Saya, yaptığı yazılı açıklamasında, "Biz avukatlar  susmayacağız biat etmeyeceğiz, cübbelerimize ilik açtırmayacağız, ayrışmayacağız." ifadesini kullandı.

7249 sayılı avukatlık kanunu ile bazı konularda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamında İstanbul 2. Nolu Baro'nun kurulması için Türkiye Barolar Birliğine müracaat edilerek üye olunması için elektronik imza süreci başlatıldığını aktaran Saya, "Bütün direnmelerimize cübbeli yürüyüşümüze meclis önünde oturma eylemlerimize ve uyarılarımıza rağmen avukatları bölmeye devam ediyorlar. Hukuk devleti ilkesi yargının diğer erklerden bağımsız olmasını gerektirir. Çoklu baro düzenlemesindeki hedef İstanbul Ankara İzmir ve Antalya gibi 5 bin ve üzerinde avukat üyesi bulunan baroların Türkiye Barolar Birliği'ndeki temsil gücünü düşürmektedir. Bu düzenlemenin amacı baroları susturmak olsa da susmayacağız ve biat etmeyeceğiz."şeklinde kaydetti.

"Baroların bölünmesi, işkencelerin hortlaması ve kötü muamelenin önünün alınamaması demektir"

Baroların bölünmesinin tehlike arz edeceğini savunan Saya, şöyle devam etti:

"Baroların bölünmesi demek tarihten de çok iyi bildiğimiz gibi işkencelerin hortlaması ve kötü muamelenin önünün alınamaması demektir. Durum bu kadar tehlikelidir, durum bu kadar ciddidir. Aslında barolara yönelik bu saldırı doğrudan halkımıza yöneliktir. Barolar mevcut durumda kadın ve çocuk hakları başta olmak üzere toplumun dezavantajlı guruplarının hakları için çalışmaktadır. Savunmanın susturulması demek aslında halkın boğazına basılması demektir.

Bu güne kadar avukatların sadece cübbesi vardı ve kime yakın olduklarını duruşma esnasında asla bilmediniz. Çoklu baro sisteminde ise her baronun her avukatın inandığı siyasi gücün açıkça ortada olacağı aşikardır, yandaş avukat ise savunma yapamaz. Mahkemelerin ve diğer yargılama makamlarının duruşma esnasında devlet kurumlarına karşı savunma yapan avukatın siyasal kimliğini aidiyetini bilmemesi gerekir. Çünkü bundan etkilenirler. En kötüsü de iktidarın güdümündeki yandaş barodan gelmiş bir avukatın hakimi savcıyı etkilemesi ve yurttaşın hakkını savunmaması veya savunmaması olur. Çoklu baro sistemi mahkemelerde hak arayacak vatandaşın karşısına birden çok siyasi görüşü olan avukatın çıkabileceği bir hukuk sistemi yaratıyor. Örneğin sosyal medyada cumhurbaşkanına hakaret etti iddiasıyla hakkında dava açılacak bir vatandaşın ekonomik zorluktan ötürü kendisi için avukat tutamayacağı durumlarda bu kişi için mahkeme barodan avukat isteyecek. Baro da duruşmaya avukat atayacak. Peki bu avukat hangi barodan gelecek? Çoklu baro yapılanmasının bir kentteki birden fazla baroda avukatları siyasi kimliklerine göre ayıracağı kaçınılmazdır."

"Yurttaşın hakkını hukukunu savunmasını engelleyecektir"

Adıyaman'ın küçük baro olmasına rağmen ilerde parçalanacağının kaçınılmaz olduğunu ileri süren Saya, "Çoklu baro sistemi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak için çalışan baroları işlevsiz kılacaktır. Yeni yasal düzenleme ile avukat sayısı 5 binden fazla olan tüm illerde en az 2 bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecektir. Bu düzenlemeden şimdilik İstanbul Ankara ve İzmir'deki büyük barolar etkileniyor. Aslında bu müdahale barolardan ziyade yurttaşa gelmiştir. Baroların yurttaşın hakkını hukukunu savunmasını engelleyecektir. Çok net, iki tane Cumhurbaşkanı nasıl olmazsa ana yasa gereği bir ilde de iki  tane baro da olmamalıdır, olursa anayasaya aykırı olur. Anayasa mahkemesinin bu anayasaya aykırı düzenlemeyi iptal edeceğini düşünüyorum."dedi.

Saya, Türkiye'de hakimlerin ve savcıların hükümete bağlı hale getirildiğini vurgulayarak, "Bağımsız karar aldıklarında ya meslekten ihraç ediliyorlar yada sürgüne gönderiliyorlar. Hakimler ve savcıların bu mevcut durumu karşısında bugün mahkemelerde halkın hakkını sadece avukatlar savunabilir, CHP çoklu baro düzenlemesinin iptali İstemiyle Anayasa mahkemesine başvurmuştur. Savunma makamı olan barolar yargının son kalesidir, avukatlar yeni baro girişiminde bulunarak son kalenin kaybedilmesinde günaha ortak olmamalıdır, çünkü başkalarının günahı bizi aziz kılmıyor."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha