Başkan Dağtekin mesajında, her şehrin kendine has kimliği olduğuna dikkat çekerek, İstanbul'un da şehir kimliğine mana veren, ona üflenen fetih ruhu olduğunu ve büyük fetihlerin kale surlarında değil, gönüllerde gerçekleştiğini, Konstantiniyye'yi de İstanbul yapan da böyle büyük bir gönül fethi olduğunu kaydetti.

Dünyanın en eski ve eşsiz güzelliğiyle en gözde şehirlerinden biri olan İstanbul'un fethiyle tarihin akışının değiştiğini ve bir çağın kapanıp yeni bir çağın başladığını belirten Başkan Dağtekin, mesajına şöyle devam etti:

“Tarihi boyunca imparatorlukların başkenti olan Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul'un insanlığın ortak medeniyet mirasında çok özel bir yere sahiptir. Fethin mimarı Fatih Sultan Mehmet Han'ın, askeri dehası, eşsiz savaş stratejisi ve fetih sonrası adil ve hoşgörülü yönetimiyle dünyanın en büyük liderleri arasında yerini almıştır. Şunu da unutmamak  gerekir ki; bu bir işgal değildi, fetihti. Ecdadımız önce kalpleri fethettiler,sonra şehirleri. En önemlisi ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in  (S.A.V) 'Konstantiniyye elbet feth olunacaktır. Onu fethedecek emîr ne güzel emîrdir ve o ordu ne güzel ordudur." Müjdesine mazhar olan ve İstanbul‘u feth ederek tarihin tüm seyrini değiştiren Fatih Sultan Mehmet Han, 'Ya İstanbul beni alacak, ya ben onu' demişti. Azmetti, tevekkül etti ve sonunda övgüye mazhar olup müjdeye erişen Fatih Sultan Mehmet oldu. Tarihin bu devrinde bize de düşen görev ise azmetmek, tevekkül etmek ve müjdeye mazhar olmaktır.

Dağtekin, “İstanbul'un fethinin, sadece fetih sürecindeki askeri başarılarla değil, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hoşgörü ve adalete dayanan yönetim anlayışıyla da tarihe geçtiğini vurgulayarak, “Fetihten sonra farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir mekan haline gelmesine vesile olan Fatih Sultan Mehmet'in bize bıraktığı İstanbul, mukaddes bir emanettir. Kahraman ecdadımızın mirası, kadim medeniyetimizin sağlam temellerini oluşturan hoşgörü, kardeşlik ve adalet gibi yüce hasletler, bugün de bizleri daha parlak yarınlara ulaştıracak en büyük gücümüz olacaktır. Niyetlerimizin merkezine samimi duyguları yerleştirip Rıza-ı İlahi'den ayrılmazsak ve  fetih ruhu ile  gece gündüz mücadele edersek şayet, Rabbim bizlere daha çok fetihler ve fatihler nasip edecektir.İşte bugün bir kez daha o ruh ile 23 Haziran'da yeniden İstanbul diyeceğiz. Sevdamıza sahip çıkacağız. İstanbul'u yalan ve yanlış ellere bırakmamak için gayreti bizden, mükafatı Allah'tan diyerek azimle mücadelemize devam edeceğiz. Bu vesile ile  Feth-i Mübinin 566. sene-i devriyesinde Allah Resulü'nün övgüsüne mazhar olan büyük komutan Fatih Sultan Mehmet Han ve onun emrinde müjdeye mazhar olmak için şahadete koşmuş kahraman askerleri rahmet ve minnetle anıyorum." İfadelerini kullandı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha