Yargucı, yaptığı açıklamada, Referandumda çıkan ‘evet’in resmi olarak YSK tarafından onaylanmasının hemen ardından yeni sistemin de resmen başlamış olacağını belirterek, 3 Kasım 2019’da yapılması planlanan Başkanlık seçimi olduğunu anımsattı.

"Ancak bir erken seçim kararı ile bunun erkene çekilmesi de mümkün" diyen Yargucı, "Mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasanın kendine verdiği yetkilerden ikisini hemen kullanmaya başlayabilir. İlki ve en önemli olanı “Partili Cumhurbaşkanlığı” konusu. Erdoğan, YSK kararının duyurulmasının ve yeni anayasanın bazı maddelerinin yürürlüğe girmesinin hemen ardından eski partisine üye olabilecek. AKP olağanüstü kongre kararı alacak ve Erdoğan da aday olup partinin başına geçebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen kullanabileceği kanundan birisi de 14. madde. Yani Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yeni usulle şekillenmesi hakkında olanı. 2019’da yürürlüğe girecek yeni sistem için şimdi ki en kritik maddeler bunlar. Bizlerin endişe ettiği ve dile getirdiği ancak iktidarın ısrarla kabul etmediği konuların ülkeye orta ve uzun vadede neler getireceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

- BÜROKRATİK VE SİYASI BASKIYA MARUZ KALINDI

Bürokratik ve siyasi baskının olduğunu savunan Yargucı, şunları kaydetti:

"Hem partimin görevlendirmesi hem de kişisel olarak yaptığım saha çalışmalarında karşılaştığım en önemli sorun; seçmenin dolayısıyla halkın inanılmaz bir Bürokratik ve siyasi baskıya maruz kaldığına tanıklık etmemdi. Bütünü olarak ele aldığımızda devletin tüm maddi ve manevi imkanlarına, iktidarın kudret ve zenginliğine karşın; bizlerinse tamamen kendi maddi ve manevi imkanlarımızla yürüttüğümüz referandum kampanyasında aslında biz başarılı olduk. Referandum oylamasını YSK’ya karşı kaybettik. Böylece biz, her ülkenin önde gelenlerini -orada hileli- düzenler kursunlar diye- oranın suçlu-günahkarları kıldık Oysa onlar, hileli-düzeni ancak kendilerine kurarlar da bunun şuuruna varmazlar “ (En'am Suresi / 123) Toplumsal uzlaşı metinleri olan Anayasalarda Halk’ın %50’sinin onay vermediği bir metin Uluslararası hukukta da kamu vicdanında da tartışmalı demektir. Yürürlüğe girdiği anda diğer %50’yi yok sayıyor demektir. Başından beri Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve her bir arkadaşımın dediği gibi; Hayır oyu kullanacak olanda Evet oyu kullanacak olanda bizim başımızın tacıdır dedik"

- MİLLETVEKİLİ OLABİLMEK İÇİN MÜCADELE ETMEDİM

Referandumdaki çalışmayı değerlendiren Yargucı, "Ben bu kampanyada çalışırken Milletvekili olabilmek için mücadele etmedim, Cumhuriyet için, demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, kardeşliğimiz için, Türkiye Cumhuriyeti için mücadele ettim. Baş danışmanların Eyalet vurguları yaparken Kürt halkına şirin görünmek için değil, “BOP” Eş başkanlığı yapanların ağababalarına “Bak biz verdiğimiz sözleri tutuyoruz sakın bizden desteğinizi çekmeyin” demekten öte olmadığı güneydoğuda Kürt’lerin verdiği Hayır oylarından anlaşılmıştır umarım. Üyesi olmaktan her zaman şeref ve onur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi tarihin kendisine yüklediği görevi yukarıda saydığım nedenlere rağmen en iyi şekilde yerine getirmiştir, bunda şüphe yoktur. Bunun aksine yazılan ya da söylenen her söz iyi niyetten uzaktır" ifadelerini kullandı.

- PARTİMİZİN BAŞARILI OLUP, OLMADIĞI ÜYELERİMİZİN TASARRUFUNDADIR

Yargucı, şöyle devam etti:

"Adıyaman olarak CHP başarılımıdır, değil midir? Bunun kararını yine hiçbir menfaati bulunmadan, tüm baskılara, yıldırmalara ve haksızlıklara karşı direnen her biri çok kıymetli partili üyelerimizin takdiri ve tasarrufundadır. Zamanı geldiğinde onlar buna karar verir ve gereğini yaparlar. Bunu dışarıdan partimize nifak ihraç etmek isteyenlerin bilinmesinde fayda vardır. Dün sorumlu olduğum binada oy kullanma bittikten sonra tek tek tüm siyasi parti yönetici ve sandık kurulu üyelerinin elini sıkarken söylediğim gibi, Herkesin eline sağlık. Takdir yüce milletimizindir. Onun vereceği her türlü karara uymak da bizim vazifemizdir. Ama yapılan haksızlıkları ve usulsüzlükleri dile getirmek, hukuki olarak hak arama çabamıza da herkesin saygı duymasını bekleriz. Sandık başına giden tüm vatandaşlarımıza, güvenlik güçlerimize, basın mensuplarımıza, Hayır’ları yarınlarımıza Harç yapmaya çalışan tüm yol arkadaşlarıma ve parti örgütümüze en içten duygularımla teşekkür ederim. İyi ki varsınız. “Sabret; senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir Onlar için hüzne kapılma ve kurmakta oldukları hileli-düzenlerden dolayı sıkıntıya düşme”. (Nahl Suresi / 127)"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha