2020 yılında çıkan ve yürürlüğe giren torba yasadan dolayı Adıyaman'da tütün ekilmesi ve tütünün ticari olarak satılmasının belli kriterlere bağlandığını anımsatan Binzet, şu ifadeleri kullandı.

"Bu kriterler nedir eğer bizim dediğimiz yerli tütün kaçak olarak anılıyor ama Adıyaman'ın kendi tütünü eğer ekerseniz bunu ticari olarak sevk ederseniz yakalanırsanız tütününüze el konuluyor bu sadece 1 yıl için bu şekilde olacak sonrasında hapis cezalarımda 2021 itibariyle hapis cezalarıda gelecek eğer makorona da koyup bu tütünü satmaya çalışırsan makarona koyduğunuz tütüne 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası getirilmekte bugün itibariyle bize gelen şikayetlere baktığınız zaman tütünü haklı olarak arkadaşlar kanuni yolla ekebilmeleri için uluslararası sigara firmalarıyla tütün sözleşmeleri ekim sözleşmeleri yapıldı. Ekim sözleşmelerin sonunda ortaya çıkan sonuç şu oldu eğer sözleşmelerde 19 lira olan anlaşılan tütün çiftçimizin bu tütün kanunuyla birlikte satacağı hiçbir yer olmadığından dolayı uluslararası firmalar tütüncü esnafımızı bir köşeye sıkıştırıp bugünde aldığım bir habere göre 12 lira bir parayla satın almaya kalkıyorlar bunun iki tarafı var bir tarafı vicdani tarafı birde hukuk tarafı tabi bir sözleşme yapıyorsunuz 19 lira üzerinden tütün alacaklarına dair ama daha sonra tütüncü esnafının hiç biryere tütün satma olanağı olmadığı için kanunla yakalandığında çok büyük cezalar bildiğimiz için makarona kadar hapis cezaları alacağımızı bildiği için Temmuz 2021 itibariyle bunların daha da ağırlaşarak 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklarını bildikleri için firmalar bu tütünü yok parasına emeğini zayi ederek vatandaşımızın tütünü almaya kalkmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi bunun izleyicisi olacaktır. Dün mecliste sayın Milletvekilim Abdurrahman Tutdere bu konuda zamanı yettiğince tütün konusunda bir açıklama yapmıştı bizde ona destek olarak bu açıklamayı yapmak istiyoruz." 

"Tütün üzerinden bir takım insanlara rant kapılarını açmaya çalışıyorlar"

Binzet hükümetin tütün üreticilerini üzdüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Hükümet şuan ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor bu insanları bu bir emektir. Tütün yasasında hala kooperatifleşme ile ilgili hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Bugünki tasarı olarak düşünülen kooperatifleşmeyle ilgili düşünülen çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta yetkili kooperatiflere tütün almak hakkı verilmekte ve buda kooperatifçiliğin aslına ve özüne tamamen ters olan bir olay kooperatifçilik tamamen bağımsız olur. Kooperatif alımını istediği gibi yapar."

"Çiftçinin üzerine baskı kurup bu tütünü yok fiyatına almaya çalışılıyor"

CHP olarak tütün üreticilerinin her zaman yanında olduğunu aktaran Binzet, üreticinin sorunlarını her zaman savunacaklarını dile getirdi.

Binzet konuşmasına şöyle devam etti:

"Ziraat Odaları Türkiye'de yarı politik kurumlarıdır hatta tam politik kurumlar haline gelmeye başladı. Onunla birlikte Ticaret Bakanlığı'nın ortak çalışması olduğu için tütün üzerinden bir takım insanlara rant kapılarını açmaya çalışıyorlar. Bu İzmir tütünü dediğimiz yani bizim susuz tütün olarak bahsettiğimiz tütünde olan anlaşmalarla tütünü çiftçinin götürüp satamayacağı için satacak yer bulamayacağı için tamamen çiftçinin üzerine baskı kurup bu tütünü yok fiyatına almaya çalışıyor ama Adıyaman halkı bilmelidir ki Cumhuriyet Halk Partisi bunun sonuna kadar izleyicisi olacak, sonuna kadar savunucusu olacak. Biz Adıyaman halkına söz veriyoruz tütün konusunda Adıyaman için doğru ve güzel olan ne ise onun yanında yer alacağız ve onun mücadelesini yapacağız."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha