Adıyaman üreticisinin hayal kırıklığının devam ettiğine dikkat çeken Acar, Adıyaman’da yaptığı ziyaretlerde, çiftçilerin ekonomik olarak bitme noktasında olduğunu dile getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredilen komisyonun aylardan beri gerekli yönetmeliği çıkaramadığının altını çizen Acar, “Aylar geçti, bir gecede dünya kadar yasa çıkaran AKP iktidarı, bir yönetmeliği çıkaramadı. Meydanlarda millilikten dem vuran hükümet yetkilileri, kendi öz tütünlerinin önünü kesmek için onca yasa çıkardılar, onca operasyon yaptılar. Eğer hakikaten bu hükümet, millilikten bahsediyorsa, bizde hodri meydan diyoruz, serbest bırakın tütünümüzü diyoruz” ifadelerini kullandı.

- KOOPERATİF MUAMMASI
Kooperatiflerin nasıl kurulacağına ilişkin bir muammanın yaşandığını dile getiren Acar, şöyle devam etti:
“AKP iktidarı Temmuz ayının 1’ine kadar sözde serbest bıraktı. Şurada 2 aydan az bir süre kaldı. Bu yönetmelik çıkmadığı için üretici ne yapacağını bilmiyor. Girişimciler kooperatifin nasıl kurulacağını bilmedikleri için halen beklemekteler. Kimse ne yapacağını bilmiyor. Belirsizlik devam ediyor.”

- VERGİ BELİRLENMEDİ
Tütüne getirilecek vergi konusuna da değinen Acar, “Üretici yönetmelik çıkmadığı için ne yapacağını şaşırdı. Eğer vergi yüksek olursa, emek yoğunluğu olan tütünde büyük mağduriyetler çıkacak. Zaten ağır cezalar getirildi. Şuan da ekim zamanı, çiftçimiz ne yapacak ? Bunları hiç kimse söylemiyor. AKP milletvekilleri, çiftçinin karşısına çıkamıyor. Kimseden ses seda yok. Biran önce buna getirilecek vergi neyse açıklasınlar ki çiftçimiz başının çaresine baksın”diye konuştu.

- GEÇEN YILIN TÜTÜNÜ DURUYOR, OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR
Geçen yılının tütününün üreticinin halen elinde olduğunu anlatan Acar, şunları kaydetti:
“Geçen üretilen tütünler depoda bekliyor. Kimse çıkaramıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde operasyonlar yapıldı, tütünlere el konuldu, dünya kadar ceza kesildi. Yazık değil mi, bir çiftçinin ailesiyle birlikte emek verip elde ettiği tütününe el konulmasına ? Bununla da kalmayıp 20 bin TL’ye yakın cezalar kesilmesine ?”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha