Bu kapsamda, sabahın erken saatlerinde tütün pazarını ziyaret eden Bozkurt, üreticilerin sıkıntılarını dinledi, esnafın çektiği krizler için çözüm sözü verdi.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bozkurt, Adıyaman'ın bir tarım memleketi olduğunu belirterek, "Tarımın Adıyaman’da bitirildiğini hepimiz bilmekteyiz. Maalesef bu bir gerçek. Sebebine gelince; Adıyaman’da sulamayı hayata geçirmediğimiz müddetçe tarımı canlandıramayız. 16 yıldır mevcut iktidar, ben isterdim ki bu konuda mesafe almış olsun sulama noktasında... Adıyaman’da projelerimiz hazır, bunlar gerçekleştirilsin. Adıyaman sulama ile birlikte tarım çeşidi ile buluşsun. Ve Adıyaman bu şekilde canlandırılsın. Şimdi sadece tütün değil"dedi.

- ESNAF ZORDA

Esnafın zorda olduğunu aktaran Bozkurt, şöyle devam etti:

"Bir ilin girdisi olmaz ise, bir ile para girmez ise, yalnız tütüncü değil, esnafında çok zorda olduğunu görüyoruz. Ben esnafları da dolaşıyorum. Hakikaten çok problemliler. Adeta gelecekleri kararmış, herhangi bir girdileri yok. Borçları çok, bu borçlar altında ezilmekteler. Bunlar birbirine bağlı şeyler, tütün tek kalan ürünümüz, Adıyaman tütünü Türkiye’nin de önemli bir markası, dünyanın da ilgi gösterdiği, rağbet ettiği çeşit olarak en önde birinci sırada imal ettikleri sigarada kullandıkları tütün. Ben esnaf ile görüştüm. Esnaf Adıyaman’da tezgah açıyor ama tütün çeşitli illere gidiliyor. Oralar da tüketici ile buluşuyor. Her yerde tütün yasak konulduğu için satmak, pazarlamak yasak olduğu için esnafta gelmiyor buraya, tütün pazarına insanlar da gelmiyor, buraya gelmediği içinde ben bir buçuk saattir buradayım hakikaten tütün Pazarı gibi değil. Bir sebze meyve pazarına gidersiniz iyi kötü insanların alış veriş yaptığını görürsünüz. Ben bir buçuk saattir buradayım herhangi bir alış veriş görmedim. Demek ki önü tıkalı, tütünün önüne Adıyaman sınırları dahilinde bir set çekilmiş. Çünkü gelip buradan aldığı zaman dışarıda bu adli kuvvetler tarafından cezaya çarptırılacağı bir gerçek. Burada serbest olur. Burada tütünü görmemiz yasak değil anlamına gelmemelidir"

- TÜTÜN ORTAK DEĞERİMİZ

Tütünün Adıyaman için önemine değinen Bozkurt, "Adıyaman tütünü bir marka, bu bizim ortak değerimiz, ülkenin bir değeri. Bunun bir hal yolunun bulunması lazım. Tütün bu şekilde çeşitli cezalara, çeşitli yasaklara tabi tutulmaması lazım. Vatandaş tütün ekip pazarlayım, devlete olan yükümlülüğümü yerime getireyim, ben bunun vergisini vermeye hazırım. Bunun mecliste yasalaşması lazım. Tütünün üzerinden yasağın kalkması lazım. Bunun belli bir düzene kavuşturulması lazım. Yasak bunu hiçbir yere götürmez. Biz elimizdeki altın değerindeki markayı bu baskılar devam ederse kaybetmiş oluruz. Bundan bir sene önce de sayın Başbakanımız geldi, tütün serbest dedi ,ekebilirsiniz dedi. Serbest oldu mu? Bunlar benim hoşuma gitmeyen şeyler."ifadelerini kullandı.

- SİYASETÇİ SÖZ VERDİ Mİ, TUTMALI

Siyasetçinin sözünün arkasında olması gerektiğini dile getiren Bozkurt, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Siyasetçi söz verdi mi yapmalı, sözün arkasında durmalıdır. Eyer sözün arkasında duramıyorsa o sözü vermemelidir. Ben bugünlerin bu duruma geleceğini biliyordum zaten. Bunların yaşanacağını biliyordum. Tütünün yasaklanmaması gerektiğini, tütünün Adıyaman için önemli olduğunu, Türkiye toplamında 630 bin üreticimiz vardı. Adıyaman’da 33 bin üreticimiz vardı. Bunu beşle çarptığımız zaman 150 bin nüfus bu tütünden geçiniyordu. O da yetmiyordu. 150 bin kişi para kazanıyordu. O para geliyordu, şehirde harcanıyordu. Esnaf da harcıyordu. Pazarda harcıyordu. Bu bir can veriyordu. Ekonomiye can veriyordu. Şimdi yasaklandı. Gelip burada ben erteledim, yasakları kaldırdım demenin bu insanlara eziyet olmaktan başka veya bunları üzmekten başka bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Buna köklü bir çözüm bulmak lazım. Bunu kökten halletmek lazım. Adıyaman'da tütün gerçekten bir marka tütün. Bu tütünü bizim tescili bir marka haline getirmemiz lazım. Tütün üreticilerimizden de ricam; Adıyaman tütününün içine başka tütün katmasınlar. Adıyaman tütünü bir marka oldu. Dışarıdan tütün geliyor, Adıyaman tütünü olarak pazarlanıyor. Bu yanlış, bunu yaptığımız zaman biz bindiğimiz dalı keseriz. Benim kendilerine söyleyeceğim onu yapmasınlar. Adıyaman tütününün gerçek değerine kavuşması içinde inşallah biz bunu çözeceğiz. 24 Haziran’dan sonra bunu çözeceğiz. Bunu kalıcı bir şekilde çözeceğiz"  

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha