Yeni yılın başlaması ile birlikte, alış veriş esnasında kullanılan poşetlerden ücret alınması, birçok internet şakalarına sebep oldu.  Gündemi uzun süre de meşgul edeceğe benziyor. Yeni yıldan önce birçok markette uygulamaya sokulmuş, pek az kişi bundan haberdar olmuştu.

 Net tarihini hatırlamıyorum ama 2017 sonlarında, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu başkanı yaptığı açıklamada 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren naylon poşetlerin paralı olacağını duyurmuştu. Hatta 2018 yılının aralık ayında Adıyaman’da birkaç market bu naylon poşetlerden 5 kuruş almaya başlamıştı bile.  Ancak geçen yıl devreye giren PAGEV yaptığı görüşmeler neticesinde dile getirdiği açıklamada; naylon poşetlerden para alınmasının 1 Ocak 2019 a ertelendiğini dile getirmişti.

Ben naylon poşetlerden alınacak olan paranın 25 kuruş ya da 50 kuruş olması noktasında yorum yapmayacağım. Zira naylon kullanımının doğru olmadığını düşünenlerdendim. Bu düşünceye beni iten sebep, alışveriş merkezlerinde gördüğüm;  alışveriş yapan kişiler, aldıkları eşyaları poşetlere doldurduktan sonra birde naylon poşet avuçlayıp yine naylon poşetin içerisine sıkıştırıp evlerine götürüyorlardı. Doğayı olması gerektiğinden daha fazla kirletmenin hevesi içerisine giren fütursuz kişiler, beni bu düşünceye itmiş olabilir!

Naylon poşetlerden alınacak miktarın net olması yani her market ve alış veriş merkezinde aynı ücretin alınması işlemin rutin hale dönmesine neden olacak ve insanlarımız, bu poşet merakından bir an önce kurtulacaklardır. Avrupa’da birçok ülkede uygulamada olan, pet şişelerde satılan sular, pet şişeler iade edildiğinde, şişeden alınan ücret iade ediliyor. Naylon poşet uygulaması ile beraber pet şişe uygulamasının da devreye sokulması inandırıcılığı artırırdı, maalesef birçok şeyde olduğu gibi bunda da, Türk gibi başladık. İnşallah Alman gibi bitiririz. Gönül bahçemizi zenginleştirdiğimiz bu dönemde, kuruşlardan ziyade doğayı düşünmemiz en doğrusu. Selam ve dua ile…