Mesajında bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi dönemi boyunca başta işçiler olmak üzere tüm kesimlere yönelik bir biri ardına açıklanan paketlerle vatandaşların sosyal ve ekonomik yönden mağdur edilmediğini ifade eden Başkan Dağtekin, mesajında salgın süresince Adıyaman’a yapılan desteklere dikkat çekti.

"Adıyaman’da 12 bin 26 hane/ kişiye 12 milyon 26 bin TL destek sağladık"

"Tek sermayeleri emek ve alın teri olan, ülkemizin ve Adıyaman’ımızın büyümesinde ve ilerlemesinde önemli rol oynayan işçilerimizin '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ediyorum" diyen Dağtekin, şu ifadelere yer verdi:

AK Parti hükumeti olarak göreve geldiğimizden bu yana işçilerimizin hak arayışını uzlaşma zemininde sürdürülmesi gerekliliği üzerinde yoğun gayret sarf ettik. İşçilerimizin emek konusunda adaletin tesisi için yoğun mücadele içerisinde olduk. Bilhassa tüm dünyayı etkileyen Kovid-19'a karşı yürüttüğümüz mücadelede emekçilerimizi her alanda koruyacak tedbir ve desteklere öncelik verdik.

Örneğin Adıyaman’da; Sosyal Destek Programı kapsamında birinci fazda 39 bin 490 hane/kişiye 39 milyon 490 bin TL, ikinci fazda 26 bin 967 hane/kişiye 26 milyon 967 bin TL, üçüncü fazda ise 9 bin hane/kişiye 9 milyon 769 bin TL ödeme yaptık. Biz bize yeteriz Türkiye kapsamında ise Adıyaman’da 12 bin 26 hane/ kişiye 12 milyon 26 bin TL destek sağladık. 

Kovid-19 salgınına karşı yürüttüğümüz mücadelede de çalışanlarımızı her alanda koruyacak tedbir ve desteklere büyük önem verdik. Geçim standartları açısından toplumun en kırılgan kesimlerine karşılıksız kaynak aktarılması konusunda tüm emekçilerimize karşılıksız kaynak aktarılması konusunda her türlü çabayı gösterdik.

Bu kapsamda  kısa çalışma ödeneği olarak şuana kadar 8 bin 667 çalışanımıza 53 milyon 674 bin 189 TL, nakdi ücret desteği kapsamında 10 bin 645 çalışanımıza 49 milyon 69 bin 665 TL , işsizlik ödeneği olarak 3 bin 431 vatandaşımıza 15 milyon 873 bin 469 TL, normalleşme desteği kapsamında ise 6 bin 67 çalışanımıza 10 milyon 758 bin 562 TL destek sağladık. Toplamda Adıyaman’ımıza verilen desteğin tutarı ise 217 milyon 627 bin 885 TL’dir." 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete ’de yayımlanan kısa çalışma ödeneği uygulamasının 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere 30 Haziran’a kadar uzatıldığını aktaran Dağtekin, "Bu kapsamda da 31 Ocak 2021 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan işyerleri, haziran sonuna kadar kısa çalışma ödeneği almaya devam edeceklerdir." dedi. 

Dağtekin, salgınla mücadele ederken hiçbir vatandaşın mağdur olmamasını ve özellikle istihdamın korunması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten, "Bu süreçte ülkemizin katma değerine katkıda bulunan ve üretimin aksamaması için büyük fedakârlık gösteren işçilerimize minnettarız. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe ortaya çıkan katma değerden milletimizin her bir ferdinin yararlanması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz." diye ifade etti.

"Sendikalı işçi sayısında ciddi bir artış sağlandı"

AK Parti döneminde işçilerin çok önemli kazanımlar elde ettiğini anımsatan Dağtekin, Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kayıtlı işçi bulunduğunu belirterek,açıklamasını şöyle tamamladı:

"Çalışma hayatında yapılan yeni düzenlemeler işçilerimizi hem haklara ulaşmayı kolaylaştırdık hem de işçi işveren ilişkilerindeki birçok sorunu ortadan kaldırıp iş barışına katkıda bulunduk.

Sendika üyeliği ile ilgili birçok zorluk ortadan kaldırılarak çalışanların sendikalara üye olmaları kolaylaştırdık. Böylece sendikalı işçi sayısında ciddi bir artış sağlandı. Kamuda taşeron olarak çalışanlar adeta devrim niteliğinde bir düzenleme ile kadroya geçirildi. Hem kamudaki hem belediyelerdeki işçiler 4D kapsamına alındı ve izin, tazminat, emeklilik gibi birçok hakları korunmuş oldu. Fırsat eşitliği ile kadınların önündeki birçok engel kaldırıldı. Onların iş hayatında daha fazla yer almaları sağlandı. Asgari ücret zamları her yıl enflasyonun üzerinde yapıldı. Anneler yarım çalışma, izin gibi imkanlarla ile hem iş hayatında hem çocuklarının yanında yer aldı. Bu ve bunlara bezer birçok reform ve uygulamalarla her daim işçi ve emekçilerin sorunlarına samimiyetle çözüm üretmeye çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah 17 günlük kısıtlamadan sonra hedeflediğimiz rahatlamayı sağlayacağız. Bunun için de vatandaşlarımızın biraz daha fedakarlık yapması gerekiyor. İnanıyorum ki; bu süreçten sonra yaraları hızla sarmaya başlayacak, el birliği ile en az hasarla atlatacak ve birçok sektörümüz canlanarak istihdama kapı aralayacaktır. Bu duygu ve temennilerle tüm dünyada işçilerin birlik ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs'ın, hakkaniyetli ve adil şartlarda bir çalışma ortamına vesile olmasını temenni ediyor, tüm emekçilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha