Demokrasi Parkı'nda Ak Parti Adıyaman Kadın Kolları tarafından düzenlenen aşure programına Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, TBMM Başkan Vekili ve Ak parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Ak Parti Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, Salih Fırat, Halil Fırat, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Erdoğan, İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, Kadın Kolları Başkanı Perihan Gümüş, Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Öz, parti temsilcileri, STK temsilcileri, kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürçü, tarafından okunan duanın ardından hazırlanan aşure ilk olarak TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, tarafından doldurularak vatandaşlara dağıtımı yapıldı.

Yapılan dağıtımın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, "Bütünlük adına, beraberlik adına, kardeşlik adına, güzel bir etkinliği hep birlikte yaşadık. Kadın Kolları Teşkilatımızın organize ettiği aşure programında bir araya geldik. Muharrem ayının hepimiz kıymetini çok iyi biliyoruz. Bu ayın içinde aşure günü vardır. Aşure birlik demek, dirlik demek, kardeşlik demek aşure bereket demek. Her türlü fitneden, uzak duracak, omuz omuza. Dolayısıyla burada da Adıyaman'ımızda da her kesimden kardeşimizle birlikte Demokrasi Parkı'nda bir ve beraber olmak, bu bütünlüğü iliklerimize kadar yaşamak, teşkilatlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve burada bütün Adıyaman halkıyla beraber olduk. Gercekten güzel bir gün, bahardan kalma, aşurenin de manasayla, aşurenin de anlamıyla bizim için çok daha önemli olan güzel olan bir gün, bugünü doya doya yaşadık"dedi.

- VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Halkın teveccühünün önemli olduğuna işaret eden Aydın, şöyle konuştu:

"Adıyamanlı kardeşlerimize teşekkür ediyorum, her daim kucaklıyorlar, her daim birliğini, beraberliğini, en üst düzeyde yaşıyan bir kenttir. Adıyaman; burada bütün kesimleriyle, Alevi'siyle, Sunni'siyle, Türkü'yle, Kürt'üyle, Zaza'sıyla, Süryani'siyle her zaman Adıyaman bir olmayı başarabilen, huzurun adete başkenti konumunda bir şehir. Bunu yaşayan, yaşatan tüm Adıyamanlı kardeşlerime ben teşekkür ediyorum. Her günümüz böyle olsun. Her günümüz, birliğin doya doya yaşandığı gün olsun, her günümüz aşure tadında olsun. Bu tadıda yaşatanlara dediğim gibi başkanımız Perihan hanıma ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum"

- TÜTÜN ADIYAMAN İÇİN ÖNEMLİ

Tütünün Adıyaman için ne kadar önemli olduğunu yakından bildiğini anlatan Aydn, şunları kaydetti:

"Tütün özellikle ilimiz Adıyaman bölgemiz anlamında ne anlam ifade ettiğini çok iyi bilen insanlarız. Herbirimiz kendi ömrü hayatımızda, çocukluğumuzda, gençliğimizde, şu yada bu şekilde tütünle hemhal olmuşuz, tütün saplamışız, tütün kırmışız, tütün balyalarıyla belki ömrümüz geçmiştir. Çoğumuzun ve bu anlamda tütünün bir şehir için alın teri olduğunu, el emeği olduğunu, göz nuru olduğunu yakinen bilenlerdeniz. Bizler tabi tütünün Adıyaman için ne anlam ifade ettiğini üst düzeyde, sayın cumhurbaşkanımızın, sayın başbakanımızın, ilgili tüm bakanlarımıza milletvekili arkadaşlarımızla anlattık. Burada tütün konusu gündeme gelmeden dahi ilk andan itibaren sıcaklığıyla takip ettik, bu mesele malum tasarısıdaki bir takım değişiklikler komisyon aşamasında yapıldı. Adıyamanlı üreticinin mağdur olmaması ve ürettiği tütünün kayıt altına alınarak artık satışınında rahat bir şekilde yapılabilmesi adına bazı adımlar atıyoruz. Geçtiğimiz gün sayın başbakanımız grup toplantısında da Adıyaman tütününün nasıl bütünleştiğini ifade etti. Bu konuda Adıyaman milletvekillerin gayretini sayın maliye bakanımız defalarca komisyon toplantılarında öncesinde ve sonrasında komisyon tutanaklarına baktığınızda adeta tütün Adıyaman tütünü olarak anılmaya başlandı. Adıyamanlı kardeşlerimizin her sorununu nasıl takip ediyorsak, tütünle ilgili meseleyide ilk andan itibaren bu noktaya getirdik. Bu komisyon aşamasında da ilk defa artık bu ürünün kayıt altına alınması, bu ürünün yasal alt yapıya kavuşturulması, üreticimizin rahat bir şekilde üretmiş olduğu tütünü aynı şekilde kayıt altında tutarak satabilmesinin yollarını aradık. Bunu kooperatifte üretici birlikleri tarafından üreticilerin oluşturacağı kooperatifler ile garanti altına aldık. Tabi bunun aşaması var, biz takip ediyoruz. Bunu nasıl iyileştirebiliriz, kaldiki tasarıda gerçekten sıkıntılıydı, üretime dahi cezaların geldiği geçmişte bu tütüne kota uygulanmıştı, kimse inkar etmesin. Ak Parti'den önce tütüne kota uygulanması, tütünü ortadan kaldırılması, Ak Parti'nden önceydi ve bu anlamda yaprak sarmalık tütün dediğimiz üretimi serbest ama satışı yasak olan bir üründü. Bu geçmişte olan bir şeydi. 50 kiloya kadar satılması serbest bırakılma önergeside bizim dönemimizdeydi. Bütün sorunları Ankara'da en iyi şekilde dile getirenlerdeniz, onun cezalarının azatılması, KDV'lendirilmesi yine bizim verdiğimiz önergelerle olmuştur. Bunu bütün Adıyaman yakından bilir. Şimdide aynı duyarlılıkla, aynı hassasiyetle, Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerimizle, Tütün Platformunda olan arkadaşlarımızla birlikte, siyasi düşünce gözetmeden Adıyaman'ın menfatine olacak her anlamda adımı atıyoruz, onlarla iştişarelerimizi sürdürüyoruz."

- ADIYAMANLI ÜRETİCİLERİN YOLUNU AÇIYORUZ

Üreticilerin yolunu açtıklarını belirten Aydın, "Ankara'da birlikte bir toplantı yaptık, hep beraber maliye bakanımızdan randevu aldık, gittik, durumu anlattık, komisyon tutanaklarını maliye bakanıyla bakıp, maliye bakanı bütün detaylarıyla açıklamış ve bu anlamda biz kesinlikle üreticimizi mağdur etmeyeceğimizi, ilk anda ifade ettik. En son sayın bakanımız ve başbakanımız ifade etti, komisyonda da bu anlamda ciddi adımlar atıldı. Bizim tabiî ki dışarıdan, farklı ülkelerden kaçak yollarla gelen tütünler var. Adıyaman tütününü bozacak şekilde farklı anlamda hareket edenler var, onlar bizim ilgi alanımızın içerisinde. Adıyamanlı üreticiler bir dönümde bir buçuk dönümde üretimini sağlayan, bir yıllık geçimini, nafakasını, gariban Adıyaman üreticimizin yolunu açıyoruz. İlk defa tütün dikimiyle kayıt altında kalmak kaydıyla, kooperatifleşmek kaydıyla satışını serbest hale getiriyoruz. Çok önemli bir şeydir, tarihte ilk defa tütünle alakalı yani biz her şerden hayır çıkar misali tabi bunun yasaklanmasında, üretilmesinde dahi gündeme gelince ağır cezalar, nakliyeside ağır cezalar gündeme gelince bunları alacak tedbirleri yola koyduk. Tabi makaron doldurmak süretiyle kısır rekabetini yapanlar, ticaretini farklı açılardan yapanlar, muhakkak yasal alt yapıda düzenlenmesi gereken başka hususlarda var. Bunada herkesin rıza göstermesini düşünüyorum ama Adıyaman'ın, Adıyamanlı üreticinin, bölge üreticisinin mağdur olmaması için tütünü kayıt altına alınması, üretimle birlikte kooperatif aracılığıyla satışının sağlanması Adıyaman'dan gelen, yıllardan beri talep. Bu talep çözülememeişken, bugün inşallah bunu çözüm haline getiriyoruz, çözümünü kolaylaştırıyoruz"şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha