Memleketimiz her ne kadar resmi kayıtlarda bir şehir, bir il olarak geçse de, gelişme konusunda yeterli ivme yakalayamadığı ve şehir bilinci ve kültürünün oluşamamasından dolayı, birçok kimse yeri geldiğinde “büyük bir köy” olduğunu vurgulayarak serzenişlerde bulunurlar.

Şehir hayatının getirdiği yaşam kültürü ile birlikte yaşamanın verdiği sorumlulukların yerleşik bir hal alamamasından ve bir davranış biçimi haline gel(e)memesinden dolayı böylesi ifadelerle katılmamak mümkün değil sanki.

Geçtiğimiz yıllarda, genellikle ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı, kısa zamanda kırsaldan kente çok yoğun, dengesiz ve kontrolsüz gerçekleşen göçün en fazla etken olduğu bu durum karşısında ne yöneticiler ne de STK’lar uhdesinde ciddi bir çalışma olmadı. Şehir bu duruma hazırlıksız yakalandı ve halen toparlanamadı.

Plan, program, proje vb. adına ne derseniz deyin, mevcudun fotoğrafını çekerek geleceğe (kısa, orta, uzun vade) yönelik projeksiyon oluşturulamaması bu konunun sorun olarak ortaya çıkmasına ve neredeyse kalıcı hale gelmesine neden oldu.

Şu basit örnek konuyu daha anlaşılır hale getirebilir. Barajdan dolayı ödenen istimlak bedelleri ile yeni bir Adıyaman inşa etmek, devasa istihdam alanları sağlamak mümkünken bilgisiz ve bilinçsiz harcama ile onca para boşa gitti. Bilgi ve bilinç yoluyla yönlendirme ol(a)madığından bu konuda devletin eksikliği hep hissedildi.

Bugün itibariyle telafi edilebilir mi, ya da tamir edilebilir mi bilmiyorum ama şehrin yaşadığı ve kamuoyunun çok ciddi olarak rahatsız olduğu şu sorunu telafi etmenin mümkün olduğuna inanıyorum.

Resmi rakamlarla şehirde 1247 adet hayvan besleyen ev var. Bu en fazla o semtin sakinlerince uzun süreden beri dile getirilen çevreye verilen bir rahatsızlık.

Diğer yandan şehrimizin sağlık alanında en büyük ve önemli yatırımı olan ve bölgeye hizmet veren Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çevresinde bulunan besi çiftlikleri ile et kombinasının verdiği rahatsızlık hastaneye işi düşen herkesçe malumdur. Böylesi yatırıma böylesi bir ortam yakışmamaktadır.

Bu sorunun çözümü noktasında Adıyaman Kent Konseyi olarak başta Milletvekillerimiz olmak üzere ilgili yerlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyemiz olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan’ın büyük emek ve zaman vererek hazırladığı projenin bu konuya çözüm olacağına ve başta Eğitim ve Araştırma Hastanemiz olmak üzere şehrimizin rahat bir nefes alacağına inanıyoruz.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Besi Hayvancılık Bölgesi Kurulması Projesi” başta Milletvekillerimiz olmak üzere ilimiz yetkilileri ile paylaşıldı.

AK Parti Adıyaman Milletvekillerimizin Kent Konseyi’mizi ziyaretlerini fırsat bilerek bu sorunu ve projeyi kendilerine sunduğumuzda gösterdikleri olumlu tepki, projenin gerçekleşmesi ve sorunun çözülmesi ve ciddi adımların atılması noktasında bizlere ümit verdi. AK Parti Adıyaman Milletvekili ve aynı zamanda Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın’ın başta olmak üzere diğer vekillerimizin, bize “Kent Konseyi olarak bu işin takipçisi olun ve irtibat halinde olalım” demeleri bu konuda şehrimiz için bir müjde olarak algılanabilir. Tarafları mağdur etmeden çözüme yönelik gayretler sonuç verdiğinde inanın şehir hayatı, gerçekten şehir hayatına benzemeye başlayacak.

Biz gerekli yerlerle görüşüp iletişim halinde olmaya ve takip etmeye devam ediyoruz. Siz değerli kamuoyunun da bu konuda ısrarlı takipçi ve destekçi olmalarınızı bekliyoruz.

Kalın sağlıcakla.