Sincik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan Ziraat mühendisleri tarafından verilecek olan kursun, Sincik Halk Eğitim Müdürlüğü salonunda verileceği  ve kursun 10 gün süreceği bildirildi. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, İlçemizin  iklimi ve bitki örtüsünün,  Arıcılık yapmaya fevkalada uygun olduğunu, ve ilçede arıcılık ile uğraşanların bir araya  gelerek, İlçemizin bir değeri olan Sincik Balının tanıtımını yapmak ve pazar payını genişletmek için   2013 yılında Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür  Derneğini kurduk dedi.

Öxtürk, günden güne büyüyen derneğin,  şu an itibarı ile  170 üyeye ulaştığını vurguladı. 

Kurulduğu günden beri, ilçede görev yapan kaymakamların ve İlçe Tarım Müdürlüğünün desteği ile, Adıyaman Valisi  Mahmut Demirtaş ile Adıyaman Milletvekillerinin destekleri ile hazırlanan projeler hayata geçirilip uygulanması sonucu, bölgede arıcılığın daha yaygın hale geldiğini ve bir geçim kaynağı olduğunu anlatan Öztürk, özellikle hazırlamış oldukları gap arıcılık projesinin hayata geçmesi ile birlikte, bölgede arıcılık yapan arıcılara, 3 bin 820 kovanın %70 hibe ile dağıtıldığını, 705 arı kovanının daha geleceğini ve bunları da  Mayıs ayının başlarında dağıtımının  gerçekleşeceğini söyledi.

Özellikle sincik ilçesinde arıcılığı daha yaygın hale getirmek için çalıştıklarını ve çaba sarfettiklerini  belirten Öztürk, Sincik halkının  arıcılık  yapmasını isteyip,  bölge insanımızın  özellikle Halk Eğitim Müdürlüğü ile beraber ortaklaşa  düzenlemiş oldukları kursa  katılıp, kurs süresince verilen Arıcılık bilgilerini dikkate alıp, arıcılık yapmasını istiyoruz. Çünkü İlçemizin değeri olan Meşhur Sincik Balını, derneğimizin yoğun çalışmaları sonunda pazarda hak ettiği noktaya taşıdık. Arıcılığın ilçemize ekonomik anlamdada katkı sunuyor. Bölge halkını arıcılığa teşvik etmelerinin nedenlerinden birininde, işsizlikten dolayı ilçede aşırı göçün olması. Bölge halkı, Arıcılık ile uğraştığı zaman, kendileri için ekonomik anlamda bir getirisinin olacağını ve bu vesile ile özellikle istanbula iş için giden genç kuşağın, kendi ilçelerinde ve kendi işi ile uğraşacaklarını, ilçeden başka illere göç olayını da en aza indirmek olarak hedefliyoruz diye konuştu.

2016 yılında da, Gap, ipekyolu  ve Avrupa birliği projeleri adı altında projeler hazırladıklarını belirten Öztürk, yeni hazırlayacakları  bu projeler ile Sincik ilçesinde, 300 ton organik bal hedeflediklerini ve bunuda gerçekleştireceklerini vurgulayıp, yetkililerinde bu konuda kendilerine destek çıkmalarını istedi.

2015 yılında İlçe kaymakamının desteği ile, Halk Eğitim Müdürlüğünün katkıları ile Arıcılık kursu açtıklarını hatırlatan Öztürk, şunları kaydetti:

10 günlük kurs sonucunda, arıcılık yapan arkadaşlarımızın bu kurstan epey faydalandıklarını ve bal üretiminin daha fazla olduğu gördük. Geçen sene Arıcılık kursuna katılamayan arkadaşlarımız için bu sene Sincik Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğünün katkıları ile  tekrardan bir kurs açıyoruz. Mart ayının 14ünde başlayacak olan kurs 10 gün  kadar sürecek. Bu kursta İlçe Tarım müdürlüğü bünyesinde çalışan Zirrat Mühendisleri tarafından faydalı bilgiler veriliyor. Arıcılık yapan Arkadaşlarımın bu kursa katılmalarını rica ediyorum.  Bölge Halkının bu kurstan faydalanmalarını istiyorum.  Sincik balının tamamen organik olduğu için pazarda iyi bir pay sahip. Sincik balının tamamı organik. Derneğimizin yönetim kurulu ile ve üyeleri ile en son yapmış olduğumuz toplantıda, kesinlikle arıya şeker verilmeyeceği kararının aldık. Bu konudada çalışmalar halen devam ediyor

Öztük, Arıya şeker veren dernek üyeleri  içinde çok büyük yaptırım cezalarının olacağını ve bu vesile ile tamamen organik bal üretimine geçilmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

Ayrıca İlkbahar kovan bakımı zamanının geldiğini, Arıcı arkadaşlarının varuva hastalığı ile mücadele etmelerini, ve  kovanların bahar bakımını eksiksiz olarak yapmalarını ve bu konuda hassas olmalarını,   Arıcıların Mutlaka kovanların  bahar bakımını  yapmalarını istedi. 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Editör: Adıyaman Haber