Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la uçakla geldiği Adıyaman'da, Vali Yardımcısı Murat Süzen, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Emniyet Müdürü Metin Alper ve Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş karşıladı.
Havaalanında gazetecilere açıklamada bulunan Kurtulmuş, Türkiye'nin tavrının başından beri net ve açık olduğunu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün yanında olduklarını belirtti.

Türkiye'nin toprak bütünlüğüne karşı her türlü siyasi oluşumun karşısında olduklarını aktaran Kurtulmuş, "Ayrıca terör örgütleriyle uluslar arası camia mücadele ederken DEAŞ'ı orada belli yerlerden çıkarırken onun yerine başka terör örgütlerini getirmenin hiçbir şekilde Suriye'nin geleceğine faydası yoktur. Suriye'de barışın sağlanmasında en ufak katkı sağlamayacaktır. Bunu başından bu yana ifade ediyoruz.  Ancak ne yazık ki başta ABD olmak üzere bazı müttefiklerimizin YPG, PYD konusunda ki şimdiye kadar çok da net olmayan tavırları Suriye'deki meseleleri belli bir noktaya getirmiştir. Bugün kendileri de artık YPG-PYD seçeneğinin kendileri için stratejik bir adım olmadığını elleri mahkum olarak böyle bir tavır içerisinde olduklarını söylüyorlar ancak bizim için YPG, PYD, PKK'dan farklı bir oluşum değildir. Onlara verilen her türlü askeri ve silah desteğini hatta siyasi desteğin doğrudan doğruya PKK'ya verilmiş bir destek olduğunu ifade edeyim ve bu yolun ABD bakımından da sürdürülebilir bir yol olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. NATO'daki ittifakımız bölgedeki terör örgütlerine karşı stratejik ittifaktır. Bunların hepsi göz önüne alındığında Türkiye'nin YPG, PYD konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Bunu bir kez daha çok net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye'ye doğru açtığı her türlü taciz ateşleri angajman kuralları çerçevesinde misli ile karşılık bulacaktır" dedi.

- EYLEMLERE SESİZ KALMAYIZ
ABD'nin bu yanlıştan bir an evvel vazgeçerek orada meşru güçlerle DEAŞ'a karşı mücadelesini sürdürmesinin kendi menfaatleri bakımında da en doğru yol olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin kendi sınır ötesindeki terör gruplarının Türkiye'ye yapmış olduğu eylemlere asla sesiz kalmayacaklarını vurguladı.

"Türkiye kendi sınırının ötesindeki terör gruplarının Türkiye'ye yapmış olduğu eylemlere asla sessiz kalmayacaktır. İster DEAŞ olur iste YPG, PYD veya başka bir örgüt olur, bizim için fark etmez" diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"dolayısıyla oradaki terör örgütlerinin hareketliliği aynı zaman da Türkiye için kendi ulusal güvenliğinin ve kendi sınır güvenliğinin bir parçası olarak görürüz. Her türlü oradan Türkiye'ye karşı gelecek olan tecavüzü saldırıyı misli ile karşılık vererek önlemeye gayret ederiz. Bununla ilgili olarak hiçbir şekilde taviz vermeyiz. ABD'nin bu yanlıştan bir an evvel vazgeçerek orada meşru güçlerle DEAŞ'a karşı mücadelesini sürdürmesinin kendi menfaatleri bakımında da en doğru yol olduğunu ifade etmek isterim. Bölge de görüyoruz terör örgütleri üzerinden savaş vermenin sonu yok bugün bir terör örgütü başka bir gün başka terör örgütü şu ülkenin desteklediği şu örgüt, sonra bu kadar terörist gurupları silahlandırdığınız da ne olacak, bunun bir adım sonrası ne olacak, bunun iki adım sonrası ne olacak, asla Amerika'nın ulusal çıkarlarıyla örtüşen bir durum değildir. Türkiye bu meseleyi yakinen takip ediyor ve Türkiye'ye karşı yapılacak en ufak bir saldırıya hatta en ufak bir girişime hazırlığa da misli ile cevap verecektir. Bunu çok açıkça ifade ediyoruz. Bir takım silah yardımlarının yapılmasını tasvir etmiyoruz, kaldı ki bu zorunluluktan kaynaklanan bir durumda değil. Amerikalıların şimdiye kadarki tutarsızlığından kaynaklanan bir durumdur. Yıllardır kuzey Suriye'de, kuzey bölgelerinde DEAŞ'ın nasıl bitirileceğine ilişkin herhangi bir tavır alamadıkları için bir kararı ortaya koyamadıkları için meşru uluslararası DEAŞ'a karşı mücadeleyi bir türlü planlayamadıkları için bir adım atmışlar iki adım geri atmışlar, iki adım ileri atmışlar bir adım geri atmışlar sonunda bu bir kararsızlığın sonucudur, zorunluluğun sonucu değildir, bunu açıkça ifade etmek isterim, yanlış bir yol olduğunu ABD yetkilileri de anlayacaktır."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha