Adıyaman tütün pazarında tütüncülerle birlikte açıklama yapan Tutdere,"Sizi cezaevine göndereceklerse bu tütünü ben satacağım, meclise de götüreceğim, kürsüye de çıkaracağım. Önce beni hapse atsınlar, Adıyamanlılarla birlikte yatarız.’’

CHP Adıyaman Milletvekili AvukatAbdurrahman Tutdere, Adıyaman tütün pazarında yaptığı açıklamada TBMM’ye, tütüncüleri hapse sokup, tütüncülüğü bitirecek yasanın düzeltilmesi için  kanun teklifi verdiğini söyledi. 
Tutdere’nin kanun teklifine eklenmesini önerdiği cümle tütün üreticilerine 3 ila 6 yıl arasında hapis ve 20 bin liralık para cezası öngören kaçakçılık yasasının değiştirilmesini öneriyor.

-“ÜRETİCİNİN CEZAYA TAHAMMÜLÜ KALMADI!”

Milletvekili Tutdere,  önceki yıllarda Türkiye’nin her yerinden esnaf gelip  tütünlerini Adıyamandan temin ettiğini ve tütün borsası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’nin çeşitli yerlerine götürürdü. Ancak şimdi, dışardan bir alıcının olmadığını, tütüncülerin saatlerce alıcı beklediğini üzülerek görüyoruz. Tütün Adıyaman’da tüm kadınlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerin geçim kaynağıdır ancak tütünümüz hükümetin uyguladığı politikalar ve çıkarmış olduğu cezalar nedeniyle can çekişiyor. Yol kontrollerinde tütünlere el konuyor, üreticiye ciddi miktarda cezalar kesiliyor. Para cezalarına üreticinin tahammülü kalmadı. Buradan çağrıda bulunmak istiyorum; Adıyaman'ın ekmeğine göz dikenler bu insanların ekmeğinden elinizi çekin. 2017 yılında torba yasayla kaçakçılık kanununa eklenen bir madde yüzünden tütün satmak ve nakletmek 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.’’

-“BİN YILLIK TÜTÜN KAÇAK STATÜSÜNE GETİRİLDİ”

Adıyaman’da da protestolara neden olan bu yasa tasarısının 2 Temmuz tarihinden itibaren yürürlükte olacağını hatırlatan Tutdere,"Bu hükümet bu topraklarda bin yıllık geçmişi olan yerli olan bu tütünü kaçak statüsüne koydu. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu tezgahlar artık burada olmayacak. Adıyaman üreticileri sanık sıfatıyla mahkemelerde olacak. Bu hapis cezalarının kaldırılması için kanun teklifini meclise verdim. İnşallah bu yasanın kaldırılması için elimizden geleni yapacağız. Yasayı bu şekilde hiçbirimiz kabul edemeyiz. Tütünü Adıyaman'da yok ettiğiniz zaman bütün Adıyaman'ı açlığa mahkum etmiş olursunuz. Tarım kenti olan Adıyaman'da tarım yerlerde. İnsanların çarkı tütün ile dönüyor. Biz bu çarkın dönmesini sağlayacağız”diye konuştu. 

-“YERLİ TÜTÜN HARİÇ TUTULSUN” 

MilletvekiliTutdere’nin hazırladığı kanun teklifine göre, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. Maddesinde düzeltilecek bir cümle ile yerli tütün üreticilerinin kaçakçı statüsünde değerlendirilmesinin önüne geçilebilecek.

Öneri, kanun maddesinde geçen 'bildirimde bulunmadan' ibaresinden sonra gelmek üzere 'Türkiye sınırları içerisinde üretilen tütün hariç olmak üzere' ibaresinin eklenmesi. Yazdan itibaren üreticiler hapse girebilir. 

Kanunun düzeltilmemesi halinde bu düzenleme binlerce tütün üreticisini şüpheli konuma getirecek ve üretilen tütün kaçak yollarla yurda giren tütünle aynı kategoride değerlendirilecek. Adıyaman’da tütün üreticilerini sokağa döken bu kanun geçtiğimiz dönem torba yasa ile TBMM ‘de kabul edilmiş, fakat tepkiler üzerine yürürlüğe girmesi 1 yıl ertelenmişti.

 Milletvekili Tutdere’nin verdiği kanun teklifinin Nisan ayında mecliste görüşülmesi bekleniyor.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha