Son günlerin en çok konuşulanı TEOG sisteminin kaldırılmasıdır. OKS,SBS ve TEOG hepsi de birbirine paralel sınav sistemleri. Hepsinde asıl amaç liselere yerleştirme amaçlanıyor.

Zamanla evrim geçirerek teog adını alan bu sınav sistemi aslında adaletli bir sistemdir. Çünkü bu sınav sonucuna göre Adıyaman’ın sincik ilçesinde köy okulunda okuyup Türkiye’nin en iyi liselerine geçmek mümkün dü. Yeter ki çalışan azimli olan öğrencilerimiz olsun. Bunun örneklerini de her yıl çıkardığımız Türkiye birinci leri ile kanıtladık.

Hakkâri’den Galatasaray lisesine gitmek mümkün iken artık hayal bile edemeyeceğiz. Dayısı olan, parası olan bu okula ve benzerlerine gidebilecek.

Bizim gibi eğitimde geri kalmış illerden artık şampiyonların çıkması hayal bile edilemeyecektir. Biz anca en fazla bir dershaneye gönderebiliyoruz çocuğumuzu. Hatta ben bu yıl gönderemedim bile. Bizim etimiz ne ki budumuz ne ola.

Burada bizlere dayatılan sistem de fırsat eşitsizliğinden fırsat eşitliliğine geçilecek deniyor. Ben buna asla ve asla inanmıyorum. Böyle şey olur mu her okul talep fazla olursa sınav yapacakmış. Kardeşim hepimiz isteriz çocuğumuz fen lisesine gitsin. Ama gidemiyor. Başarısına göre bir Anadolu lisesine veya meslek lisesine yöneliyor.

Getirilmek istenen sistemde para ve dayı faktörü ön plana çıkacak. Bu konuda ki haklılığımı önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında hep beraber göreceğiz. Falan vekilin veya iş adamının oğlu fen lisesinde, hamal hamo’nun kızı ise kız meslekte veya imam hatipte. Asıl olan gerçek ve yapılmak istenen budur.

Bu noktadan sonra ise ot gibi yeni fen liseleri yeşerecek. İki kere iki nin beş ettiğini bilen gençlerimiz baba parası ve devlet desteğiyle fen lisesinde aslanlar gibi okuyacak. Hamal babanın kızı ise imam hatibe.

Anladığım bir diğer konuda özel kula giden fabrikatör çocuğuna da devlet desteği çıkıyor. Sıradan vatandaşa da. Burada ki adaletsizliği açıklayacak bir babayiğit bulamadım.

Yeni sistem de habire fırsat eşitliliği ve adaletli sistem diye lanse ediliyor. Bakın kardeşim, etmeyin eylemeyin, merkezi sınavınızı yapın. Anne babaları onun bunun kapısına kul köle etmeyin. Her kes hakkı ile yerleşsin. Adam gibi eğitimini alsın.

Ya da hiçbir şey bilmiyorsanız eskisi gibi devam ettirin. Kim nereyi hak ediyorsa oraya gitsin. Suriye’liler de istedikleri okullara gitsin. Hem de sınavsız.

Eliniz değmişken YGS ve LYS ye de bir el atın. Her kes evine yakın olan üniversiteye gitsin. Tabii yine Suriyeliler istediği üniversiteye gitsin sınavsız olarak. Hem de istediği bölümde. Onların hakkı var çünkü; onlar Suriyeli.

Sözün özü bu saçmalıktan vaz geçin. Adrese dayalı sistem diyorsunuz okulların önündeki servis araçlarını da görmüyorsunuz. 246 000 nüfuslu bir ilde 350 tane servis aracı hizmet veriyorsa bu adrese dayalı sisteminizin çöktüğünün açık belirtisidir.

Yarın liseler için de aynı şey olacaktır. Şimdi den millet kaliteli okulların etrafına taşınmaya başladı veya yakınları ile adres değiştirme yoluna gidiyor. Haberiniz ola.