Yerel seçimin üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Her parti kendine göre sonuçlarla ilgili bir yorum yapıyor ve değerlendirmede bulunuyor. Ben de bir vatandaş olarak düşüncelerimi yazayım dedim.

Bu sonuçlarla birlikte CHP genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun koltuğu sağlama bindi diyebiliriz. Artık CHP genel başkanının varlığı, koltuğu sorgulanamaz. CHP nin seçim başarısından dolayı sayın Kılıçtaroğlu parti içi hakimiyetini tam olarak sağladı.

Kazananlar listesine Meral Akşener ile birlikte İYİ partiyi de eklemek gerek. Sayın AKŞENER çok iyi bir performans göstererek AKP karşısında iyi bir muhalefet lideri görüntüsü verdi.

Kimi zorlama yorumlarda İYİ partinin hiçbir büyükşehiri alamadığı ve dolayısıyla Meral Akşener’in başarısız olduğu söylense de bu doğru değildir.

Şunu göz ardı etmemek gerekir ki İYİ partiye bırakılan şehirler de zaten (Antep, Adıyaman,Konya gibi) AKP dışında bir partinin şansı yoktu. Manisa, Balıkesir gibi illerde de kıl payı kaybetmiş, özellikle Balıkesir de CHP içindeki çekişmeler ve ittifakı reddetme sebebiyle fırsat kaçmış gözüküyor. G.Antep gibi yerlerde de CHP tabanı İYİ partiye gereken desteği vermemiş ortağını yalnız bırakmıştır. Oysa İYİ parti ittifak ortağına samimi desteğini esirgememiştir. Bu nedenlerle İYİ parti ve Meral Akşener’in başarısız olduğu savı geçersizdir.

Bu seçimin kaybedenlerinden birisi MHP dir. Bahçeli’nin anlamsız dönüşleri, AKP yi kayıtsız şartsız desteklemesi bu partinin tabanında önemli rahatsızlık yaratmaktadır.

Seçim sonuçları göstermiştir ki AKP de önemli bir düşüş başlamıştır. Artık her seçimde bu düşüş devam edecektir. Vatandaş ülkeyi kutuplaştırmanın, karşı cenahı direk terörist diye suçlamasının, her olumsuzluğu muhalefete ve dış güçlere bağlamanın ülke gerçekleri ile bağdaşmadığını görmüş bulunuyor.

Tüm bunların ışığında kazanan kim derseniz, kazanan elbette ki vatandaş oldu. Artık her şey çok farklı olacağa benziyor. Tüm bunlara rağmen yaşanan gelişmelere bakarsak iktidar gereken mesajları almamış görünüyor. Kibir ve ben bilirim, ben yaparım, ben haklıyım inadı bunun örneği.

NOT: yarın açıklanması beklenen İstanbul seçimleri ile ilgili karar iptal gibi görünüyor. Zira, YSK başkanının, FETÖ itirafçısının ifadesinde adının geçmesi ( bu itirafçı eski Adıyaman savcısı) kararda hukukun değil korkunun egemen olacağına işaret ediyor. İNŞALLAH YANILIRIM……….

ASIM ÖCAL

5.5.2019