken bizler kuru tarımla uğraşıyoruz, elimizdeki köylünün faydalanabildiği ve kazanç elde edebildiği tek ürün olan tütünü de ekemez duruma geldik. Bu durum çiftçilik yapan son ailelerin de yaşadıkları köylerden ayrılmalarına sebebiyet vermesi halinde artık Adıyaman’ın bırakın göç almayı tamamıyla göç veren bir il durumuna düşmesine sebep olacağı kaçınılmaz sondur."şeklinde ifade etti.

Doğan, "Aday olma, nasıl milletvekili sıralamasına girerim hesaplamasını bir kenara bırakıp derhal ilimizin ekonomisini geliştirmeye yönelik çiftçimizin köylerinde oturarak hangi ürünleri üretmesi halinde geçimini sağlayabileceğini ve topraklarımızın bir an önce sulanabilmesi için ne yapabileceklerinin çalışmasını başlamalarını tavsiye ediyorum."dedi.

"İyi ki Adıyamanlıyım iyi ki; sizlerle hemşehriyim"

Zamanın tüm olumsuzluklarına rağmen Adıyaman’ın il olma mücadelesinde bulunan dönemin siyasetçileri, gazetecileri ve sivil toplum kuruluşlarına emek ve katkılarından dolayı teşekkür eden Doğan, "O günden bu güne kadar Adıyaman’ımıza hizmet eden tüm hemşehrilerimize ve bu gün tüm olumsuz şartlara rağmen bu şehri terk etmeyerek bizimle birlikte bu ilin makus talihini yenme mücadelesine katkı sunan Adıyaman’ın  yürekli insanlarına şükranlarımı sunuyorum" Adıyamanımızın Doğum günü kutlu olsun. İyi ki Adıyamanlıyım iyi ki; sizlerle hemşehriyim."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha