DSİ'den yapılan açıklamada, projenin tamamlanmasıyla 25 bin dekar tarım arazisinin taşkınlardan korunacağı ve 2bin 500 vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanmış olacağı bildirildi.
DSİ'den konuya ilişkin şu bilgiler verildi:

"Taşkınlara; küresel iklim değişikliği sebebiyle yağış rejimindeki düzensizlik ve aşırı yağışlar, yerleşim yerleri içinden geçen dere yataklarında yapılaşma, dere kesitinin daraltılması, dere yatağına fen ve sanat kaidelerine aykırı ve izinsiz menfez veya köprü inşa edilmesi, tekniğine aykırı bent ve dolgu yapımı, moloz, sanayi ve evsel atıkların atılması, kanalizasyon şebekesi döşenmesi gibi nedenler sebep olmaktadır.
Taşkın koruma çalışmalarında havza, memba ve mansabı ile bir bütün olarak düşünülüyor. Taşkınlar havza bazında, memba ve mansap ilişkileri dikkate alınarak değerlendiriliyor ve ilgili bütün kurum ve kuruluşların müşterek çalışmaları neticesi gerekli çözüm önerileri görüşülüyor. Yukarı havzalarda alınacak sel kontrol tedbirleri, suyun yüzeysel akışa geçerek sel oluşumunu ve ana mecralarda taşkın oluşmasını engelliyor. Bu ise can ve mal kaybını ve ana mecrada alınacak tedbirleri en aza indiriyor. Taşkınlar can kayıplarının yanında büyük ekonomik kayıplara da sebep oluyor. Son 20 yılda meydana gelen taşkınların ülkemize maliyeti 2,5 milyar dolara ulaştı. Taşkın esnasında kontrolsüz ve yüksek debili suyun yarattığı direkt hasardan kaynaklanan ekonomik kayıp bir yana taşkınların yıllarca devan eden olumsuz ekonomik etkileri de bulunuyor. DSİ Genel Müdürlüğü, işletmeye aldığı taşkın kontrol tesisleri ile hem taşkınların doğrudan yarattığı hasarın önüne geçerek ekonomik bir kaybın meydana gelmesini önlüyor hem de takip eden yıllarda meydana gelmesi olası etkileri bertaraf ediyor. Taşkın kontrolü kapsamında DSİ 20.(Adıyaman) Bölge Müdürlüğü 203. Adıyaman Şube Müdürlüğü Adıyaman Sincik ilçesi İnlice beldesi Bulam çayında kendi imkânları ile toplu makineli ıslah çalışması gerçekleştirecek. Çalışma kapsamında 65.000 metreküp kazı, 60.000 metreküp yükleme, 90.000 metreküp* km taşıma, 60.000 metreküp taş tahkimatı, 5 km çalışma ve bakım yolu 5 km sedde ve dere ıslahı yapacak. Makine parkında ise 5 adet müteharrik karoserli kamyon, 4 adet paletli ekskavatör, 3 adet paletli traktör, 1’er adet lastik tekerli ekskavatör, paletli yükleyici, treyler, greyder motorlu ve akaryakıt tankeri olmak üzere toplam 17 adet makine çalışacak"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha