AESOB Başkanı Ziya Duranay, yazılı açıklamasında, Ticaret Bakanlığı'nca yeni koronavirüsten (Kovid-19) olumsuz etkilendiği gerekçesiyle belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar için hibe desteğinin yapılacağını belirterek, öte yandan büyükşehirde işyerleri kira olanlar için 750 TL, diğerleri için ise 500 TL kira desteği verileceğini ifade etti.

"14 Aralık tarihinden sonra vergi mükellefi olanlar destekten yararlanamayacak"

Duranay, açıklamasına şöyle devam etti:

Faaliyet konusuna bakılmaksızın ticari kazançları basit usulde vergilendirilenlerin tamamı ile Ticaret Bakanlığı'nca Kovid-19'dan olumsuz etkilendiği gerekçesiyle belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren (Bakanlık tarafından destek verilecek Nace bazında faaliyet alanı ilan edilecek) esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar(sadece bunlarda esnaf siciline kaydı olanlar).

Ocak, şubat ve mart ayları için 1000'er TL olmak üzere toplamda 3 bin TL hibe verilecek. Buna ilave olarak, işyerleri kira olanlar için, Büyükşehir için 750 TL, diğerleri için 500 TL kira desteği verilecek. Yani Büyükşehir için işyeri kira olan bir işletme sahibi toplamda aylık bin 750 TL destek alacak. 14 Aralık 2020 tarihinde vergi mükellefi olunması gerekmekte. Yani bu tarihten sonra faaliyete başlayanlar bu destekten yararlanamaz."

Bakanlıkça uygulama usul ve esasları belirlendikten sonra başvuruların başlayacağını belirten Durunay, "Yani tahminim bu ay içinde  başvuruların alınmasını bekliyorum. Teknik çalışmalar bittikten sonra e-devlet üzerinden olmasını bekliyorum. Tekrardan hayırlı olmasını diliyorum. Bu desteğin 6 milyar TL olması öngörülmektedir."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha