Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır'dan Adıyaman'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ı Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Milletvekilleri Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat, Muhammed Fatih Toprak, Yakup Taş, ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ile İl Protokolü Adıyaman Havalimanında karşıladı.

Bakan Varank, Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ), TUBİTAK ve kentteki VETAL firması iş birliğinde yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele çerçevesinde yürütülen çok özel çalışmalarda, "Kovidsera" adı verilen atlardan elde edilen antiserum çalışmalarının yapıldığı Organize Sanayi Bölgesindeki VETAL şirketinin BSL-3 laboratuvarını ziyaret etti. 

Çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Varank, daha sonra Organize Sanayi Bölgesinde bulunan toplantı salonuna geçti.

Burada gazetecilerin sorgularını yanıtlayan Bakan Varank, Vetal şirketinin özelikle veteriner aşılarında Türkiye'deki en önemli alt yapıya sahip şirketlerden biri olduğunu belirterek,"Türkiye’deki en önemli at aşısı tesisi de diyebiliriz."dedi.

"3 aşı projemizde sona geldik"

Varank, konuşması şöyle sürdürdü:
"Çünkü 12 tane biyogüvenlik seviyesi 2 olan ve 5 tane  biyogüvenlik seviyesi  3 olan laboratuvara sahip. Ve buraya çok çeşitli veteriner aşıları üretiliyor ve ihraç ediliyor. Firmamız BSL 4, yani Biyogüvenlik Seviyesi 4 dediğimiz laboratuvarında icraatına başladı. Bu Türkiye’deki tek laboratuvar konumunda olacak. Değerli arkadaşlar biliyorsunuz biz Kovid-19 Türkiye sınırlarına girmeden önce bilim insanlarımızla beraber bu hastalıkla nasıl mücadele edebiliriz diye önemli bir toplantı yapmıştık. Ve bu toplantının sonucunda Kovid-19 Türkiye Platformu’nu oluşturduk. Bu platform çatısı altında hem aşı geliştirme hem de ilaç geliştirme projelerimiz büyük bir kararlılıkla ve bilim insanlarımızın üstün gayretiyle devam ediyor."

"Türkiye'de üretebilmek için alt yapıya sahip şirketlerimizi geziyoruz"

Aşı geliştirme projelerinde iki projede hayvan denemelerini tamamladıklarını, insan denemeleri kısmına geldiklerinin altını çizen Varank, "Osman Erganiş hocamız da burada, o da bizimle beraber. O da inaktif virüs aşısında çalışmalarında son noktaya geldi, dosyalarını Sağlık Bakanlığı’na teslim üzere. Yani üç aşı projemizde sona geldik diyebiliriz. Tabi ki bu aşıların geliştirilmesinin yanında bunun üretimi de önemli. Bunları Türkiye’de üretebilmek için alt yapıya sahip bütün şirketlerimizi geziyoruz. İşte burada Vetal bizim önemli bir adayımız. Buradaki tesisleri Sağlık Bakanlığı’mızın sertifiye etmesinden sonra buradaki tesisler insan aşısı üretmek için de çok rahat bir şekilde kullanılabilecek. Biz Sağlık Bakanlığı’mızla görüşmelerimizi yapıyoruz. Ekipler geldi, bu tesisleri ziyaret etti. İnşallah buradaki sertifikasyon çalışmalarından sonra insan denemeleri aşamasına gelen çalışmalarımızı burada üretimini yapıp FAZ-1 aşamasına gelmek istiyoruz. Tabi Vetal’in bunun yanında kendi yaptığı kendi çalışmalar var. Adıyaman Üniversite’sinden rektörümüz burada. Onların kendi anti serum çalışmaları var. Bunları da kendilerinden dinledik. Tüm bunlarla ilgili tüm Türkiye’de büyük bir gayretle bilim insanlarımız gerçekten çalışıyorlar. Ben kendilerine şükranlarımı sunuyorum."

Varank, Adıyaman’da böyle önemli bir tesisi görmüş olmaktan gurur duyduğunu belirterek, şunları ifade etti:
"İlk defa gelip kendi gözlerimle şahit olmuş oldum. Adıyaman’da böyle bir önemli tesisin bulunmasından gurur duydum. İnşallah bu tesislerle ülkemize şifa olacak aşıları kendimiz üretebileceğiz ve vatandaşlarımızın hizmetine sunabileceğiz. Tabi Türkiye’de diğer ülkelerle yapılan bazı faaliyetler de var. Onlarla ilgili de klinik çalışmalar devam ediyor. Bütün amacımız bilimle bu hastalıktan kurtulmak. Ve biz buradan bilim insanlarımızın çalışmalarımızdan son derece memnunuz. Yurtdışıyla karşılaştırdığımızda onlardan eksik kalır hiçbir tarafımız yok. Hatta çok inovatif açı denemelerini ilaç denemelerini bizim insanlarımız yapıyor. İnşallah buradaki tesislerle de burada netice almak için son sürat çalışmalarımıza devam ediyoruz." 

Hayvan denemeleri tamamlanmış aşıların var olduğuna değinen Varank, "Sağlık Bakanlığı’mıza dosyalarımız teslim edildi. Sağlık Bakanı'mızın öncülüğünde onlar da gerekli değerlendirmeleri hızlı bir biçimde yapıyorlar. Çok kısa bir süre içerisinde FAZ-1 e geçebileceğimize biz inanıyoruz. Yeter ki; bu süreçler bir an önce tamamlansın. Bunun gibi önemli tesislerde de en azından FAZ-1 FAZ-2 aşamalarında kullanılacak aşılar üretilebilsin. Biz kısa bir süre içerisinde insan denemelerine başlayabileceğimize inanıyoruz."diye konuştu.

Bakan Varank konuşmaların ardından kentten ayrıldı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha