Dijital dönüşüm, birbirinden farklı birçok organizasyona fayda sağlamaya devam ediyor. Sektörlere göre dijital dönüşüm örneklerine bir göz atalım.

Pazarlamada dijital dönüşüm örnekleri

Pazarlama dijitalleşmesinin ana motivasyonu oldukça basittir; daha düşük maliyetle daha fazla müşteriye ulaşmak. Peki tam olarak nasıl yapılır?

Etkili dijital pazarlama, daha kaliteli müşteri adayları oluşturmanıza ve potansiyel müşterilerinizle ve uzun vadeli müşterilerinizle daha iyi bir ilişki kurmanıza yardımcı olur. Dijital pazarlama materyalleri, basılı materyallerden daha hızlı ve daha ucuza üretilebilir ve ayrıca dağıtımı daha kolay ve daha hızlıdır. Bununla birlikte, dijital pazarlama sizi otomasyon ve pazarlama analitiği dünyasıyla tanıştırır ve müşterilerinizle ve liderlerinizle analog gerçeklikte mümkün olmayan bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar.

Buna sohbetler, web seminerleri, sosyal medya ve diğerleri de dahildir. Pazarlamacılara, herkese uyan tek bir yaklaşıma odaklanmak yerine, daha kişiselleştirilmiş müşteri yolculukları tasarlamalarına olanak tanıyan çok sayıda seçenek sunulur.

Etkili pazarlama, müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin olduğu yerde olmanızı gerektirir. Dijital dönüşüm sayesinde, pazarlamacılar müşterilerle çeşitli dijital araçlar ve aşağıdakiler dahil birden fazla temas noktası kullanarak bağlantı kurabilir:

  • E-posta: İşlem, promosyon ve bire bir e-postalar
  • Mobil Mesajlaşma: SMS, push ve grup mesajlaşma
  • Mobil Uygulama Geliştirme: Sadakat ve e-ticaret uygulamaları
  • Sosyal Medya: Dinleme, analiz, yayınlama ve katılım
  • Reklamcılık: Facebook, Google ve LinkedIn reklamları
  • Web sitesi: Kişiselleştirilmiş içerik, teklifler ve açılış sayfaları
  • IoT: Ürün içi mesajlaşma
  • Topluluklar: Müşteri toplulukları, iş ortağı toplulukları ve çalışan toplulukları
  • Müşteri Hizmetleri: Entegre müşteri desteği ve sosyal müşteri hizmetleri

Satışta dijital dönüşüm örnekleri

Pazarlama ve satışın başarısı büyük ölçüde kaliteli verilere bağlıdır, bu nedenle satışların dijital dönüşümden önemli ölçüde fayda sağlamasına şaşmamalı.

Büyük veri setlerine erişim, işlerini tamamen değiştirdi. Artık Google Analytics, Intercom, Hubspot gibi çeşitli dijital araçlar kullanılarak toplanan içgörülere dayanarak ideal müşteri profilleri oluşturabilir ve sonuç olarak potansiyel müşterileri daha kesin olarak hedefleyebilirler.

Dijital dönüşüm, yapay zeka ve sosyal medya kullanımı sayesinde araştırma fırsatlarını genişletti ve potansiyel müşteri yaratmayı hızlandırdı.

Alıcılar sosyal medyaya çok zaman harcıyor ve bu da sosyal satışı dijital dönüşüm stratejisinin etkili bir bileşeni haline getiriyor.

Dijital dönüşüm, pazarlama ve satış arasındaki işbirliğinin kalitesini de olumlu yönde etkileyerek iletişimi daha kolay ve daha açık hale getirdi. Artık aynı verilere, iletişimsizliği azaltan bir CRM aracılığıyla erişebilirler. Satış ve pazarlama alanında müşterinin 360 Derece görünümüne sahip olmak ve bunu iş süreçlerinin parçası haline getirmek bu konuda atılabilecek adımlardan biri olabilir. Creatio gibi platfromlar, müşteri ile ilgili tüm süreçleri (pazarlama, satış, servis) low-code süreç yönetimi uygulaması (BPM) aracılığı ile 360 Derece Müşteri Görünümüne yansıtabiliyor.

Pazarlamacılar bunu, dönüşümü artıran eylemlerini daha iyi uyarlamak için kullanır. Buna karşılık, satış görevlileri, potansiyel müşterilere ulaşmalarını ve daha etkili bir şekilde kapanmalarını sağlayan daha ayrıntılı bilgiler alır.

Müşteri hizmetlerinde dijital dönüşüm örnekleri

Dijital dönüşüm sadece iç operasyonları değil, müşterilerinden firmalardan beklenenleri de değiştirdi. Markaların sorularımıza günün her saati yanıt vermesini beklediğimiz denkleme sosyal medyayı eklersek, müşteri katılımı artık yeni bir standardı yaşıyor.

Dijital dönüşüm aynı zamanda sadece zorluklar değil, müşteri hizmetleri için yeni fırsatlar da yaratıyor.

Birincisi, müşteriler isimsiz değildir – şirketlerin hayatlarında daha fazla yer aldıkça, memnuniyet seviyelerini, zorluklarını, hedeflerini ve korkularını anlamak da daha kolaydır. Örneğin, bir şirket anket yazılımı aracılığıyla kullanıcı geri bildirimi toplarsa, müşteri hizmetleri departmanı tüm departmanları güçlendirebilecek içgörüler üretebilir.

Anket yanıtları yalnızca müşteri hizmetleri ve satış gibi müşteriye dönük birimler tarafından değil, aynı zamanda pazarlama ve operasyonlar tarafından da analiz edilebilir. Bu, ileri aşamalı bir dijital dönüşümün nasıl göründüğüne, birden fazla departmanın aynı veriler üzerinde ve aynı hedefler doğrultusunda çalıştığına dair harika bir örnek.

İkinci olarak, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi dijital çözümlerin tanıtılması, self servis fırsatları yaratır.

Bu da müşteri destek temsilcilerinin yükünü ciddi şekilde ortadan kaldırabilir. Yapay zeka destekli bir sohbet robotu, genel müşteri sorgularına otomatik olarak yanıt verir ve onlara beklenen, bir anahtara dokunma hızında sorularının yanıtlarını sağlar.

Sohbet robotlarının bir başka yararı da, sorulan soruların türleri ve sıklığı hakkında veri toplamalarıdır, bu da müşteri kişiliklerini güçlendirmeye ve yeni müşteri hizmetleri standart hedefleri oluşturmaya yardımcı olur.