Yargucı, yaptığı açıklamada, "Gerek ücretsiz işçi gerekse ucuz iş gücü olarak en çok sömürülen grubu oluşturan çocuklar, en çok tarımda çalışıyorlar. Tarım sektörünün iş kazaları ve meslek hastalıkları yönünden en tehlikeli sektörlerden biri olduğu göz önünde bulundurulursa, çocuklarımızın yaşam koşullarının kendilerinden ağır, yaşlarından büyük; hak ettiklerinden ne derece uzak olduğu tüm boyutlarıyla karşımıza çıkıyor"dedi.

"Bugün 4+4+4 eğitim sistemiyle zorunlu ilköğretim yaşının 6-13 yaş aralığına çekilmesi çocuk işçiliği yaşını da 13’e çekmiştir" diyen Yargucı, şöyle devam etti:

"Çocuk işçiliği ve eğitim birbirinden bağımsız olarak değerlendirilemeyecek kavramlardır. Bir yandan her üç çocuktan birinin maddi yoksunluk çektiği bir ülkede, çocuklar okullarını terk ederek çalışmak zorunda bırakılırken diğer yandan, eğitim masraflarını karşılayamayan çocukların okullarına devam edebilmek için okurken çalıştıklarına tanık oluyoruz. Yine görüyoruz ki; genç işsizliğin bu kadar yüksek seyrettiği bir ülkenin çocukları olarak meslek edinmenin okula devam etmekten daha yararlı olacağı algısıyla çocuklar okul çağlarında çalışma yaşamının içine çekiliyorlar. Her 5 çocuktan birinin çalıştırıldığı ülkemizde ne yazık ki ölen her 20 işçiden biri de çocuk oluyor. 2013 yılında iş cinayetlerinde ölen çocukların oranı yüzde 4,7 iken; 2014’ün ilk 5 ayında 32 çocuğumuzu 2015 yılında 57 çocuğumuzu, 2016 yılında 56 ve 2017'de 60 çocuğumuzu daha iş cinayetleri sonucu kaybetmiş bulunuyoruz. Her dört gencimizden birinin işsiz olduğu ülkemizde neden çocuk işçiler? Çünkü kapitalist yapı daha fazla kâr elde edebilmek için iş gücü ihtiyacını daha ucuz, daha savunmasız ve sömürüye açık çocuk işçilerden karşılıyor. Çünkü sınıf bilincinden yoksun örgütsüz veya nam-ı diğer "sorunsuz” iş gücü yaratılmak isteniyor… Ve en acısı çocuklar yoksullaştırılıyor. Bu sorunun çözümü ancak
Emperyalizmle, Kapitalizmle ve onun yerli işbirlikçileriyle mücadele edecek Sosyal Demokratların iş başına gelmesi ile son bulacaktır. Tarihi bir öneme sahip 24 Haziran seçimleri bunun için büyük bir fırsattır"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha