Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekilli Genel Seçimi tercihlerinin kesin olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından Adıyaman'da Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekilli Genel Seçim sonuçları ve partilere göre milletvekili dağılımı belirlendi.
Adıyaman'da, Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekilli Genel Seçimi tercihlerini belirlemek isteyen seçmenler, 1445 sandıkta oy kullandı.
Merkez ile Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçelerinde toplam 402 bin 224 seçmenin bulunduğu Adıyaman'da, oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı. Seçmenler, erken saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandıklara gitti. Kimlik kontrollerinin ardından verilen tercih pusulalarıyla kabine giren seçmenler, oylarını kullanarak şeffaf sandığa attı. 
Kentte 5'i cezaevinde, 14'ü seyyar olmak üzere toplam 1445 sandık kuruldu.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği seçim nedeniyle kent genelinde güvenlik güçlerince olumsuzluk yaşanmaması için yoğun önlem alındı.

Saat 17.00'da sona eren oy kullanım ardından okullarda oylar sayılarak sandık görevlileri tarafından Adıyaman Adliyesi'ne polis eşliğinde götürüldü. Burada sayıma başlanan oyların kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı ve Milletvekillerin partilerin oy oranları şöyle:
Katılım oranı yüzde 86.51, Toplam Seçmen Sayısı 402 bin 243, Kullanılan Oy sayısı 347 bin 994 olurken Cumhur İttifakı yüzde 64,45, AK Parti yüzde 55,24, MHP yüzde 9,2, Millet İttifakı yüzde 18,79, CHP yüzde 11,89, İyi Parti yüzde 5,23,
Saadet Partisi yüzde 1,66, HDP yüzde 15,21, HÜDA PAR yüzde 1,21 ve Vatan Partisi yüzde 0,16 olarak görüldü.
Partilere göre milletvekili oy oranlarında ise Ak Parti 55,24, HDP 15,21 ve CHP 11,89 olarak oy alırken Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Abdurrahman Tutdere Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) Ahmet Aydın, AK Parti İ. Halil Fırat, AK Parti M. Fatih Toprak ve AK Parti Yakup Taş milletvekili oldu.
Milletvekillerin özgeçmişleri ise şöyle:
TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın:
"İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi-İstanbul ortak programında Liderlik ve Küresel Girişimcilik Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamlamıştır.Radyoloji teknisyeni olarak çalışan Aydın, serbest avukatlık yapmıştır. Fazilet Partisinde Teşkilattan Sorumlu Adıyaman İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. AK Parti Adıyaman İl Teşkilatı kurucuları arasında yer alarak Adıyaman İl Başkanlığı yapmıştır. 23 ve 24. Dönemde Adıyaman Milletvekili seçilmiştir. Ak Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, TBMM Grup Yönetim Kurulu Üyeliği ve TBMM Adalet Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulunan Aydın, 24. Dönemde TBMM Grubunda Grup Başkanvekili olarak görev almıştır. Ayrıca evli ve 3 çocuk babasıdır"
Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Fırat ise şöyle:

"AK Parti Anayasa Komisyon Üyesi İbrahim Halil Fırat 13 Aralık 1973’te Adıyaman’da doğmuştur. Babasının adı Ömer, annesinin adı Salise’dir. ilk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman'da tamamlamıştır. Marmara Hakuk Fakültesini bitiren FIRAT, 12 sene serbest avukat olarak çalışmıştır. Adıyaman AK Parti İl Teşkilatında İl Disiplin Kurulu Üyeliği , AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve Adıyaman AK Parti İl Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. İyi düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen FIRAT, evli ve 3 çocuk babasıdır"
Ak Parti Milletvekili Muhammed Fatih Toprak'ınki ise şöyle:

"Adıyaman Nüfusuna kayıtlı. Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Almanya’da yaşayan Türk gençleri ile ilgili akademik çalışmalarda bulundu.2010’da AK Parti Çankaya İlçe Başkanlığında aktif siyasete başladı.  Çankaya Ana Kademe ve Gençlik Kolları, Ankara İl Gençlik Kolları, Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK Üyeliği görevlerinde bulundu. Yurtdışında 7 Haziran ve  1 Kasım  Seçimlerinde Köln’de kurulan Seçim Koordinasyon Merkezinde Hukuk ve Eğitim sorumluluğunu üstlendi. Avrupa’nın birçok noktasında seçim çalışmaları yürüttü,yurtdışındaki vatandaşlara seçim süresince hukuki destek sağladı. 2016 Eylül ayında AK Parti Brüksel Temsilciliği Bşk.Yrd. olarak atandı. Ana dil seviyesinde almanca, çok iyi derecede İngilizce bilmektedir"
Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ınki de şöyle:

"1975 yılında Adıyaman Merkeze bağlı Uzunköy' de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adıyaman'da tamamladı. Liseyi Açık öğretim lisesinde okumakta. 1996-2000 yılları arasında merkez ilçe gençlik kolları başkanı olarak görev yaptı. 2007-2011 yılları arasında Merkez İlçe Saymanı olarak görevini sürdürdü. 2014 yılında yapılan Yerel seçimlerde İl Genel Meclis üyeliğine seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır"
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin ki ise :

"Abdurrahman Tutdere 1976 yılında Adıyaman’da doğdu. Hukuk Fakültesi mezunu olan ve avukatlık yapan Tutdere, Türkiye Barolar Birliği Çocuk Hakları Komisyonunda üyelik yaptı. 2015 Genel Seçimleri CHP 25. Dönem milletvekili adayıdır"

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha